同社咖啡室

標題: 尋找侏紅小蜻之旅 [打印本頁]

作者: Ah_Chai    時間: 2009-5-25 18:52
標題: 尋找侏紅小蜻之旅
侏紅小蜻是世界上最小的蜻蜓之一 。 侏紅小蜻可見於八仙嶺沙螺洞等地方。今次邀得 Simon 為我們領隊漫走橫七古道尋找這難得一見的美麗的小精靈。
日期:6日7日
集合地點:大埔火車站 早上10:15

如有望遠鏡,請帶備。

報名請留信息於此。

作者: masir    時間: 2009-5-26 23:29
預我二人。
作者: 鄧姑    時間: 2009-6-4 14:57
請大家不要忘記今個星期日與小蜻的一個約會

作者: Rocky    時間: 2009-6-5 23:38
GO.........GO..........GO
作者: Ah_Chai    時間: 2009-6-6 10:00
據Simon表示明天從八仙嶺郊野公園管理站起步,步程約4.5小時,未計休息時間。
明日天氣估計較炎熱 ,請務必帶備足夠食水防曬物品。並請準時出席逾時不候!

作者: 王婉平    時間: 2009-6-6 23:30
請預波仔一位
作者: 鄧姑    時間: 2009-6-6 23:38
鄧姑明天另有任務..不來了..
作者: Rocky    時間: 2009-6-8 13:12
唔記得Email通知侏紅小蜻去探佢,o琴日見佢唔到
作者: Simon    時間: 2009-6-9 00:13
唔好意思各位,是次未能一睹小蜻真貌
作者: 鄧姑    時間: 2009-6-9 09:09
小蜻冇出現..??但小齊.小simon...小Rocky..小珠.小倫.小波..小餅..等等有出現喎,點解都唔見真貌??
作者: Ah_Chai    時間: 2009-6-9 09:28
Although we could not meet with Mr. Scarlet Drawf, we still saw many different kinds of lovely insects, frog etc. Thank you, Simon.
P.S. : Simon, please ask your friends to upload some photos, so others can also share what we saw on this trip.
作者: Simon    時間: 2009-6-9 13:57
標題: 回復 11# Ah_Chai 的帖子
upload 唔到呢...成日話無效圖片文件
作者: 鄧姑    時間: 2009-6-9 21:15
原帖由 Simon 於 2009-6-9 13:57 發表
upload 唔到呢...成日話無效圖片文件

作者: Rocky    時間: 2009-6-9 22:23
my photo is too........bad, so .........rry,
作者: Rocky    時間: 2009-6-10 17:34
雖然差啲,都睇睇啦!

作者: Rocky    時間: 2009-6-10 17:39
蟲蟲~~~~~~驚唔驚

作者: 鄧姑    時間: 2009-6-10 22:47
...
作者: Rocky    時間: 2009-6-11 11:22
原來另一部机都有相,既然收貨,加多幾張

作者: 王婉平    時間: 2009-6-11 12:35
好似睇緊『蟲蟲特攻隊』Rocky 版,顏色好靚,又有動感,不過的蜘蛛就好大隻呀........
作者: Simon    時間: 2009-6-11 23:17
點解仲係話我圖片無效嘅?

作者: 鄧姑    時間: 2009-6-11 23:30
原帖由 Simon 於 2009-6-11 23:17 發表
點解仲係話我圖片無效嘅?

圖片無效??何解呢??你以前都試過post相片喎..

Simon,你試下按..控制面版-->編緝個人資料-->論壇選項-->在圖片顯示設置欄內按..顯示圖片, 睇下得唔得..

作者: Simon    時間: 2009-6-11 23:40
標題: 回復 21# 鄧姑 的帖子
已試了...仍不能上載...
作者: 鄧姑    時間: 2009-6-11 23:51
原帖由 Simon 於 2009-6-11 23:40 發表
已試了...仍不能上載...

是不是你張相太大呀..試下resize張相..
作者: Simon    時間: 2009-6-12 00:04
標題: 回復 23# 鄧姑 的帖子
都係唔得...明再試試啦...唔好意思各位...
作者: 鄧姑    時間: 2009-6-12 00:08
原帖由 Simon 於 2009-6-12 00:04 發表
都係唔得...明再試試啦...唔好意思各位...

還有..Simon,你張相係唔係Raw相呀..要轉為jpg ..先得架..
作者: Simon    時間: 2009-6-13 00:14
標題: 回復 25# 鄧姑 的帖子
sorry 呀...要試的已試過,仍不能上載...:

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3