同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

雲南賞花之旅~~14/5--26/5(13天)

原帖由 Kenneth 於 2011-7-28 01:49 發表
何遠、多謝你的欣賞及贊許。到了現在的人生經驗〔即是說:到了這把年紀〕才明白到多些人生哲理。其中一樣就是
Work hard, Play hard. 永遠不會太遲。

Play hard..Play hard...Play Play hard 呀!
今日收到一個舊同事的電話,佢話前幾日行行吓街,暈左,急送醫院,經檢查後醫生話佢腦內生了一個很毒很毒的大瘤,只有一至兩星期的壽命,聼完後嚇到我六神無主,嘩。。點會咁化學架!
去到醫院睇佢,佢話咩都冇準備就要回去,唔甘心。。嗚嗚。。
所以唔好咁執著喇,有得玩就玩盡佢,幾時要傳你走。。係唔知架!
原帖由 linda 於 2011-7-28 22:16 發表
鄧姑你確定這是山楂嗎, tungtung (起初我以為是Ken Tung, hello, tungtung who are you?) 似乎不太同意呢!

這圖片是來自一間園藝店,佢宣傳賣緊山楂樹苗,斷估唔會錯掛??

冬冬是羅冬霞,她應該在你落藉加拿大後,她才出現同社,相信你們不認識。
她的家是務農的,但相信她未種過山楂樹。

回復 332# 鄧姑 的帖子

鄧姑你確定這是山楂嗎, tungtung (起初我以為是Ken Tung, hello, tungtung who are you?) 似乎不太同意呢!

回復 408# 何遠 的帖子

何遠、多謝你的欣賞及贊許。到了現在的人生經驗〔即是說:到了這把年紀〕才明白到多些人生哲理。其中一樣就是Work hard, Play hard. 永遠不會太遲。
Good photoes, good work & good song, mr. tung, i almost miss it, do share more photoes with us.
So this is the answer we were looking for - 山楂樹
正宗山楂果樹

回復 399# 鄧姑 的帖子

鄧姑、你說得對、今天的年青人的思想跟我們的是不同的。如果要同他們溝通,就要用他們的思維及方法。

回復 401# linda 的帖子

Linda, 仲有記唔記得係我地間房食鴨嗰晚, 真係好高興呀. 雖然間房好細, 好多人都無得坐. 但大家都唔介意. 鄧姑送私伙普洱茶, 加上我地包花生, 食得津津有味.那晚是大家最close, 真係好想叫你地唔好咁快走, 無奈第二朝要早起趕路. 你地走左後, 我地間房成地花生衣呀, 好彩唔洗我掃咋, 哈哈.........

回復 402# linda 的帖子

好回味那一日既早餐, 如果自己係屋企食又無咁enjoy喎。 鄧姑為我地煎雞蛋夾麵包. 佢真係好似阿媽. 早一晚又煲糖水. 我地呢D真正阿媽都無做咁多野. 所以去旅行有鄧姑舒服好多!
第十一天的旅程
終於去到最後一站, 麗江

回到繁華的大城市, 雙層巴士都有!

我們住在麗江古城, 都吾係咁城市feel, 不過都巳經非常商業化了

要數錢$$$$$給司机們啦! 好小心數!

晚餐的餐館門叫97餐館, 隻左隻大肥雞, 非常貴!!!

D房都好open式, 廁所, besides 稻城那間五星外, 這是另一間乾淨清潔幾好的

愛心早餐, 謝謝鄧大姐!

等吾切返香港/加拿大, 要食返餐鬼佬午餐!

謝謝Ken的精心製作, 悅耳的歌加美麗的相, 真想立時回到當時的情景當中雖然不知歌詞講甚麼, 但節奏輕快, 很好聽。
如果喜歡這歌的, 記得去www.potalasound.com那個site, 有50首歌你可以不停聽, 一邊聽, 一邊欣賞此站post的相片
那一種方式的旅行去玩各有不同取向, 不過就如二嫂所講, 天時地利人和 (不知用這句是否正確), 都很大關係, 我們今次的旅程真可說是"天時地利人和", 樣樣都perfect,  上天的安排和保守也!

回復 399# 鄧姑 的帖子

我兩種自由行都喜愛. 去旅行要講天氣, 運氣和同行既人0岩唔0岩聲氣, 缺一不可. 如果今次個天唔幫我地, 成日落大雨都係唔好玩, 影響心情. 緦括來說都係一個很好既安排. 令我人生褢留下一頁美好的回憶.
多謝阿Ken..藏歌真的很悅耳..

隨著音樂..心靈已飛到世外遙遠的一方.....

今日同一位年輕人談話...我說..我很喜歡自由行...西藏..稻城..亞丁..都是我喜愛的地方...

年輕人聽著很惘然..淡淡的說..我也很喜歡自由行...美食之旅...日本購物遊是我們這一代的至愛...悠閒舒服的行程才是自由行的真諦呀..

原來年代不同對自由行的看法也不一樣....

回復 394# Kenneth 的帖子

我同屋企人都很enjoy你制作的Slideshow ,又可以聽到一首好聽的藏歌。