同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 17261|回復: 93
打印 上一主題 下一主題

中秋慶團圓, 月餅齊送暖

中秋將近, 家家戶戶都籌備節目慶中秋, 在萬家燈火下...大家可想到有些獨居長者...寂寞過中秋...需要大家的關懷送暖呢?

同社將於今個中秋節自製200個迷你月餅送給這班長者, 你可有興趣參與呢?

製餅行動:

日期: 2009年9月26及27日(星期六/日)
時間: 上午10時開始
地點: 同社沙田小屋

是次我們將自製200個迷你旦黃蓮蓉月餅(要入焗爐的), 26/9全日將集中製餅, 27/9那日便是包裝, 完成指標後各朋友如有興趣也可自製冰皮月餅及廣式月餅(要焗那款)取回家

所有參與的朋友不懂整餅也不緊要, 我會把步驟慢慢教大家...

一個寓學習/娛樂於服務的行動, 你有興趣嗎??

送餅行動

日期:2009年10月1日(星期四, 國慶假期)
時間: 下午二時開始
派餅對象: 沙田區獨居長者

歡迎各朋友參加...無論是製餅或派餅也可....還有因要購買大量材料, 有沒有朋友可幫手去買材料呀!!

有錢出錢..有力出力..預計材料約一千元, 現發起募捐, 隨縁樂助..多少不拘..

各有興趣的朋友, 請於網上留言或聯絡我...由於衛生及效率問題, 是次製餅活動, 太細的小朋友不可參加, 請見諒...

有朋友問整月餅的材料在那裡買的....通常大部份材料/餡料/用具我都在下面3間店舖購買....

(1) Cake DIY
地址:新界火炭坳背灣街30-32號華懋華耀工業中心11樓4室(火炭站D出口直行)
電話:2427 7799
營業時間:每日營業時間不同,請上網查詢
網址:http://www.cakediy.com/

(2) 二德惠(油麻地店)
地址:油麻地上海街395-397號安業商業大廈8字樓(油麻地地鐵站A1出口,前行至上海街轉右)
電話:8111 3080
營業時間︰12:00nn-8:00pm(二至五)
     12:00nn-6:00pm(六,日,公假)
     星期一休息
網址:http://www.twinsco.com

(3) I LOVE CAKE
地址: 九龍上海街338號地下(油麻地地鐵站C~文明里出口,前行至上海街轉右)
電話: 2671 2671
(最好去時打電話查詢營業時間)
加翻啲靚靚員工(義工)合照相先,

真材實料o嫁

哈哈 .......     人地契爺 .......

說得好!!!  願大家共勉 ,中秋節快樂

月餅,含量成分:100%純關心;

配料:第一層是體貼,
   第二層是關懷,
   第三層是浪漫,
   第四層是溫馨,

中間加層是甜蜜,

保質期限:一輩子;

保存方法:珍惜,祝你有開心一刻,快樂一天,平安一年,幸福一生!
在此再次多謝各朋友的義務協助...無論是整餅..派餅..捐款..大家都盡顯無私愛心服務社群.....此火望能燃點下去..

祝大家中秋節快樂...

派完餅...緊係黎過大合照啦....

太極師傅仲教婆婆太極健身操...你睇婆婆幾投入...

耍太極時..嘩..好勁呀! 旁邊都覺有勁風呀!!

粵曲雖不太識欣賞....但他們卻唱得投入..中氣又夠..

今次除派月餅外, 還安排了太極及粵曲活動...

~~~太極專師

~~~粵曲專師
下午我們又出發往沙田瀝源村貴和樓香港信義會老人社區中心派發80個大月餅...

上午的派餅行動完滿結束....

臨走時...各長者向我們高歌一曲~~~友誼之光...