同社咖啡室

標題: 探遊獅子山~~~12月14日 [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2008-10-22 11:25
標題: 探遊獅子山~~~12月14日
路程簡介: 由沙田作壆坑登山, 經沙田坳登上獅子山崖頂, 上筆架山時, 回望獅子頭直峭的嚴壁, 氣勢雄偉, 經筆架山天文台下山, 沿鷹巢山自然教育徑繞至大埔道九龍水塘散隊.

日期: 2008年12月14日 (星期日)
集合時間: 上午九時三十分
集合地點: 馬鐵沙田圍站 D出口
回程: 約下午四時
路程: 10KM
步行時間: ~4.5 hr
難度: 4粒 ★★★★
領隊: 鄧姑/Rocky

是日行程: 集合後由站口轉左即到水泉坳街, 至街口轉右一直上 (約10分鐘) 到馬鞍山郊野公園入口, 此路徑登至高處可欣賞整個九龍的繁華景色, 近貌觀賞獅子頭及望夫石, 雖登山吃力, 但也值一行的.

溫馨提示:
~~ 沿途冇補給, 請大家預充足糧水及後備乾糧.
~~ 是攝影及賞景的好地方, 請帶備一切器材
~~ 登獅子頭時請小心碎石, 並依麥徑路行, 不作攀爬, 請留意.
~~ 部份路程無樹蔭,請帶備足夠防曬物品.
~~一切量力而為

其他: 帽, 防曬用品, 風褸, 毛巾, 後備乾糧, 水果, 零食, 電筒, 行山杖, 地圖, 指南針, 急救藥品, 手提電話, 同埋要講低俾屋企人知... ...

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任).

作者: Ah_Chai    時間: 2008-10-23 09:28
I walked part of the route on last Dec, very gold does-le!
作者: Rocky    時間: 2008-10-23 20:45
GOOD or GOLD/difficultly nor GOOD but difficulty???
作者: alice    時間: 2008-10-24 10:45
I think it is "gold" very "金"...
作者: 鄧姑    時間: 2008-10-24 11:06
No..la.. it's very good & go...go...go..
作者: 王婉平    時間: 2008-11-16 17:07
嘩!四粒星呀
唔知我掂唔掂......

作者: 鄧姑    時間: 2008-11-16 22:16
原帖由 王婉平 於 2008-11-16 17:07 發表
嘩!四粒星呀
唔知我掂唔掂......

當然可以啦...最緊要你對自己有信心...

此路段只是麥里浩徑第五段的後半段, 途經獅子頭的山腰, 在麥徑中屬2星級的, 何解我會列為4星, 因如要上獅子頭, 危險度頗高, 所以我建議如有畏高..或對自己沒信心的. 可不上獅子頭, 只在山腰旁走便可.

行山除增強體能外, 更可訓練自已的毅力/意志力/自信心, 好像今天..我甚欣賞各朋友在幾艱辛的路上, 他們也能一一克服, 肯面對挑戰...肯互相扶持...相對一些為種種理由而推辭及放棄的, 我感到今天這班朋友很可貴.

安逸悠閒的水塘路是誰也喜歡行....但是否就永遠原地踏步...的行水塘路呢??

總覺得...原地踏步不向前...你將會損失欣賞沿途的美景...

而相對一些行山稍遜的朋友, 我們是應該從旁協助扶持..不應因此而拒絕他的參與, 希望大家明白這道理.

作者: alice    時間: 2008-11-17 15:24
But Ah Chai said it will be very "gold", can I manage to take this trek? Please give me some more solid hints. Tks.
作者: 鄧姑    時間: 2008-11-17 16:18
原帖由 alice 於 2008-11-17 15:24 發表
But Ah Chai said it will be very "gold", can I manage to take this trek? Please give me some more solid hints. Tks.

由雞胸山上獅尾路石級路較斜, 如怕危險便不上獅子頭, 只是沿獅腰麥徑過, 又或行至中途從觀音廟下慈雲山散隊亦可, 總言之一切量力而為. 阿齊可能從法藏寺旁邊上獅山..這段是最難行的..
作者: ckk    時間: 2008-12-1 18:00
標題: ......
鄧姑,can you gave me your e-mail?   [難民的仔]
作者: ckk    時間: 2008-12-1 18:02
鄧姑,can you gave me your e-mail?   [難民的仔]
作者: avuso    時間: 2008-12-1 19:51
"對一些行山稍遜的朋友", 鄭姑, 你係咪講緊我啊.... .....
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-1 20:26
原帖由 avuso 於 2008-12-1 19:51 發表
"對一些行山稍遜的朋友", 鄭姑, 你係咪講緊我啊.... .....   

鄭姑????是誰人???

阿聰...行山稍遜當然係....?? :lol 你認為係你咩....係鄭姑呀..哈哈哈哈...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-1 20:29
原帖由 ckk 於 2008-12-1 18:02 發表

恆仔...食飽飯未呀....我的e-mail address 而家PM俾你呀...
作者: avuso    時間: 2008-12-1 22:16
對不起 !執錯字粒....Sorry, Sorry!
作者: ckk    時間: 2008-12-5 19:06
不用PM俾我la
SEND去My e-mail啦:firedragon1998@hotmail.com
Thank you !!!拜托晒!!!
[ckk's son]
作者: toby    時間: 2008-12-5 20:05
要上獅子頭, 危險度頗高 ..... 咁刺激?

(我還未去過呢)
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-5 22:55
原帖由 toby 於 2008-12-5 20:05 發表
要上獅子頭, 危險度頗高 ..... 咁刺激?

(我還未去過呢)

有幾激丫??? 咪又係麥徑.....
作者: toby    時間: 2008-12-6 12:01
我計劃遲你地一個星期去行呢度
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-6 13:05
原帖由 toby 於 2008-12-6 12:01 發表
我計劃遲你地一個星期去行呢度

遲一個星期??我地收爐喇..留番d腳力去南嶺呀....
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-8 19:05
GOLD~~GOLD~~GOLD & GO ~~~ GO ~~~ GO~~~

作者: ckk    時間: 2008-12-10 18:37
留四個位(一家大細)
不過可能多一個同學(姐姐的同學)
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-10 20:20
原帖由 ckk 於 2008-12-10 18:37 發表
留四個位(一家大細)
不過可能多一個同學(姐姐的同學)

OK冇問題..到時等你..

恆仔, 我send左e-mail俾你喇..你唔覆我...

作者: Rocky    時間: 2008-12-10 23:01
鄧姑,
我今個禮拜唔嚟得,有重要事做,妳自己攪掂.

CKK's son,
Rocky 叔叔嚟個星期日唔能夠同你哋行山,你影多啲相post比我睇o播!OK?
作者: ckk    時間: 2008-12-12 19:23
標題: 回復 23# 鄧姑 的帖子
我覆左 LA !!!
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 20:22
個個人都話獅子山好難行..好危險..但今日行完後, 發覺只是部份路段係險少少, 要手腳並用行..但其餘路段都非常悠閒...沙田及九龍美景盡入眼簾...是一條很值得行的路線....

一行12人集合後便沿衛徑緩步上沙田坳....11時多便到達觀音亭...士多內的反沙竽頭..豆腐花..餐旦麵...好好味...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 20:29
沿麥徑五段上...先到雞胸山...沿途因有人不停講北海道自由行的精彩片段...聽下聽下簡直都唔覺上斜..喘氣..話咁快就到上獅子山的路口...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 20:34
開始由獅背上獅子山喇...打醒12分精神先...點知除石級路頗長及稍直外.....都是一般啫...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 20:36
...
作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 20:43
...出發前個個都話唔好上獅子頭呀...好金..好險架..甚至有朋友要我改路線, 連獅子頭個名都唔好寫呀...要改為行獅子山好啦...

點知黎到獅子頭..個個都話要上...講真..又真係唔係咁金...咁險喎...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 20:50
坐在獅子頭上..在和暖的陽光下...我地喝著咖啡..嘆冰凍生果粒..何其悠閒..高佬話, 我終於可以坐住獅子頭喇...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 20:52
獅子峭壁上..正有人在攀岩...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 21:01
嘆夠後便沿獅頭下山....開始頗多浮沙碎石....幸好路兩旁有有心人整左繩索...我們便沿繩慢慢行...好快又到回歸亭...順便走去探探望夫石....沿路又好似花果山咁...d馬騮跟到實攞野食, 下次再黎, 記得帶丫义先....嘿...

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 21:07
行到下午四時已行完....四口之家今次又行得幾好呀....恆仔, 落山唔洗驚架...慢慢黎就得喇..下次唔準拖住老豆行呀...

江翠話...條路咁好行, 應該每年都行一次呀...

好...等我Mark低先..

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-14 21:24
其實行獅子山險唔險, 是睇你由邊個方向行, 如今次由麥徑上雞胸山, 再上獅頭...沿路都好闊...唔難行..

當然, 如你由沙田坳法藏寺旁, 沿獅脊產上去, 那邊就真係好金...好險喇...路窄兼峭壁路....金..金..金..

作者: ckk    時間: 2008-12-16 18:15
Rocky叔叔,我交貨啦
[CKK'S SON]

作者: marklau    時間: 2008-12-16 23:10
標題: Lion Rock
Lion Rock[localimg=400,266]1[/localimg]

照片 078R.jpg (2 MB, 下載次數: 635)

照片 078R.jpg

照片 084R.jpg (1.46 MB, 下載次數: 650)

照片 084R.jpg

作者: marklau    時間: 2008-12-19 22:05
標題: 獅子頭及望夫石
獅子頭及望夫石,
作者: marklau    時間: 2008-12-19 22:07
標題: Lion Rock

作者: marklau    時間: 2008-12-19 22:10
[localimg=400,266]1[/localimg]
作者: toby    時間: 2008-12-23 20:16

杜比終於都上左獅山了

作者: toby    時間: 2008-12-23 20:21

差不多的角度哦~

作者: 鄧姑    時間: 2008-12-23 23:10
杜比..你終於都行完獅子山喇..係唔係唔太難呢...!
作者: toby    時間: 2008-12-29 20:24
原帖由 鄧姑 於 2008-12-23 23:10 發表
杜比..你終於都行完獅子山喇..係唔係唔太難呢...!  

對我黎講, 梗係唔難, 呵呵呵
(我當日一早入左去西貢做野, 中午出番去行呢段, 夜晚則到屯門吃晚飯, 成日黎講由東邊玩到西邊)

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3