同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

新創建香港地貌行活動2009 ~~義工招募

第二次新創建香港地貌行2009...

日期 : 13/12/2009         東涌至昂坪
路程: < 火山高原探索行 > 路線:東涌 → 石門甲 → 地塘仔 → 東山法門 → 心經簡林 → 大佛

將於明天2/12上午開始公開報名, 各同社朋友不作義工而想參與一齊行的, 請預早報名....(上次3000名額, 3日已爆滿)----->http://geo.nws.com.hk/joinParticipant.asp

同社於13/12當日幫手義工名單如下:-

1. 鄧群英 2. 林齊桂 3. 馬北泉 4. 蘇 彰 5. 潘淑芬 6. 王婉平 7. 羅永波 8. 何奇遠 9.江明翠 10.高輝 11.黃玉霞 12.鄭倍倫 13.陳華珠 14. 曾凱欣.
15. 林華乾 . 16. 劉國華, 17. 劉育聰, 18. Simon 19.李炯榮 20. 周雁兒. 21. 馮翠綿

火山高原探索行 - 東涌至昂坪

路線簡介:
大嶼山擁有香港第二高山 — 鳳凰山(834米高),也擁有約500米高的高原,亦是香港三大佛教聖地之一。由東涌出發,依傍小澗上山,途經多個寺院,禪院鐘聲,流水淙淙,洗滌心靈。到達昂坪高原,路旁常見呈現層理狀的火山凝灰岩,它正好告訢我們身處的地方,在1.4億年前很可能是一個巨大破火山口。  

中途導賞站主題:
高原地貌、破火山口、火山凝灰岩特質、岩崩、高原生態、心經簡林

舉行日期: 2009年12月13日(星期日)
路線: 東涌 → 石門甲 → 地塘仔 → 東山法門 → 心經簡林 → 大佛(全長約8公里)
集合及登記時間: 早上9時正至10時正
集合地點: 東涌東薈城廣場
終點: 昂坪
終點關閉時間: 下午2時
步行需時: 約3小時
難度: 3星
適合人士: 8至60歲有遠足經驗人士
起點:東涌港鐵站B出口
終點 — 昂坪:
原帖由 Simon 於 2009-12-1 14:37 發表

請問...20. Simon 是否在下@@?

Yes....Simon Law..
原帖由 Simon 於 2009-12-1 15:51 發表

個名曝咗光...咁...想唔出席都唔得....

前兩日你好似應承左我...唔通..我又老人癡呆....

唔緊要啦..時間尚早...Simon, 如果你唔得閒..我再去找人啦..
原帖由 Simon 於 2009-12-1 16:35 發表

上次講咗當日有些事,但如你們找不到人,咁我調一調時間,出席你哋嘅活動...冇所謂啦...

些些....
再補貼星期日新創建的花絮:--

導賞2---紅石林站人山人海...

接近中午..此站頭有參加者唔舒服, 要call直昇機運往醫院...

這個星期日尚須兩位義工幫手...誰人有時間又有興趣呀!!

原帖由 鄧姑 於 2009-12-7 11:54 發表
這個星期日尚須兩位義工幫手...誰人有時間又有興趣呀!!

已滿....多謝參與
大會的資料, 我尚未收到...

要稍遲才可分配工作...
這次因身體不適未能參與..實感遺憾

多謝各朋友的幫手..更加唔該阿齊...
下次活動資料:

路線簡介:
東平洲是香港最東面的小島,由薄層狀粉砂岩、泥岩及燧石層等組成,形成於六千萬年前,是香港最年輕的沉積岩。經過千萬年的風浪侵蝕,島上偏布海蝕柱、海蝕平台、海蝕洞及堆積沙灘等壯觀的海蝕地貌。著名景點有藻類化石、更樓石、龍落水、斬頸洲等。

中途導賞站主題:
沉積岩之特質,層理、藻類化石、海蝕柱、海蝕平台、海蝕洞、海蝕隙

日期: 2010年1月24日(星期日)
路線: 碼頭 → 更樓石 → 龍落水 → 斬頸洲 → 洲角尾 → 長沙灣 → 碼頭(全長約6公里)
集合及登記時間: 上午10時30分
集合地點: 東平洲碼頭  
終點: 東平洲碼頭
終點關閉時間: 下午5時
步行需時: 約3小時
難度: 3星
適合人士: 8至60歲有遠足經驗人士
交通工具: 起點及終點:
馬料水碼頭(由大學港鐵站步行約15分鐘到達)

東平洲船期:
馬料水碼頭開出 - 上午9時正
東平洲碼頭開出 - 下午5時15分
原帖由 Raymond 於 2010-1-4 02:02 發表
幫問下 1月24日(星期日) 義工係咪full 左?

Raymond..應該冇問題的..你肯黎參與..Full左都讓位給你啦...留意網上資料或聯絡我..