同社咖啡室

標題: 中山美食之旅~~11月21-22日--(已滿) [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-5 14:07
標題: 中山美食之旅~~11月21-22日--(已滿)
時值深秋..又是到處覓食進補過寒冬.的時候...

此行往中山到處hea....除尋美食外..也可去按摩...浸溫泉...shopping...還有一個重頭節目是去探訪我地的老朋友---林永光及到他位於中山的廠房參觀..

行程大致如下:

21/11----早上集合於旺角太子乘直通巴往中山石岐, 午餐後往石岐林永光廠房參觀, 晚餐後石岐步行街到處逛...回三鄉雅居樂浸溫泉..按摩..住宿於三鄉雅居樂.

22/11----早餐後包車遊覽附近景點.....午餐後約下午4時回深圳羅湖散隊或晚飯...

在此嗚謝馬北泉任此次行程的領隊.....林永光協助為覓食顧問....

遠在溫哥華的老友周家正夫婦將於11月18日到港..可能也會參與行程與大家一齊到處hea....

集合時間: 2009年11月21日(星期六)
集合時間: 上午9時正
集合地點: 旺角太子地鐵站出口
費用: 預計來回車費(rmb70元 x 2 =rmb140元), 住宿費(rmb180/雙人房), 其餘包車費....餐食費約每人約rmb250元...一切費用按當時環境而定...多除少補...

各有興趣的朋友可於網上留言報名...

由於要預訂住宿及購車票...及安排一切...截止報名日期: 11月14日..額滿即止....

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-5 15:03
剛接林永光email...他提議..

鄧姑,

中山食午飯后,.參觀我厂只要1小时夠了.有很多时间剩.

提議先去凯茵新城,再去我厂,再坐三輪車遊市区..逛步行街.再去洗脚,大车囘三乡CHECK IN.再去珠海食海鮮.我可以带.

作者: masir    時間: 2009-11-6 01:58
請林永光問富華酒店至泉林山庒的尾班車時間及上車正確地點。因此班是公共觀光車,車費平及舒適及經三鄉。否則要包車回三鄉。
中午吃飯林永光有無好介紹,因為好多地方要訂位。
三鄉附近可參觀翠亨村中山故居及詹园,距離三鄉廿分鐘車程。
作者: alice    時間: 2009-11-6 10:28
報名 3 位 - 阿齊、我和奶奶
請問是否可以安排有另一位朋友或他/她的親人跟我奶奶同房?

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-6 23:35
現報名人數:

1.) 鄧姑 x 2
2). 李妙勤 x 3
3). 馬北泉 x 2
4). 劉育培 x 2
5). 蘇伯彰 x 2
6). 李振添 x 2
7). 王婉平 x 4
8). Rocky x 3
9). 劉國華 x 3
10). 陳華珠 x 2
11). 江明翠 x 3

作者: socheung    時間: 2009-11-7 01:36
標題: 回復 5# 鄧姑 的帖子
蘇彰報名。
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-9 15:28
我已預訂了13間雙人房~~中山如家快捷酒店, 每間人仔170元,

中山如家快捷酒店位於中山富華道, 鄰近中山石岐步行街...富華酒店...岐江橋等地

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-9 15:32
是日早上乘車將改為乘直通巴由旺角太子站直往中山石岐富華酒店, 車費約人仔75元, 開車時間為上午九時半, 經深圳灣一地兩檢直往中山..

所以集合時間改為: 上午九時正
集合地點: 九龍旺角太子地鐵站

作者: marklau    時間: 2009-11-9 21:36
劉國華 X 3
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-9 22:27
原帖由 marklau 於 2009-11-9 21:36 發表
劉國華 X 3

OK.. 加房...
作者: socheung    時間: 2009-11-11 01:09
原帖由 socheung 於 2009-11-7 01:36 發表
蘇彰報名。

蘇彰報名 -------- 加一位,即共二位;唔該。
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-11 01:18
原帖由 socheung 於 2009-11-11 01:09 發表

蘇彰報名 -------- 加一位,即共二位;唔該。

一早就預左你會2位啦!   
作者: Cora    時間: 2009-11-13 16:44
Ms Tang, Mr and Mrs Ho, sudden wait up and enrol now.. still waiting for little ho's feedback. call u tonight. tks tks tks
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-13 21:37
今午已購買好來回中山/香港的車票, 共28套.

去程:
21/11/09(星期六)----上午9:30分在旺角太子開車, 經深圳灣口岸一地兩檢直達中山富華酒店(車程約3小時),票價$72港元

回程:
22/11/09(星期日) ----下午4:30分 在中山國際酒店開車, 經深圳灣口岸一地兩檢回港, 途中經荃灣/太子/灣仔/西灣河, 大家可選擇在途經地點下車, 票價$72港元

優惠套票已用完, 如大家現在才報名的, 車票要原價$100港元 x 2 = $200元(來回)

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-13 22:45
11月21日(星期六)

集合時間: 上午九時正
上車地點: 旺角運動場道旺角警署後面----榮利太子中港巴士服務中心(港鐵太子站A出口)

作者: lauirvin    時間: 2009-11-14 10:46
標題: HASHAAHAHHA
IM GOING TOO!! IS marble Coming aS WEL?
作者: 王婉平    時間: 2009-11-14 13:06
原帖由 lauirvin 於 14-11-2009 10:46 發表
IM GOING TOO!! IS marble Coming aS WEL?

Hello Lauirvin,

"Marble" will go, so please confirm Tangkoo EE asap if you really want to join the trip ....

波子媽  

作者: lauirvin    時間: 2009-11-14 22:56
OH YEAHHHH!!!!!!!!MARBLES GOING!!!is star boy coming as well then?
作者: 王婉平    時間: 2009-11-15 00:05
原帖由 lauirvin 於 14-11-2009 22:56 發表
OH YEAHHHH!!!!!!!!MARBLES GOING!!!is star boy coming as well then?

Hello Lauirvin,  

Yes, you are right!!!   So you 3 can have a great time together for 2 days....   

波子媽
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-16 15:41
這次美食之旅行程大約如下:-

21/11/09(星期六)

中午
12:30分: 到中山富華酒店, IBIS酒店check in (步行2分鐘)
13:30 午歺(全鴿餐)~~~東華路 " 麥家鴿 " ---約RMB60/人)
14:30: 乘大巴參觀東區 "创峯" 厂 ~~~林永光廠.
16:00: 離廠, 去孫文東路 知足堂.(足浴)~~(80分鐘 RMB48/人)
18:00: 晚飯: 北區 "軒記" --水蛇海鲜餐.(约RMB100./人)..... 珠海太遠, 來回要3個鐘, 決定不去珠海灣仔食, 改為石岐食喇..
20:00:  逛步行街.....購物.

22/11/09(星期日)
酒店內早餐, 09:00 中山交通大厦停車場開車
~~~  孫文公園 ---  停1小時
~~~  長江凱茵新城奧斯湖公園 -- 停半小時
~~~  國父纪念館,翠亨 -- 停1小時
13:00  翠亨大岭悅來農家菜, 品嚐靈芝湯, 蘆薈農家雞 ---  停1小時
14:30 回中山富華酒店~~~(自由活動2小時, 可乘三輪車遊石岐市...步行街繼續購物...往岐江公園...)
16:30 中山國際酒店乘直通巴回港散隊.

住宿方面----  現已取消住如家快捷, 林永光有好提議改為住IBIS Home,便宜些, 較新淨及仲近石岐,  雙床房: 198.- X 9折, 13間送 1間. = RMB165.50/間, 再送2份早餐/房.

作者: lauirvin    時間: 2009-11-16 21:32
標題: !!!!
EW!!!! THERES  水蛇!!!!! I WONT EAT IT!
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-17 10:50
原帖由 lauirvin 於 2009-11-16 21:32 發表
EW!!!! THERES  水蛇!!!!! I WONT EAT IT!

hahaha....你唔食水蛇...咁就食老鼠啦...
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-17 12:42
已訂了一輛坐45人的旅遊大巴, 每日RMB900 元 x 2日=RMB1800元. 車費每人約RMB65元/2日

三餐(2午/1晚)的坐位分配如下:-

~~~ 共4席

第一席:
王婉平 x 4
馮潤棠 x 3
林齊桂 x 2

第二席
鄧群英 x 1
江明翠 x 3
柯潔貞 x 2
鄭倍倫 x 2

第三席
蘇彰 x 2
林永光 x 6
馬北泉 x 2

第四席
丁煥志 x 4
劉育培 x 2
劉國華 x  3

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-17 12:57
房間共訂了15間(共30人)

分配如下:

1.) 鄧姑 / 王婉平媽咪
2). 李妙勤 / 阿齊
3). 王婉平 / 波仔
4). 波子 / 星仔
5). Rocky / Vera
6). 劉育培 / 朱式儀
7). 蘇伯彰 / 馮翠綿
8). 李振添 / 柯潔貞
9). 馬北泉 / 馬太
10). 劉國華 / 劉華太
11). 劉華仔 / 何熙賢
12). 江明翠 / 何遠
13).  陳華珠 / 鄭倍倫
14).丁煥志一家
15. 丁煥志一家

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-17 13:01
天氣寒冷...預計中山比香港更冷, 請大家備足夠禦寒衣物.

11月21日(星期六)

上車地點: 旺角運動場道旺角警署後面----榮利太子中港巴士服務中心(港鐵太子站A出口)

作者: Ah_Chai    時間: 2009-11-17 18:46
我媽媽因牙齒出了狀况,不能同行現餘我两公婆!
作者: lauirvin    時間: 2009-11-17 20:24
標題: WAHHH~~!!!!!!!!!!!!!!~~~~~~~~~~!~!~!!!!!!!
EW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
作者: marklau    時間: 2009-11-17 21:50
嘩! 成二十八個人,咁 少老鼠唔夠分喎!!
作者: lauirvin    時間: 2009-11-17 21:56
我不會食架!!!減一個人!!!!!!老鼠甚麽味啊?
作者: lauirvin    時間: 2009-11-17 22:01
你們真是吃老鼠啊??????????????
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-18 00:00
原帖由 lauirvin 於 2009-11-17 22:01 發表
你們真是吃老鼠啊??????????????

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-18 00:03
原帖由 Ah_Chai 於 2009-11-17 18:46 發表
我媽媽因牙齒出了狀况,不能同行現餘我两公婆!

咁....有冇人代替呀!! 我買左來回車票喇...
作者: alice    時間: 2009-11-18 13:40
Don't worry 鄧姑,如果我奶奶的牙齒在星期四 fix 好的話便可以一齊去,但如果佢覺得唔舒服不能去的話,車票我們負責好了,無問題的。Thank you very much anyway。
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-18 20:30
原帖由 alice 於 2009-11-18 13:40 發表
Don't worry 鄧姑,如果我奶奶的牙齒在星期四 fix 好的話便可以一齊去,但如果佢覺得唔舒服不能去的話,車票我們負責好了,無問題的。Thank you very much anyway。

剛剛阿志給我電話, 佢一家四口也想同我地一齊去中山玩, 這樣齊媽媽那張票便可轉給他們....
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-19 11:37
現加入丁煥志一家四口, 總人數已達37人...

阿志: 你地一家在屯門站上車, 資料如下:

上車地點:  屯門鄉事會路巴士總站R33及的士站側(屯門西鐵站C出口)

上車時間: 約上午10時左右(最好早到啦..)
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-20 11:43
由於我妹妹證件出現問題, 不能同行, 故多出一套來回車票, 誰人有興趣想加入的可聯絡我.
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-20 11:48
明天的費用, 請大家準備好後, 上車時我會收取.

來回車費: 每人HK$150元.----> 港幣

住宿 / 包車 / 早午晚各餐 ~~~~ 每人預交RMB350元---->人民幣

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-20 12:17
這次美食團....餐餐都是精選美食

21/11---午餐 ~~ 全鴿宴, 到石岐必食的乳鴿餐.

21/11---晚餐 ~~ 水蛇補身, 海鮮美味, 唔食水蛇的..可食海鮮啦...

22/11 --- 早餐 ~~ 租房時包早餐, 看情況如唔好食我地就去飲早茶..

22/11 --- 午餐 ~~ 陳華珠好介紹兼領隊帶大家食精選特色農家菜 -- 靈芝湯...蘆薈走地雞..美味補身膳

石岐步行街購物, 不要忘記中山咀香園的杏仁餅, 可到其百年老店購買新鮮的杏仁餅..(早年我在中山工作時, 常有探訪..不知現在可有搬遷..)

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-20 12:21
天氣寒冷...預計中山比香港更冷, 請大家備足夠禦寒衣物.

及檢查身份證 / 回鄉證可有過期

11月21日(星期六)

各位如有任何問題, 可打電話給我

香港手機: 9684 9641,  國內手機: 13430099147

作者: Rico    時間: 2009-11-20 14:28
鄧姑,
唔該
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-20 15:10
原帖由 鄧姑 於 2009-11-20 11:43 發表
由於我妹妹證件出現問題, 不能同行, 故多出一套來回車票, 誰人有興趣想加入的可聯絡我.

此車票已留給劉華大仔, 已售罄
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-23 17:38
回來後, 電腦一直壞了....到現在才弄好..

這次旅程大家都應該食飽飽啦....

在此非常感謝林永光在百忙中抽時間帶我們暢遊中山... 使我們嚐盡美食....遊玩水之餘又可去鬆鬆骨...往豪宅親驗富豪氣派...感激不盡...

中山確是個好地方...希望後會有期....

作者: 王婉平    時間: 2009-11-23 18:19
原帖由 鄧姑 於 23-11-2009 17:38 發表
回來後, 電腦一直壞了....到現在才弄好..

這次旅程大家都應該食飽飽啦....

在此非常感謝林永光在百忙中抽時間帶我們暢遊中山... 使我們嚐盡美食....遊玩水之餘又可去鬆鬆骨...往豪宅親驗富豪氣派...感激不盡.. ...

鄧姑:

你部電腦仲未正常喎,與中山點會後會『有限』架......  
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-23 18:46
原帖由 王婉平 於 2009-11-23 18:19 發表

鄧姑:

你部電腦仲未正常喎,與中山點會後會『有限』架......  

嘿..嘿..手快快..打錯.. ...
作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:14
當日咁多部相機拍...拍...拍..點解冇人post....嘿..嘿...

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:23

直通車約3個鐘便已到中山...我地住在一間國際集團的IBIS HOTEL (宜必思酒店..)又唔錯喎..房間簡潔乾淨..值得推薦...開心過頭..靚靚酒店唔記得影相添..

中午於麥家鴿吃頜湯..頜肉煲仔飯..好好味的..我又第一次嘗飲栗米汁....唔..好味...飯後大家齊往林永光工廠參觀...

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:27
晚上軒記..水蛇餐...蛇肉...禾蟲..都幾鮮...不過..我更愛那碟青瓜卷...

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:34
晚上石岐步行街漫步..太人工化的旅遊區..已失去昔日鄉鎮的純樸...突然很懷念從前我在這裡工作時的一切人...與..事......

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:36
翌晨早起..往孫文公園晨運...

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:38
未來的攝影師~~~

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:41
阿伯...周圍貢..做咩..??

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:43
母子情深....

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:44
邊個 " 後來居上" 先....

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:46

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:50
美女圖...個個由心笑出黎....

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:53
冇錢買...都去參觀下我地的祖國豪宅...又幾豪喎....

作者: 鄧姑    時間: 2009-11-30 23:55
工友...收工喇.....今日冇糧出..仲咁開心.....

作者: 鄧姑    時間: 2009-12-1 00:03
總結今次中山行最值得回味的是...靚靚酒店...好舒服的"洗腳"...當然唔少得每餐的美食...還有中山杏仁餅..好好食...

也真的再次多謝林永光帶領我地周圍去玩..去食...還有你送給我們的禮物...差點忘記說"些些"...

真的是要"後會有期"...  

作者: alice    時間: 2009-12-1 14:02
標題: 回復 55# 鄧姑 的帖子
馬北話:全世界最醜樣的女人係哂呢度喎!
作者: alice    時間: 2009-12-2 10:48
標題: More photos sharing ...

Lam family 2.jpg (66.35 KB, 下載次數: 308)

Lam family 2.jpg

作者: 何遠    時間: 2009-12-6 00:11
標題: thanks for Lam's family & Tang Quo's arrangement !
Good food, good taste, good trip and good time with good friend together !

Ho's family!

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3