同社咖啡室

標題: 西家活動之炎夏穿洞暢泳墨魚團~~~8月7日(已滿) [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2010-6-23 11:50
標題: 西家活動之炎夏穿洞暢泳墨魚團~~~8月7日(已滿)
上次跟完劉華出海後..念念不忘西貢美景..奇特的海蝕洞嘆為觀止....浪茄水清沙幼..還有有朋友話好似好耐也未玩過釣墨魚喇...咁就等我地今次一次過玩盡佢啦!!..

行程: 西貢碼頭出發暢遊四大奇拱洞..( 吊鐘洲, 沙塘口洞, 火石洲的關刀大洞及橫洲小台灣 ), 天氣許可還可穿洞, 下水暢泳..浮潛捉魚...艇邊釣魚..浪茄小灘玩咸淡水浸泳, 夜幕低垂觀日落, 船上晚餐後開始釣墨魚...約晚上10時回西貢碼頭散隊..

日期: 2010年8月7日(星期六)
集合時間: 上午11時30分
集合地點: 西貢巴士總站(近公廁旁)
費用: HK$220元(包全日船費, 穿洞小艇租賃費, 午餐, 晚餐, 釣墨魚工具等等)
名額: 限35人(絕不能超過)

~~~ 雙層船內有冷氣, 卡啦OK, 麻雀耍樂, 沖身等等, 午餐/晚餐都是船上艇家煮的炒粉麵/煲粥/雞翼/腸仔/油菜等等簡單美食, 釣到墨魚時艇家也可幫手烹調
~~~ 請帶備一切游水..浮潛的衣物 / 裝備, 也可帶浮床, 水泡, 救生衣,冷凍飲品(船倉有雪櫃), 小食, 乾糧..
~~~ 如有興趣也可上附近船排玩餵魚, 食餐旦麵, 飲咖啡/奶茶..
~~~ 請做足一切防曬以免灼傷
~~~ 自備帶多一套衫褲
~~~ 如怕暈船浪可食定暈浪丸, 因應情況到時會上淺灘行下兼拾貝殼..

有興趣的朋友請快報名...額滿即止..

截止報名日期: 6月30日

作者: Tungtung    時間: 2010-6-23 15:22
I'd love to join so much but I have an early flight in the morning the next day. What a pity!
作者: ckk    時間: 2010-6-23 19:20
我地4個, 5該~
係5係大小同價?
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-24 09:24
報名人數:

鄭國強 x 4
鄧姑 x 2
王婉平 x  5
Hebe x 6
李國興 x 3
蘇偉基 x 1
鄭燕珍 x 1
潘淑芬 x 1
陳華珠 x 2
李妙勤 x2
柯潔貞 x 1
何奇遠 x 4
鄧錦昌 x 3

作者: Rocky    時間: 2010-6-24 21:41
Hebe     x  6
作者: 高佬    時間: 2010-6-24 23:53
高佬3人
作者: 阿SO    時間: 2010-6-25 07:06
蘇偉基 x 1
作者: 王婉平    時間: 2010-6-25 17:16
我報4位,即加多1個,thanks!:  lol
作者: Raymond    時間: 2010-6-26 01:44
星期六..........真澤洗,要返工~~冇得去~
作者: aacheng    時間: 2010-6-27 01:21
陳華珠 2位
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-29 13:31
好多朋友都怕暈船浪而不敢報名...其實...據中醫說時常會暈船浪/車浪的人士, 多數是腎虛.. 食多些補腎的食物啦!

飲熱薑茶...食浪途適..食藿香正氣丸...帶止暈浪腕帶...相信都會有幫助架...大家放鬆一下心情啦!!

還有10個位...大戶遲下會有所行動喇..你地要快個佢報名呀!!

唔知劉華當日會唔會又出艇呢? 咁到時又可坐多幾個人...呢隻 " 拋浪頭 "  號好勁架...包你坐完後上岸都會飄..呀飄...

作者: 鄧姑    時間: 2010-6-29 13:32
原帖由 Tungtung 於 2010-6-23 15:22 發表
I'd love to join so much but I have an early flight in the morning the next day. What a pity!

冬冬..玩完坐飛機包你唔會暈機浪呀! 哈哈...
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-29 13:35
原帖由 Raymond 於 2010-6-26 01:44 發表
星期六..........真澤洗,要返工~~冇得去~

休息多一日啦! 冇你幫手穿洞拉船...接人..點得架...

同個客講..東主有喜...放假一天啦....嘻嘻..

作者: 鄧姑    時間: 2010-6-29 13:41
吊鐘洲典故

—吊鐘洲“絲線吊金鐘”風水佈局

位於西貢離島滘西洲南端的吊鐘洲,島上岩石中間穿了一個大洞,形狀就好像寺廟的大鐘。洞內漆黑一片,但當金黃色的陽光照射入內時,洞內就出現了一座金鐘凌空倒懸的姿態,故稱為“吊鐘”。

話說宋末的時候,有一位何姓官員,四處遊玩的時候,無意中來到吊鐘洲。他發覺吊鐘洲景緻優美,而島中有一棵榕樹老樹盤根,其中兩條有拇指般大的樹根,正好穿過金鐘岩頂部,猶如以兩根絲線把金鐘凌空懸上。精諳堪輿之學的他,知道這就是所謂“絲線吊金鐘”的風水寶地,若把先人葬在這裡,必定會家山發。後來,他就依計劃行事後,果然不出三年,升官發財。

飛黃騰達的他,即專橫起來;每當春秋二祭,即把附近的所有漁船連貫起來,形成連環船,這樣既方便他上山祭祖,亦好讓人看到他的排場。重要的是,他每次祭祖,一祭就是七、八天,期間漁民無法出海作業,影響民生,擾民至甚。

有一位堪輿大師,不值這酷吏所為,便向漁民授以破壞這處風水局的方法,就是把這兩條穿過金鐘頂的樹根斬斷,使“金鐘”吊不起來。村民依計行事後,以為從此天下太平,誰不知對那官員毫無影響,原因為何?

原來這處“絲線吊金鐘”風水地,已吸收大自然的天地靈氣和日月精華,乃鐘靈毓秀之所在;單以斬斷樹根方式破局並不能奏效,因為就算斬樹根千萬次,它都會重生、復元。

正當大家苦無對策之際,堪輿大師望見屋外的家犬阿旺,計從心生,於是連忙吩咐漁民齋戒沐浴,然後半夜出發,採取“行動”。

“搶攤”以後,漁民即採取行動;首先,他們把一碗大黑狗血,向那兩條樹根淋下去,然後揮刀一斬。剎那間,傳來巨響,山崗應聲下陷,那棵老榕樹,連同大量的砂泥和穴地,一同歸於汪洋大海之中,其景象就如原本凌空懸掛的金鐘,斷了繩子而墜地粉碎一樣。

後來,那酷吏果真絕跡於官場,更不知跑到那裡去了。從此,漁民再不用受他的氣了。

作者: alice    時間: 2010-6-29 16:20
"...大戶遲下會有所行動喇.." 唔係話我地丫嗎?  哈哈
家屬都係暈船浪一族,所以…
報名 2 大個

拿拿拿…重有8個位呀!我唔
擔保唔加人喎…
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-29 17:59
原帖由 alice 於 2010-6-29 16:20 發表
"...大戶遲下會有所行動喇.." 唔係話我地丫嗎?  哈哈
家屬都係暈船浪一族,所以…
報名 2 大個

拿拿拿…重有8個位呀!我唔擔保唔加人喎…

大戶今次落咁少單呀!我仲諗住你包底添,哈。。

同社玩開另一班鐵腳已開始又忌山又怕水,開始退役了,真替他們擔心。。。

大家好好保重。。
作者: 柯潔貞    時間: 2010-6-29 22:06
阿柯 :

1個
作者: Cora    時間: 2010-6-30 09:46
Ho's family x 4.. hope my 2 angels like it...
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-30 10:08
尚餘3個位...快..快...

作者: 鄧姑    時間: 2010-6-30 10:17
同我講話怕暈船浪那位人兄呀! 快d 報名啦....暈船浪我陪你暈啦..唔洗驚喎...
作者: 鄧姑    時間: 2010-6-30 14:40
已滿。。餘下三個位已被3位救護員訂了。。好呀!有救護員參與你地唔洗驚暈船浪啦!哈哈。。

作者: marklau    時間: 2010-6-30 23:16

附件文件無法保存到服務器,可能是目錄屬性設置問題,請與管理員聯繫。

好我都出船,襯吓熱鬧。

作者: 鄧姑    時間: 2010-6-30 23:50
原帖由 marklau 於 2010-6-30 23:16 發表
好我都出船,襯吓熱鬧。

..." 襯吓熱鬧。 " ~~~~ 點解咁嬲0既.....0拿..我冇搶你生意呀!!

而家報名俾你地試下坐 " 拋浪頭 " 號呀!!

大小人..大小船同價...

作者: 鄧姑    時間: 2010-7-2 22:47
船河今日已付了訂金,不能退了,請各報名朋友一定要到,如臨時有事不能到,費用也要付呀!

此次租船全日連同釣墨魚租金為$5600元,再加午餐卅晚餐每人$60元,則全部費用攤分每人$220元,沒有餘錢了。
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-4 21:18

劉華...你就是買左這隻橡皮艇呀! 好..靚喎...
作者: 鄧姑    時間: 2010-7-4 21:31
請下列各朋友把這次船河參加費用直接入款給鄭燕珍(西家活動負責人), 入款後直接通知鄭燕珍或網上留言.

資料如下:-

鄭燕珍  匯豐銀行 A/C No. 133-8-001561

鄭國強 x 4~~~ ($220 x 4 = $880元)~~~ 已付款
鄧姑 x 1 ~~~ ($220 x 1 = $ 220元)~~~已付款
周妹 x 1 ~~~ ($220 x 1 =$220元)
王婉平 x  5 ~~~ ( $220 x 5 = $1100元)~~~ 已付款
Hebe x 6 ~~~ ( $220 x 6 = $ 1320元)~~~已付款

李國興 x 3~~~ ( $220 x 3 = $ 660元)~~~ 已付款
蘇偉基 x 1 ~~~ ( $220 x 1 = $220元)~~~已付款

鄭燕珍 x 1~~~ ( $220 x 1 = $220元)~~~ 已付款
蘇彰 x 1 ~~~ ( $ 220 x 1 = $220元)~~~已付款
陳華珠 x 2 ~~~ ( $220 x 2 = $440元)
李妙勤 x2~~~ ( $220 x 2 = $440元)
柯潔貞 x 1 ~~~ ( $220 x 1 = $220元)
何奇遠 x 4 ~~~ ( $220 x 4 = $880元)~~~ 已付款
鄧錦昌 x 3 ~~~ ( $220 x 3 = $660元)~~~已付款

作者: 高佬    時間: 2010-7-5 23:35
李國興︰今日已存入支票HKD660
作者: Rocky    時間: 2010-7-6 15:16
HKD1,320 deposit today.
Thx!

Hebe x 6
作者: akin_albert    時間: 2010-7-6 22:25
Auntie Cookie         

今天已 入數 $ 220.-       Thanks.
作者: 何遠    時間: 2010-7-8 13:03
Tang Quoo,

I've bank in $880.- to the captioned account to-day, pls. check. Thanks.

Ho Yuen
作者: akin_albert    時間: 2010-7-20 14:46
有一個空位  !!!

本人因有事未能参加遊艇河, 有興趣者,請與鄧姑報名

Auntie Cookie   
作者: socheung    時間: 2010-8-1 21:40
Is there a seat vacant?   If yes,  please reserve that for me.   I will pay the fee on the event.
作者: 王婉平    時間: 2010-8-3 17:57
鄧姑 /  阿珍:
今天已入數$1,100元正,請查收,thanks。

波子媽
作者: ckk    時間: 2010-8-3 21:47
今日入左$880/ hsbc
plz check~
thx~
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-4 10:02
天氣預告: 本星期六是天色晴朗間有驟雨, 大家一定要做足防曬免灼傷,

~~~ 船上有淡水沖身, 但由於我們人數眾多, 怕淡水不足夠, 懇請大家合作要節省用水, 只稍微沖洗下便可, 不要用沖涼液或其他, 回家後再洗罷.

~~~ 船上有冰櫃, 天氣炎熱大家請自行帶備充足食水, 冰櫃可存放的

~~~ 中午午餐是簡便餐, 食湯烏冬及油菜, 晚餐是炒麵, 菠蘿腸仔, 雞翼, 菜...等等, 船家話實夠飽喎, 但大家也可自備一些小食, 乾糧..生果..

~~~ 我會在當天早上預先購買3個西瓜及一些西餅作補給, 誰人早上有時間的可否幫手買西瓜..Call 我..

作者: socheung    時間: 2010-8-5 01:05
Ms  Tang,      I have paid $220 to Ms Cheng last evening.
作者: 大昌    時間: 2010-8-6 15:44
昨天巳入數HK$660, please check, thanks!

大昌(鄧錦昌)
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-6 19:06
原帖由 王婉平 於 2010-8-3 17:57 發表
鄧姑 /  阿珍:
今天已入數$1,100元正,請查收,thanks。

波子媽

原帖由 ckk 於 2010-8-3 21:47 發表
今日入左$880/ hsbc
plz check~
thx~

原帖由 socheung 於 2010-8-5 01:05 發表
Ms  Tang,      I have paid $220 to Ms Cheng last evening.

原帖由 大昌 於 2010-8-6 15:44 發表
昨天巳入數HK$660, please check, thanks!

大昌(鄧錦昌)

全部收到....Thanks!!!
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-6 19:09
明天(8月7日) 上午11時30分

西貢巴士總站(近公廁旁)見喇..

記住係明天(星期六)呀! 唔係星期日呀!!呀!!

作者: 鄧姑    時間: 2010-8-6 19:30
明天幫手認住這隻船....編號: 25089

作者: 何遠    時間: 2010-8-7 01:00
標題: Any more seats?
I am Hei Yin, one of my friend suddenly wanted to join, is there one more seat for him?
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-7 21:40
好好玩。。今日天氣好好。。無風無浪又唔曬。。釣左好多墨魚,真係多到差d食唔晒呀!而家先起錨開船回西貢,真希望下次玩通宵,慢慢嘆呀!哈哈。。
作者: Raymond    時間: 2010-8-9 20:11
有冇相睇AR? 俾我"恨" 下都好丫~~
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-10 10:55
原帖由 Raymond 於 2010-8-9 20:11 發表
有冇相睇AR? 俾我"恨" 下都好丫~~

相片稍後....今次行程真係好好玩...隻船都唔錯, 好乾淨...現在還好回味那些墨魚呀! 艇家幫我地的墨魚分局用蝦膏及豉油炒, 卜卜脆非常好味...

有朋友話不如今年中秋也book這隻船, 玩通宵釣魚, 翌日去吉澳鴨洲行下...食下海鮮..游下水...等我問下艇家有冇期先....
作者: alice    時間: 2010-8-10 11:39
今次船河好好玩、好盡興!
有好多個美少女 / 少男同理 desperate housewivies 都有出席,o的墨魚對一位美少女特別鍾情,每隔1分鐘就自動獻身,我地唔羨慕得咁多喇!大昌就只有大條的墨魚先上釣,又係果句:唔恨得咁多喇老友記。
除左笑聲多之外,最多的,就係... 膽固醇!
不得不提,多謝劉華的快艇飛床(唔知點形容),好刺激,太好玩了!

作者: alice    時間: 2010-8-10 11:43
不過呢隻船唔適合過夜,太"盪"...
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-10 13:00
原帖由 alice 於 2010-8-10 11:43 發表
不過呢隻船唔適合過夜,太"盪"...

剛問過船家,中秋節那天晚上有空檔期,可以由下午8時上船玩到12時回西貢,船家話都不贊成通宵過夜,因他說自己年紀大一定要返屋企訓覺喎。。。

咁如果嚟多次夜釣墨魚兼海上賞明月,大家有沒有興趣呢?費用船家話唔加價,所以每人約$85元(淨船費)所有月餅食物自攜。。。,

作者: marklau    時間: 2010-8-13 19:01
有相睇啦, 自己 download 啦!!!

http://jimmywwk.no-ip.org/Myphoto/main.php?g2_itemId=23049
http://jimmywwk.syno-ds.de/photo ... 36874696e6720446179

作者: alice    時間: 2010-8-14 10:56
標題: 回復 48# marklau 的帖子
   great!! thanks!
作者: marklau    時間: 2010-8-18 22:26
標題: 西家活動之炎夏穿洞暢泳墨魚團
西家活動之炎夏穿洞暢泳墨魚團

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3