同社咖啡室

標題: 夏日廣州美食之旅一日遊~~~7月11日 [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2010-6-22 12:15
標題: 夏日廣州美食之旅一日遊~~~7月11日
漫遊廣州步行街, 品嚐極品鴨咀魚, 大家齊來增肥嘆下啦!!

日期: 2010年7月11日(星期日)
集合時間: 上午8時30分
集合地點: 羅湖口岸~~口岸餐廳門口.
費用: 每人HK$230元(包來回旅遊巴, 入場門票, 午餐及晚餐, 領隊小費--是次行程是包大航假期美食之旅)
名額: 30人

行程: 早上羅湖關口集合上車~~乘坐豪華旅遊巴~~深圳博物館(包入場) ~~午餐【地道湛江雞宴】~~廣州沙面萬國歐陸風情街~~上下九風情步行街~~晚餐品嚐朱翁為食推介【極品鴨咀魚為食宴】~~回程約晚上9時回羅湖關口散隊。

菜單:
午餐: 地道湛江雞宴
1. 地膽頭燉水鴨湯, 2. 湛江白切雞, 3. 海馬浸雞, 4.豉汁蒸黃骨魚, 5.湛江雜魚煲, 6.香煎家鄉豆腐, 7.白切豬肚豬俐, 8.冬菇扒時菜, 9.湛江紅燜豬肉, 10.生炒水東芥菜, 11.家鄉艾餅, 12.黑麥包, 13.水果, 14.白飯

晚餐: 極品鴨咀魚為食宴
1. 山泉水粥底, 2. 啜環保鴨咀魚, 3. 煎焗鴨咀魚頭腩, 4. 生猛海沙蝦, 5. 深海鮮白貝, 6.走地清遠雞, 7. 美國靚肥牛, 8. 金錢鮮牛展, 9. 手打鮮肉丸, 10. 自製鮮牛丸, 11. 意大利生菜, 12. 本地九杞葉, 13. 順德炸面, 14. 梅菜拉腸, 15. 招牌羅蔔糕, 16. 香麻蔥油餅, 17. 白飯, 18. 水果

名額有限, 有興趣的朋友請快報名, 截止日期: 6月30日

作者: alice    時間: 2010-6-23 11:02
林齊桂 - 9 位 (長者和小童是否有優惠?)
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-23 11:04
原帖由 alice 於 2010-6-23 11:02 發表
林齊桂 - 9 位 (長者和小童是否有優惠?)

嘩..大戶開始入貨喇...長者小童可能會有優惠的, 等我問問大航假期先...
作者: ckk    時間: 2010-6-23 19:03
我地4個人~ 3大1細, 5該晒~
細ge係5係有優惠?
仲有...羅湖口岸餐廳即係o係邊?
thx.
作者: Raymond    時間: 2010-6-23 22:37
Raymond  - 4 位
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-24 09:17
報名人數:

林齊桂 x 9
鄭國強 x 4
Raymond x 5
王婉平 x 7
鄧群英 x 3
李國興 x 3
潘淑芬 x 1

作者: 高佬    時間: 2010-6-24 23:51
高佬3人
作者: Raymond    時間: 2010-6-26 00:10
加多一位, total 5位, thx~~
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-29 13:20
好多朋友擔心是日是世界柸總決賽, 怕錯過精彩賽事, 據資料所示...

7月11日(凌晨2:30分)是季軍決賽

7月12日(凌晨2:30分) 是冠/亞軍總決賽

即是星期六睇完季軍賽...睡幾個鐘就要出發往羅湖集合, 美食之旅玩完回來後晚上便可睇總決賽...時間配合arm..arm..好..  

如有興趣的朋友請儘快報名, 夠30人便可包團, 超過便可要架大車...

作者: 鄧姑    時間: 2010-7-2 10:28
由於旅行社要中文姓名, 各朋友可否給其親朋戚友的名字給我, email 或打電話或SMS也可以...

還會唔會有其他朋友加入呢? 要截數喇...

作者: alice    時間: 2010-7-2 14:48
大戶減1位,林齊桂 8 位 :
林齊桂
李妙勤
楊秀英 (長者)
林培文
鍾智晴 (10歲)
林培霞
梁綽嵐 (10 歲)
梁綽桐 (5歲)

聽聞波子媽都要減1位,請確認。
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-2 17:54
大家請幫幫手...如少於30人是唔可以包團的..

包團的好處:
~~~ 不用太早時間集合出發(原本要7:45分集合, 但現在我們可以在8:30分)
~~~ 比正常團價錢平宜4元 / 位
~~~ 可在某些景點自行決定去不去, 但就不可以臨時加景點.
所以如少於30人, 則我們便要報散團了..

作者: 鄧姑    時間: 2010-7-2 18:03
問了旅行社, 大小同價, 長者超過60歲報二天團才可以減$10元, 一日團沒有優惠..
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-2 22:55
明天中午前我便要付全數費用給旅行社了,各朋友還有沒有更改,如少於30人,可能便要轉為散團了。。。

原本今日中午前旅行社便要我交晒錢,好在我突然有事,去唔到交錢,唔係就痲煩了。。。
作者: Raymond    時間: 2010-7-2 23:18
Raymond 5位:
潘國偉
楊嘉莉
潘翠華
潘志成
劉燕群

P.S.: 宜家都夠30位呀~
作者: 高佬    時間: 2010-7-3 22:07
李國興
梁惠秋
李湛思
作者: 王婉平    時間: 2010-7-5 00:01
我 final confirm 共 6 位,人名已 email 給你,謝謝。
作者: ckk    時間: 2010-7-5 23:35
俾中文名你喇~~~
1. 鄭國強
2. 傅放文
3. 鄭伊羚
4. 鄭家恆

仲有呢, 之前我問集合地點個羅湖口岸個餐廳門口姐係邊度?有冇餐廳名/地圖參考?
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-6 08:58
原帖由 ckk 於 2010-7-5 23:35 發表
俾中文名你喇~~~
1. 鄭國強
2. 傅放文
3. 鄭伊羚
4. 鄭家恆

仲有呢, 之前我問集合地點個羅湖口岸個餐廳門口姐係邊度?有冇餐廳名/地圖參考?

羅湖口岸餐廳在羅湖關口一出關便見.. 國內地方好難找地圖給你喎..口岸餐廳便是餐廳的名字...

星期日早上7:45分我在大埔墟車站月台向車頭方向等你們一家啦...有事打電話給我..

還有檢查一下你及家人的所有身份證及回鄉證有否過期及不要遺漏呀!

作者: 鄧姑    時間: 2010-7-6 09:18
為了不想到時收錢麻煩, 請各朋友在星期五前預先入錢到我的銀行戶口..

匯豐銀行 A/C NO. 126-819036-833

林齊桂 x 8~~~ $230 x 8 = $1840元~~~已付款
鄭國強 x 4~~~ $230 x 4 = $920元~~~已付款
Raymond x 6~~~ $230 x 6 = $1380元~~~已付款
王婉平 x 6 ~~~ $230 x 6 = $1380元
鄧群英 x 1 ~~~ $ 230 x 1 = $230元 ~~~已付款
周妹 x 2  ~~~ $230 x 2 = $460元
李國興 x 3 ~~~ $230 x 3 = $690元~~~已付款
潘淑芬 x 1~~~ $230 x 1 = $230元~~~ 已付款

作者: ckk    時間: 2010-7-6 19:34
標題: RE:[ - - - ]
原帖由 鄧姑 於 2010-7-6 08:58 發表

羅湖口岸餐廳在羅湖關口一出關便見.. 國內地方好難找地圖給你喎..口岸餐廳便是餐廳的名字...

星期日早上7:45分我在大埔墟車站月台向車頭方向等你們一家啦...有事打電話給我..

還有檢查一下你及家人的所有身 ...

好喇,星期日早上7:45分我在大埔墟車站月台向車頭方向等,thanks。
作者: akin_albert    時間: 2010-7-6 22:15
Auntie Cookie      

今天已入數 $ 230.-    thanks .
作者: akin_albert    時間: 2010-7-6 22:38

鄧 姑 :   星期日早上7:45分我在大埔墟車站月台向車頭方向等,thanks。
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-6 23:58
原帖由 ckk 於 2010-7-6 19:34 發表

好喇,星期日早上7:45分我在大埔墟車站月台向車頭方向等,thanks。

原帖由 akin_albert 於 2010-7-6 22:38 發表

鄧 姑 :   星期日早上7:45分我在大埔墟車站月台向車頭方向等,thanks。

哦....到時見..
作者: ckk    時間: 2010-7-7 22:05
標題: 鄧姑:
今天已入數 $920 ,  thanks !
作者: Raymond    時間: 2010-7-7 22:59
鄧姑, 我想問仲可唔可以加位?
我想加多1個,total 6位,謝謝!!
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-8 01:19
原帖由 Raymond 於 2010-7-7 22:59 發表
鄧姑, 我想問仲可唔可以加位?
我想加多1個,total 6位,謝謝!!

或許可以的,你俾過中文名給我,等我同旅行社傾下。
作者: Raymond    時間: 2010-7-8 01:32
潘偉康

P.S.: 星期日早上7:45分我們也在大埔墟車站月台向車頭方向等
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-8 15:44
原帖由 Raymond 於 2010-7-8 01:32 發表
潘偉康

P.S.: 星期日早上7:45分我們也在大埔墟車站月台向車頭方向等

OK已加人,星期曰到時見啦!
作者: 高佬    時間: 2010-7-8 23:26
李國興︰今日已存入支票
作者: alice    時間: 2010-7-9 11:11
Bank-in $1,840 today, please check. Thanks a lot.
作者: Raymond    時間: 2010-7-9 23:04
Bank-in $1,380 today, please check. Thanks a lot.
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-10 23:33
原帖由 alice 於 2010-7-9 11:11 發表
Bank-in $1,840 today, please check. Thanks a lot.

原帖由 Raymond 於 2010-7-9 23:04 發表
Bank-in $1,380 today, please check. Thanks a lot.

些些...
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-10 23:42
~~~~ 出發啦 ~~~~

各位老友...明天見...

記得帶你地的證件....做足防曬....帶環保袋(如果你想購物, 廣州上下九路好多野買架.. )

我的手機: 96849641, 國內手機: 13430099147

是次大航假期導遊是: 梁家聰, 國內手機是: 13726292874

作者: 鄧姑    時間: 2010-7-13 09:46
美食之旅星期日晚上10時已回到深圳羅湖關口了, 這次旅程是跟旅行社包團的....一直以來也聽很多朋友說美食之旅如何如何好...如何如何便宜...那就策劃一次看看如何...

總括全日行程是暢順的, 午餐及晚餐也頗具特色及很豐富, 但所到的景點卻是乏善可陳...可能天氣太熱的關係吧....博物館殘舊不堪...廣州上下九人來人往..沙面古舊的建築卻被大型的分體冷氣機破壞了...一切一切也令我有點點抗拒, 總覺得這是一次沒有靈魂的旅程, 美食之旅只此一次吧!!

作者: Raymond    時間: 2010-7-13 21:22
其實今次鄧姑和旅行團安排得很好,只是那個廣州實在叫我太失望!!
唉~ 黑暗得像城寨的博物館,內容空洞又唔俾影相。
初時以為上下九路會媲美上海的南京路,結果現實是棚架林立,爛泥處處,店舖千篇一律,比深圳東門還差。
上陶陶居飲茶似足水魚俾人搵苯.........
所謂的沙面,像是小學的後花園,看那些舊建築不如過澳門.........
我是首次來廣州遊覽,不過如果這就是廣州的名勝的話,不如不去算了~
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-13 23:13
幸好在上下九時見勢色不對,我同餅嫂幾個走左去海味藥材街逛街,見識了幾萬蚊一斤的冬蟲草好似爛草般鋪在街邊曬,你隨便辦作整鞋帶低頭也可隨手執幾條呀!哈哈。。
那些花旗蔘一袋袋堆在一起,遠望以為賣花生。。。真的大開眼界。。
我地shopping得好開心,買左好多又平又靚的煲湯料,算是這次行程的最大得著喇!

美食之旅。。。為食之旅。。腦海中突然閃出宮琪俊的千與千尋那父母親在一食檔前不停的食呀食。。最後變成兩隻大肥豬。。。哈哈。。

不過我都多謝大家的包容體諒,都係我唔好誤信譖言。。鎖ly.
作者: 黎猛    時間: 2010-7-14 02:55
您們去了那一個深圳博物館? 深圳博物館有新館和舊館兩間,新館在市民中心站,舊館在同心路(位於荔枝公園內)現時有一個商代遗珍——江西新干大洋洲商代文物精品展,是值得一看再看,可以拍照的(我於月前去過,拍攝了半天,拍攝了所有的展品).如果不可以拍照也沒有所謂,用心欣賞,記在心中也可以了.我常常到這兩個博物館看展覽,舊館也不算太舊,正門入口有雕塑,館的側門水池有十二生肖石雕,您們是否進這個館,或是被導遊是但帶去一個所謂博物館.

廣州沙面其實是一個很值得慢慢欣賞的地方,每一幢建築物都自有風格,門前牆上都有建築物原來的歷史介紹,如果可以結合一點近代史知識去看就會覺得很有趣.不過,最近天氣太熱了,差不多曬到溶,真的很影響旅遊的心情,最好深秋時自由行.不過,我有兩年沒有到沙面遊了,可能現在變得更商業化了哩!

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3