同社咖啡室

標題: 聖誕節目~~~清遠清新溫礦泉渡假( 12月25 & 26日)~~ [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-4 23:53
標題: 聖誕節目~~~清遠清新溫礦泉渡假( 12月25 & 26日)~~
清新溫礦泉渡假活動資料請看P.2

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-4 23:55
浸溫泉常識

礦泉水温度高低不同对机体的作用也各有不同:
微温浴――水温 34 至 38 度,入浴时间持续 15 - 30 分钟,可使全身肌肉松驰而感到舒适,同时引起大脑皮层抑制的扩散,有镇静作用,可以改善睡眠,放松心身。

温 浴――水温 37 至 38 度,入浴 10 - 20 分钟,能缓解血管痉挛,改善血液循环,消除皮肤紧张,灵活肢体动作,对高血压有降压作用,而对底血压和正常血压者则不会引起体力下降,因此对血压有调整作用,又对皮肤创伤有促进愈合的作用。

高温浴――水温 39 至 42 度,入浴 5 - 15 分钟能扩张血管促进血液循环,增强新陈代谢,加速消除疲劳,且有发汗解痉、镇痛的作用,高温浴刺激性较强,入浴时间不宜太长。

河中温泉更衣室前台服务
   01. 免费提供浴巾、拖鞋、更衣柜服务
   02. 租用浴袍服务,租金 10 元,押金 100 元
   03. 提供贵重物品寄存服务,每次收费 10 元
   04. 免费提供饮用纯净水

注意事项
   01. 浸泡温泉前,请先冲身。
   02. 浸泡温泉时,请穿着泳衣。
   03. 浸泡温泉时,请循序渐进,从低温池开始,逐步向高温池过渡。
   04. 请勿在高温池中浸泡过久,每次浸泡时间不要超过10分钟。
   05. 传染病、严重心脏病、晚期高血压、恶性肿瘤等患者严禁浸泡温泉,
         轻度者也请在医生的指导下进行温泉治疗。
   06. 请勿酒后浸温泉。
   07. 如有不适现象,请即与温泉区当值医生联系。
   08. 温泉区域较大,请照顾好您的孩子,勿让儿童单独行动。
   09. 温泉区湿滑,欢乐的同时,请注意安全。
   10. 若需车辆接送,请与温泉前台服务人员联系。
   11. 贵重物品(如现金、手机、手表、证件等)请作贵重物品寄存或自行妥善保管,否则, 如有遗失,恕不负责。

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-4 23:58
河中溫泉》
河中溫泉被譽為廣東省 “六大優質溫泉”之首,是國內首家以東方園林風格為主的大型露天溫泉。占地 4.8萬平方米,共有形態、水溫、大小各異的68個溫泉池。並配有健康按摩中心、甜品店等。
河中溫泉的水質至清至純,可飲可浴,水溫由38°C 至60°C不等,每天自湧出水量高達11000多立方米。經中山醫科大學檢測證明,是屬高於溫、含鍶、偏.酸的硫酸鈣泉,是等級最好的優質治療性溫礦泉,而且還達到我國飲用天然礦泉水水質標準,對肥胖癥、風濕疼痛、早期心血管疾病等均有一定療效,並可消除疲勞,改善睡眠,溫礦泉水中的特有的元素,更具美容護膚作用。
北江漂流

漂遊俱樂部》
全程 3 公裡長的小北江漂遊,沿途青山疊翠,河道曲折,坐著遊艇沿河漂流而下,緩緩流水帶你進入一個綠色世界,水鳥野禽時隱時現,仿若置身於“船在水中行,人在畫中遊”的優美畫卷。
營業時間: 08 : 30----17 : 30
收費標準: 45 元 / 人 / 次

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-9 19:48

作者: marklau    時間: 2007-11-13 00:13
劉華劉華劉華劉華劉華X4
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-13 08:18
收到收到收到收到
作者: Ah_Chai    時間: 2007-11-14 09:23
吓!咁快!加多兩個得唔得?
作者: Ah_Chai    時間: 2007-11-14 09:26
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-14 10:20
原帖由 Ah_Chai 於 2007-11-14 09:26 發表

因酒店只係俾左架33人的旅遊巴, 所以就爆左喇...
而家我打電話上去溫泉度, 睇下可唔可以換架大車啦...稍後再覆你....
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-14 11:11
原帖由 鄧姑 於 2007-11-14 10:20 發表

因酒店只係俾左架33人的旅遊巴, 所以就爆左喇...
而家我打電話上去溫泉度, 睇下可唔可以換架大車啦...稍後再覆你....

現waiting list有
波仔再加4位
亞齊 x 2
李國興 x 3

唔知仲有冇朋友要加呢...儘快呀....冇得再加喇....

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-14 11:27
原帖由 鄧姑 於 2007-11-14 11:11 發表

現waiting list有
波仔再加4位
亞齊 x 2
李國興 x 3

唔知仲有冇朋友要加呢...儘快呀....冇得再加喇....

好喇...最後確定轉左大車(45位), 以上各人有位喇....

作者: alice    時間: 2007-11-14 18:12
好彩有得去,我都叫阿齊快報名喇!   好!
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-14 21:05
[quote]原帖由 alice 於 2007-11-14 18:12 發表
好彩有得去,我都叫阿齊快

阿妙...計計下而家仲有4個位呀..你仲有冇人去呀...

作者: alice    時間: 2007-11-15 12:40
有高佬係度已經夠晒嘈,對耳會好"泓"喇!
作者: wilson    時間: 2007-11-15 16:03
仲有無位, 2 個. 大肚婆去唔去得?
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-15 16:13
原帖由 wilson 於 2007-11-15 16:03 發表
仲有無位, 2 個. 大肚婆去唔去得?

2個位..冇問題...可以得..

大肚婆..?? 幾大個肚呀...我諗得掛...全程都係吃喝玩樂有車接送......

恭喜晒...wilson...

作者: 瓊姑姑    時間: 2007-11-17 15:46
巳將款項

HK$428 X 2=$856 元 存入户口 

請查核 唔該
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-17 22:38
原帖由 瓊姑姑 於 2007-11-17 15:46 發表
巳將款項

HK$428 X 2=$856 元 存入户口 

請查核 唔該

收到...Thanks.
作者: 梁林    時間: 2007-11-21 12:51
今天巳將$856 元 存入你之户口.請查核.
作者: 吳騰斗    時間: 2007-11-21 20:53
標題: 回復 #1 鄧姑 的帖子
已入856元,請查看
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-21 23:13
原帖由 梁林 於 2007-11-21 12:51 發表
今天巳將$856 元 存入你之户口.請查核.

收到....Thanks.
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-21 23:15
原帖由 吳騰斗 於 2007-11-21 20:53 發表
已入856元,請查看

也收到...Thanks..

阿斗..點解唔順便交埋蛇宴$125呀...
作者: marklau    時間: 2007-11-22 00:41
今天 21.11.2007 巳將$1,712 元 存入你之户口
請 check check !! Reference 4076
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-22 09:47
原帖由 marklau 於 2007-11-22 00:41 發表
今天 21.11.2007 巳將$1,712 元 存入你之户口
請 check check !! Reference 4076

收到... Thanks.
作者: aacheng    時間: 2007-11-22 14:19
標題: 回復 #1 鄧姑 的帖子
總數$1,216 已入賬, 敬希查照.
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-22 15:12
原帖由 aacheng 於 2007-11-22 14:19 發表
總數$1,216 已入賬, 敬希查照.

Checked with Thanks..

作者: wilson    時間: 2007-11-23 18:49
今天 巳將$856 元 存入户口; Ref:5E94
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-23 19:51
原帖由 wilson 於 2007-11-23 18:49 發表
今天 巳將$856 元 存入户口; Ref:5E94

收到...Thanks..
作者: 鄧姑    時間: 2007-11-27 16:18

日期: 2007年12月25 & 26日(聖誕正日及翌日)
集合時間: 12月25日上午8時30分正
集合地點: 深圳羅湖關口---口岸餐廳門口等.
費用 : 成人每位HK$428元 , 小童12歲以下與父母同房, 不佔床位者, 費用為HK$328.
         1.包來回深圳至清遠交通費
         2. 住宿4星級溫泉酒店玉泉山莊一晚.(房間內的沐浴水來自純天然的溫礦泉水)
        3. 露天河中溫泉入場門票一次
        4. 包兩天膳食 ( 一早餐, 二午餐及一晚餐)
        5. 仟竹玫瑰園入場門票一次

是次行程:

第一天(25/12/ 07)
    8:30---- 12:00  深圳集合乘包車出發往清遠清新溫泉區
    12:00----13:30  分配房間及溫泉區內豪華中餐廳福滿樓享用午餐
    13:30----18:00  遊覽仟竹玫瑰園...了解生態種植..茶趣園品賞香茗,還可親身體驗自给自足的農家生活;辘轳打水,磨面粉..等...也可自費往高山滑草..竹林野戰等.
    18:00 ---19:00  於田園風味村荔枝灣享用晚餐..品嚐清遠走地雞... 等....

20:00---23:00 河中溫泉享受露天溫泉浴...也可健身按摩..推拿等

第二天(26/12/07)
   8:30 ---9:30  中餐廳福滿樓享用早餐
   10:00---12:00 自由活動..可玩卡丁車...騎馬..或保健按摩等...
   12:30 --- 13:30 午餐於福滿樓

14:00 --- 17:00 回程往深圳羅湖關口散隊.

如欲更清楚此渡假村情況...請參閱下列網址: http://www.qxhotspring.com/cn/hotspring.asp

超級超值全包團...希望帶給大家一個豐富的聖誕節...有興趣者請速速報名啦....  

溫馨提示:  
~~由於當日為聖誕節, 等候過關的人潮可能會好多, 請大家預充足時間過關, 準時起行.
~~檢查旅行證件(回鄉證)有否過期...

~~預備人民幣作健身按摩....購物等用途.
~~當日早上請食飽早餐才過關...羅湖口岸冇時間食兼貴.

其他預備物品 : 泳裝, T恤短褲, , 防曬用品, 禦寒風褸, 乾糧, 零食, 急救藥品, 手提電話, 有效的旅行證件( 回鄉證及身份證)及一切渡假物品...

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-27 16:22
報名名單
1. 羅永波 x 5 (HK$428 X 5 =$2140)已付款
2. 何奇遠 x 4(HK$428 X 4= $1712)已付款
3. 餅嫂 x 4(HK$428 X 4 = $1712)已付款
4. 阿育 x 2 (HK$428 X 2 = $856)已付款
5. 柯 姐 x 2 (HK$428 X 2=$856 )已付款
6. 陳華珠 x 2 (HK$428 X 2 =$856)已付款
7. 鄧姑 x 2(HK$428 X 2=$856)已付款
8. 劉國華 x 4(HK$428 X 4=$1712)已付款
9. 陳愛瓊 x 2 (HK$428 X 2=$856)已付款
10. 吳騰斗 x 2(HK$428 X 2 = $856)已付款
11. 馮潤棠 x 4(HK$428 X 4 = $1712)已付款
12. 梁林 x 2 = (HK$428 X 2= $ 856)已付款
13. 林齊桂 x 2 = (HK$428 X 2= $856)已付款
14. 李國興 x 3 = (HK$428 X 3 =$1284)已付款
15. 張漢光 x 2 = (HK$428 X 2=$856)已付款
16. 李秉琦 x 2 (HK$428 x 2 =$856)已付款

付款方法:
1. 可於星期日行山時直接交給我

2. 將款項傳入下列恆生銀行 A/C No.291-8-195682, 然後打電話給我或網上留言確認. 唔該晒.

(由於人民幣不斷升值, 請大家最遲於11月25日前儘快交款落訂, 唔該晒)

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-30 12:21
聖誕清遠溫泉渡假, 這兩天的膳食已有菜單, 大家睇下arm唔arm食, 如有問題儘快覆我,
襯還未俾一半訂金前, 可以同佢地傾傾的.
20071225福滿樓午餐

鄉村老火靚例湯
清遠本地白切雞
錦繡家鄉炒鳳丁
鲜菇炒肉片
應節蓮藕炆燒腩
肉絲冬菇煮豆腐
涼瓜炆本地米鴨
  清蒸溫泉大鯇魚
   蒜茸炒自種時蔬
絲苗白飯
合時果盤

20071225荔枝灣晚餐

鄉村老火靚例湯

清遠本地豉油雞
勝瓜雲耳炒鳳片

香滑蟹柳蒸水蛋
酸甜菠蘿咕嚕肉

傳統南乳溫公齋

淋滑紹菜煮鹹肉

梅子豉汁叉尾魽

上湯浸農場時蔬
                                                絲苗白飯 / 合時果盤

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-30 12:24
2007年12月26日福滿樓早餐
豉汁蒸排骨
三絲炸春捲
雲耳鮮肉餃
香酥雞蛋撻
白灼油菜
時令菜肉包
清遠靚雞粥
豆漿(油條)
香茜牛肉腸

2007年12月26日福滿樓午餐       
                        本地材料煲靚湯
                清遠本地鹽焗雞
                荷芹炒鮮魷珍肝
                香滑魚蓉蒸豆腐
                青瓜小椒炒牛肉
                山塘香芋扣腩肉
                錦繡豆芽炒香絲
                欖角香蒸叉尾魽
                原汁原味煮時蔬
                絲苗白飯
                合時果盤               

作者: 鄧姑    時間: 2007-11-30 12:49
整體上來說, 我都覺得兩天菜單比較清淡簡單, 冇辦法清貧又遙遠(清遠)便是如此的....
所以我提議26/12晚回深圳後再食餐豐富的...
大家睇下有冇興趣當晚黎過全羊宴, 以下菜式又有如何呢.....如有興趣請覆我, 因這裡很爆,
要預先訂位的..

作者: socheung    時間: 2007-12-2 23:10
標題: 回復 #33 鄧姑 的帖子
鄧姑
全羊套餐預埋我兩個得吾得?
作者: 鄧姑    時間: 2007-12-3 12:20
原帖由 socheung 於 2007-12-2 23:10 發表
鄧姑
全羊套餐預埋我兩個得吾得?

好啦...預埋你地...俾張地圖你...到時自己摸黎啦..

作者: socheung    時間: 2007-12-3 12:30
標題: 回復 #35 鄧姑 的帖子
收哂。己知啶。Thanks。

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-16 00:11
清新溫泉地圖給大定參考

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-17 11:28
為免在酒店等候編排房間需時, 請下列朋友可否給其家人的名字給我, 好使酒店能預先安排.

1. 羅永波 x 5 (1.羅永波, 2.王婉平, 3.羅俊鏘 4.梁會松 5.王盛唐)
2. 何奇遠 x 4 (1. 何奇遠, 2. 江明翠, 3.何熙雯 4. 何熙賢)
3. 餅嫂 x 4 (1. 黃文柱, 2, 潘淑芬, 3. 潘淑玲, 4.廖笑甜)
4. 阿育 x 2 (1. 劉育培, 2. 朱式儀 )
5. 柯 姐 x 2 (1. 李振添, 2. 柯潔貞 )
6. 陳華珠 x 2 (1. 鄭倍倫, 2. 陳華珠 )
7. 鄧姑 x 2 (1. 鄧群英, 2. 鄧秀容 )
8. 劉國華 x 4 (1. 劉國華, 2.于寶珠 3.劉駿穎 4. 劉梓穎 )
9. 陳愛瓊 x 2  ( 1. 葉社榮, 2. 陳愛瓊 )
10. 吳騰斗 x 2 (1. 吳騰斗, 2. 譚月湄 )
11. 馮潤棠 x 4 (1. 馮潤棠, 2. 蕭慧華, 3. 馮曉星 4. 馮曉筠)
12. 梁林 x 2  ( 1. 梁林, 2. 陳秀蓮 )
13. 林齊桂 x 3 (1. 林齊桂, 2. 李妙勤, 3. 楊秀英 )
14. 李國興 x 3 (1. 李國興, 2. 梁惠秋 3. 李湛思 )
15. 李秉琦 x 2 (1. 李秉琦, 2. 陳狄雅 )
16. 蘇伯璋 x 2 (1. 蘇彰 2. 馮翠綿 )

請幫手填空格, 或可email 給我mkytang@netvigator.com

作者: wilson    時間: 2007-12-17 16:41
因老婆的情況不適宜坐長途車,有沒有各方人士願意接手我的2個位 ?

謝謝 !!
作者: 鄧姑    時間: 2007-12-17 17:16
原帖由 wilson 於 2007-12-17 16:41 發表
因老婆的情況不適宜坐長途車,有沒有各方人士願意接手我的2個位 ?

謝謝 !!

Wilson,

冇問題啦, 我幫你找人...如沒有的話我便向溫泉方面取消一間房, 相信也可以的. 款項遲d退回給你.
好好照顧老婆啦...
作者: 鄧姑    時間: 2007-12-19 18:05
Wilson

Mail你個A/C No.給我, 等我轉番錢給你.

mkytang@netvigator,com

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-19 18:09
聖誕溫泉遊全車爆滿 (45車位已滿), 多謝大家參與.

請預先檢查旅遊證件是否有效, 除左你自己仲請幫你身邊人也檢查下呀...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-19 22:07
注意事項:
1. 進餐時如自帶酒水需按30元/席/餐收取服務費。
2.  為方便在溫泉區內消費,溫泉前臺有面值150元的IC卡出售,持IC卡在內消費享受8.8折優惠,入園購買,出園時實報實銷,餘款可即時退回。
3. . 所有團友需集合統一進入溫泉區

自費安排
體驗亞洲最大園林露天溫泉,優惠價RMB70元/人/次 (門票已包一次, 第二次再去時便要付款);
體驗槍林彈雨的竹林野戰,優惠價RMB50元/人/30發子彈;
國際標準卡丁車,優惠價RMB81元/人/10分鐘;
體驗高山滑草,優惠價RMB40元/人/小時
注:1、以上項目須10以上,方可享受此優惠;
    2、滑草項目需預付100元/人器材押金,由客人到滑草場前臺支付。

溫馨提示:
為了令大家玩得開心又放心, 我建議大家購買旅遊保險, 在香港可向銀行(如匯豐銀行)或教協 / 工聯會 / 保險公司, 費用有限, 但有保障.

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-19 22:21
請參閱及自行列印行程表, 膳食席數 及房間安排
行程及席數編排.doc (34.5 KB, 下載次數: 227) 渡假村房間編排名單.doc (28 KB, 下載次數: 251)
作者: 鄧姑    時間: 2007-12-20 16:53
原帖由 鄧姑 於 2007-12-19 18:05 發表
Wilson

Mail你個A/C No.給我, 等我轉番錢給你.

mkytang@netvigator,com

Wilson ,

I have already deposit $856.00 to your account. Ref. 4561.  Pls check it.

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-22 17:35
25/12 旅遊巴將停於深圳僑社停車場接大家,
8:30分羅湖關口集合後, 一齊行去上車, 車款為金龍車, 車牌NO.粵B98297
車箱有行李箱, 大家可將行李寄存在那裡, 但貴重物件當然要隨身啦...

作者: wilson    時間: 2007-12-22 19:01
有冇全羊宴,如果有,預埋我得唔得
作者: 鄧姑    時間: 2007-12-22 20:01
原帖由 wilson 於 2007-12-22 19:01 發表
有冇全羊宴,如果有,預埋我得唔得  

佢地個個都冇覆我呀...可能呢排個個食滯左..所以我都冇訂位..
你太太好似係唔食得羊喎...

作者: wilson    時間: 2007-12-22 21:27
我知她唔食得,所以我只是講預埋得唔得囉。我冇預佢,咁即是冇得食啦

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-22 23:05
原帖由 wilson 於 2007-12-22 21:27 發表
我知她唔食得,所以我只是講預埋我得唔得囉。我冇預佢,咁即是冇得食啦  

唔洗 .....等我聽日問下佢地仲食唔食....如果食又訂到位, 就預埋你啦...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-24 10:42
我已訂了烤羊宴, 6點鐘開始食, 地點係穆斯林賓館二樓穆斯林大餐廳, Wilson...我地預埋你啦...

作者: wilson    時間: 2007-12-24 11:11
收到      
作者: 鄧姑    時間: 2007-12-24 13:49
溫馨提示
明日清遠區天氣預測:
8度~~~15度, 多雲

請大家帶備足夠禦寒衣物

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 12:33
今次溫泉行真係又 ....
是大家玩得好開心...無論去到邊, 我地都會製造歡樂..咩都玩餐飽...
是路途太遙遠..再加上塞車...司機又..唉...唔知點講...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 12:37
萬水千山终於來到清新溫泉...雖然此溫泉日子有番咁上下...但保養得都唔錯...幾乾淨...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 12:45
這幾日的膳食都唔錯...黎得清遠當然要食" 清遠走地雞" 啦....餐餐都有得食....

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 12:53
仟支玫瑰園....玫瑰花就唔太多喇..但我地就玩得好開心...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 12:58

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 13:01

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 13:19
你睇d小朋友幾勤力....

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 13:24
園內都有好多靚花果~~~

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 13:36
新鮮番茄...包心菜...仲有甘蔗...全部都可以即摘即食...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:00
園內另一個陶瓷區...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:03
步步金錢...你睇佢地幾好玩...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:15
小朋友都好好玩....

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:19
湖光山色...日與夜都好有意境....

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:25
可惜浸溫泉時我冇帶相機入去影...肉騰騰的相影唔到...睇下呢d相啦...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:33
Boxing Day 天朗氣清..藍天白雲....我地到處逛逛...有人大手搶購蜜糖...嘩...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:46
又有野玩...採摘草莓...粒粒又甜又香...簡直停不了...有人因大手採摘致要訓身草莓田...
有人要尋大粒至愛致泥足深陷...哈哈...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 14:54

回程時經過幾個鐘頭的車程煎熬...我地又好好的享受下啦~~~~全羊宴...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 15:04
旅程結束~~~多謝大家參與...多謝...少少盈餘歸同社...

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 15:41
由於昨日好多朋友買了好多士多啤梨, 食唔切好易壞, 教大家一個簡易的士多啤梨果醬, 保存得好可以存放一個月....
製法如下:

材料(两瓶 250克 份量)
士多啤梨 550 克   
檸檬 1 個(搾汁)
砂糖 1 杯
燕菜精 (透明)(Agar-agar Powder) 1茶匙 (可加可唔加)

用具
瓶子两個、牛油紙

製作過程
1.  用滾水煲瓶子及蓋十分鐘,進行消毒,滴乾瓶子.  
2.  士多啤梨洗淨去蒂,太大的切細.
3.  加砂糖於士多啤梨內, 攪拌均勻, 靜侯至啤梨出水, 放入煲內用細火煮至淋(大約五分鐘),不停地攪,士多啤梨會出汁,加檸檬汁,煮多二十分鐘至滾,用匙拈少少煮好的醬汁放在一碗凍水內,測試一下如沒有散開, 呈凝結即可,熄火,待十分鐘入瓶,稍涼後鋪牛油紙於瓶口,蓋上密封,入雪櫃,吃時取出。

注意事項:
1.雖然砂糖在果醬中有防腐作用,最好在一個月內吃完果醬.
2.一般果醬是加果膠(Pectin)Citysper有售,二十多元,但亦可用燕菜精代替,燕菜精是海藻製成的,在印尼鋪買,两元五角,有七克,大概3茶匙半,一樣掂,又夠經濟!如果唔用只是頗稀也可以的.

作者: 鄧姑    時間: 2007-12-27 16:24
除此之外, 也可以用士多啤梨浸酒, 啖啖果香也很好味的...

1).士多啤梨約廿粒左右, 洗淨浸鹽水將果蒂切去, 記住要切深些, 因農藥會聚積在這位置的.
2).盒裝兩公升的日本盛或菊正宗清酒.
3).冰糖一包, 份量可多可少, 視你自己喜好.
4).預備一個一至兩公升的濶口瓶,要先用滾水消毒.

製法
1. 士多啤梨整好後用紙巾輕輕抺乾表面,放在一旁自然風乾,
2. 三碗水把一碗冰糖煮開(分量可自調),煮成一碗熱的冰糖糖漿,待涼.
3. 將涼了的糖漿放入瓶內,加入清酒,再加入士多啤梨,放在太陽晒不到處兩星期即可飲用,清透栗紅色,淡淡的清酒融合了甜甜天然果香,加入冰塊飲用更是其樂無窮,也可加入梳打水內,好好味的, 而浸過酒的士多啤梨也可雪凍後當甜品食也好味.

作者: 鄧姑    時間: 2008-1-4 20:27
前幾日收到清新溫泉的感謝信(附件), 與及大家有咩意見可出聲喎~~
香港同社感謝信.doc (29 KB, 下載次數: 326)
作者: 鄧姑    時間: 2008-1-4 20:51
此次旅行盈餘為RMB470.86, 請參閱附件
同 社 聖誕清新溫泉二日遊財政報告.doc (27 KB, 下載次數: 328)
作者: 吳騰斗    時間: 2008-1-4 23:24
如果司機不用搵路好 些

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3