同社咖啡室

標題: 月餅送暖2010 ~~ 18-19/9/2010 [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2010-8-26 11:28
標題: 月餅送暖2010 ~~ 18-19/9/2010
大家還記得去年製月餅及派月餅到長者中心的情況嗎? 今年再接再勵, 延續我們的製餅 / 派餅行動...

日期: 2010年9月18及19日(星期六/日)
時間: 上午10時開始
地點: 同社沙田小屋

是次我們將自製200個迷你旦黃蓮蓉月餅(要入焗爐的), 18/9 及19/9兩日全日集中製餅, 22/9中秋節那天便落區探訪一些體弱/ 隠蔽長者 ( 詳情還在聯繫中) ,

完成指標後各朋友如有興趣也可自製一些月餅取回家....

因要購買大量材料, 有時間的朋友請幫手買材料!!

有錢出錢..有力出力..預計材料費約一千五百元, 現發起募捐, 隨縁樂助..多少不拘..

所有參與的朋友不懂整餅也不緊要, 我會把步驟慢慢教大家...

寓娛樂於服務的慈善行動, 你有興趣嗎??

請於網上報名...

作者: 王婉平    時間: 2010-8-26 23:20
報名一位,謝謝!
作者: 小劉    時間: 2010-8-27 13:47
係唔係兩日都一定要出席?
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-27 14:06
原帖由 小劉 於 2010-8-27 13:47 發表
係唔係兩日都一定要出席?

其中一日也可以的...最好就星期六出席啦!咁可以多d人手做快d ...
作者: Raymond    時間: 2010-8-28 01:17
個活動由10AM做到幾點GA?
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-28 09:42
原帖由 Raymond 於 2010-8-28 01:17 發表
個活動由10AM做到幾點GA?

去年我們是由早上做到晚上九時才收工的,不過無所謂啦,大家可以隨時收工也可以的。

作者: Raymond    時間: 2010-8-28 22:56
原帖由 鄧姑 於 2010-8-28 09:42 發表

去年我們是由早上做到晚上九時才收工的,不過無所謂啦,大家可以隨時收工也可以的。

鄧姑,你預阿桃 18/9黎幫手啦~
至於我就盡量就時間趕黎啦~~
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-29 23:16
原帖由 Raymond 於 2010-8-28 22:56 發表

鄧姑,你預阿桃 18/9黎幫手啦~
至於我就盡量就時間趕黎啦~~

OK..Raymond儘量趕黎啦, 到時可能有事要你幫手的~~不是整餅..是接待外賓...
作者: alice    時間: 2010-8-30 16:29
Please count me in, on both days, (18/9 afternoon).  Thanks.
作者: 小劉    時間: 2010-8-30 23:11
我星期六 18/9 下午先得呀。
作者: 鄧姑    時間: 2010-8-31 00:14
原帖由 小劉 於 2010-8-30 23:11 發表
我星期六 18/9 下午先得呀。

得。。冇問題,小劉預埋你。

作者: 大昌    時間: 2010-8-31 01:55
鄧姑. 請妳唔好嚇我啦? 你地攪到好似董太整月餅.....哈•••
作者: Raymond    時間: 2010-8-31 21:16
原帖由 鄧姑 於 2010-8-29 23:16 發表

OK..Raymond儘量趕黎啦, 到時可能有事要你幫手的~~不是整餅..是接待外賓...  

接待外賓咁大件事.......!?
咁要搵番件飲衫出黎先~~
作者: alice    時間: 2010-9-2 14:33
林雋樂報名 18/9 & 19/9 & 派月餅。唔該。
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-2 23:33
原帖由 Raymond 於 2010-8-31 21:16 發表

接待外賓咁大件事.......!?
咁要搵番件飲衫出黎先~~

唔止搵番件飲衫出黎..仲要恤番個髮呀!!哈哈...
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-2 23:45
原帖由 alice 於 2010-9-2 14:33 發表
林雋樂報名 18/9 & 19/9 & 派月餅。唔該。

多謝林雋樂呀! 今次真係要佢多多幫手先得呀!

唔知同社d 第二代仲會唔會有朋友仔出黎幫手呢? 今次真係要好多後生仔/女做接待呀!

暉仔...Hebe..羅承..甘飴...立民..琪琪...瑩瑩...呀...呀...得唔得閒呢? 18/9中午可能有好多學生仔/女或教院的學生黎參觀我地的製餅工場, 同埋會一齊整餅....

今日同大埔警區開會..一切程序還在商討中, 但就會將整個製餅程序拍影片喇...大家到時要去恤髮呀!

作者: socheung    時間: 2010-9-3 01:05
報名一位,一天(18/9) ------ 蘇樂怡。

作者: 王婉平    時間: 2010-9-3 13:08
原帖由 鄧姑 於 2-9-2010 23:45 發表

多謝林雋樂呀! 今次真係要佢多多幫手先得呀!

唔知同社d 第二代仲會唔會有朋友仔出黎幫手呢? 今次真係要好多後生仔/女做接待呀!

暉仔...Hebe..羅承..甘飴...立民..琪琪...瑩瑩...呀...呀...得唔得閒呢? 1 ...

鄧姑娘:
我地整餅時都帶哂帽喇,恤髮???
作者: ckk    時間: 2010-9-4 11:11
我地報3個~5該~
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-4 22:36
今年咁少人幫手整月餅架...舊年d熟手女工去左邊.....喂...返工喇..

作者: 高佬    時間: 2010-9-5 19:56
Carmen & Jessie 報名,18號下午
作者: akin_albert    時間: 2010-9-5 23:46
18/9-19/9  Auntie Cookie  :   會汇合眾製餅師傅齊齊開工     
作者: cheungyl    時間: 2010-9-6 21:57
請預 KAT 兩個, 19/9 (星期日) , 唔該!
作者: 瓊姑姑    時間: 2010-9-6 23:24
鄧姑,為嚮認是次活動我捐300元.
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-6 23:36
原帖由 瓊姑姑 於 2010-9-6 23:24 發表
鄧姑,為嚮認是次活動我捐300元.

多謝琼姑...今年材料很貴..預計要籌約$2000元才夠買月餅材料呀!

各位..多少不拘..一點心意而已..

作者: Rocky    時間: 2010-9-7 16:13
18/9 before 7:00pm and
19/9 whole day, thx!
(donate HKD200)

Vera
作者: 何遠    時間: 2010-9-7 18:20
仲要盪靚D件衫呀!唔好失禮人呀!仔
作者: ckk    時間: 2010-9-7 22:13
18,19都去...之前寫左
我地捐100hkd.

恆仔~
作者: 藍精靈    時間: 2010-9-8 09:55
鄧姑:

我報名 9月19日(星期日)幫手,另外我和母親合共贊助200元! 
作者: alice    時間: 2010-9-8 13:15
Donation : HK$300
作者: 王婉平    時間: 2010-9-8 18:03
預我們$300.00,要幾時幫手買材料呀?
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-8 19:05
多謝...多謝大家的贊助...

今日已往上海街行左二轉, 買左好多..好多..麵粉...餡料...糖漿...等等...d料好重...拖個架車仔差d 反轉..

沙田廚房那雪櫃已裝到滿滿...呀邊個舊西瓜快d 食晒佢喇, 明日我還要行多轉買餡料呀! 今年要整好多月餅!!

作者: Raymond    時間: 2010-9-8 22:01
鄧姑,唔好意思,阿桃18/9 臨時被召返工,黎唔到~
至於我,18/9隨時候命,你有咩吩咐即管開聲~
仲有,我地捐100hkd.
(P.S.鄧姑: 我明日傍晚會在上海街出沒,要幫手打俾我~~)

Raymond
作者: Rocky    時間: 2010-9-9 11:52
Hebe 報名,18號下午, thx!
作者: 王婉平    時間: 2010-9-9 13:39
Losing報名於19/9下午放學後來,thanks
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-9 14:44
原帖由 王婉平 於 2010-9-9 13:39 發表
Losing報名於19/9下午放學後來,thanks

Losing..是誰??

而家在上海街購月餅餡料,Raympnd多謝你喇!我現在已運送回小屋了。。
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-9 22:52
2009年10月14日至2009年10月27日  第905期~~~~這是去年警務處--警聲週刊的內容

送月餅敬老賀中秋

大埔警區警民關係組「Y世代計劃」義工與同社義工組織合辦「送月餅敬老賀中秋」活動,幫助學生建立正確價值觀及認識社區責任的同時,向有需要的長者提供服務。活動涵蓋老中青三代,計有孫方中小學(上下午校)十多名義工,大埔警區Y世代計劃義工、同社義工及受助長者。月餅更是由同社義工親手製造,外形精美,更使用芥花籽油及紅豆低脂肪、低糖分材料製成。
活動得到救世軍長者服務中心協助,於大埔區內向百多名長者送贈愛心月餅及關懷問候長者。孫方中小學上午校的六年級生程紫珊表示,雖然今次是她第三次擔任義工服務,但今次覺得特別高興。她說:「今次除了學到關心長者及服務社區外,最難得的是可以同Y世代警察義工交談,知道更多警務工作。」另外一名六十歲長者楊婆婆更表示可與學生、警察義工一起活動感到很開心,很希望將來可以繼續舉辦更多同類活動。

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-9 23:02
今年同社再次與大埔警區Y世代警察義工, 及大埔孔教學院何郭佩珍中學的學生義工合作, 通過自製月餅...派送月餅關懷社區, 服務社群..

18/9(星期六)下午, 大埔孔教學院何郭佩珍中學的學生連同導師, 大埔警區Y世代警察義工, 共約25人, 將會到沙田小屋和我們一同製作月餅.....

22/9(星期三)中秋節那天, 同社義工便將自製月餅送與大埔救世軍長者中心...

一連串的活動...呼籲同社各人齊參與, 共賀中秋..

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-9 23:27
22/9(星期三)中秋節那天, 月餅送暖同樂日將於大埔社區中心大禮堂舉行, 參與長者將有200多人...當日的活動程序安排由同社負責, 安排如下:-

月 餅 送 暖 同 樂 日

日期: 2010年9月22日(星期三, 中秋日)
地點: 大埔社區中心一樓禮堂
時間: 上午11時至下午1時

大會司儀: 同社王婉平

活 動 程 序 表

1. ~~~ 致詞 ~~~
a. 大埔救世軍長者中心蔡主任
b. 大埔警區Y世代計劃林總督察

2. 聯歡節目~~~ 太極劍 / 舞表演----負責單位: 青華太極學會

3. 聯歡節目~~~ 魔術表演---負責單位: 同社林雋樂

4. 聯歡節目~~~ 粵曲大合唱中樂演奏---負責單位: 大埔救世軍中心

5. 與眾同樂 ~~~ 養生健身操---負責單位: 同社 / 青華太極學會

6. 月餅製作影帶播放---負責單位: 同社

7. 致送錦旗及拍照---大埔救世軍長者中心, 大埔警區Y世代

8. 各義工派送月餅給各長者

這次活動程序我已編製了一份很精美的場刊, 由救世軍負責印製, 到時派發..

當日同社約需15位義工負責各程序及場地安排, 希望社內的朋友儘量抽空幫手...

作者: akin_albert    時間: 2010-9-10 14:43
Auntie Cookie ;    Donation HK$300 ,   thanks !            
作者: kofai    時間: 2010-9-11 00:27
Donation: HK$200
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-11 11:45

作者: 高佬    時間: 2010-9-11 12:36
Donation HKD200

Carmen
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-15 22:54
9月18日(星期六)上午11時至下午二時, 大埔警區警民關係組的義工包括北區指標官, 總督察及警長等連同教育學院學生, 大埔孔教學院的中學生, 試不多有26人, 將會到小屋同我們一齊製作月餅,

真係大件事喇...有壓力添..今日我已到小屋執屋..唔好失禮人呀!

各位...我希望9月18日到來幫手的朋友, 在上午9時前一定要到小屋, 先來一個簡單的講解及工作安排, 然後開始我們的接待工作...

是日我將分三組, 每組約7-8位學生/警察義工及幾位同社朋友, 由包月餅餡至吸模完成為止, 同社朋友要負責示範及跟進程序工作..

明天及後日我連同幾位同社朋友也會開始到小屋製作月餅及清潔工作, 大家有時間也請來幫幫手....

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-15 23:12
已電話聯絡以下各朋友....在9月18日上午9時到達小屋幫手的...

1. 陳愛琼
2. 潘淑芬
3. 王婉平
4. 羅承欣
5. 蕭慧華
6. Hebe
7. 梁惠秋
8. 朱式儀
9. 陳華珠
10. 林雋樂
11. 柯潔貞
12. 李冠暉
13. 秉記太太
14. 李秉琦 (負責是日攝影)
15. 馮潤棠 (負責是日攝影)
16. 蘇偉基 (負責拍攝製作月餅的錄影帶)
17. 蘇樂怡

還有已報名的鄭國強一家, 藍精靈, Raymond...小劉..阿妙...阿Kat....聯絡不上, 不知你們何時可到達幫手...( 18/9 or 19/9)

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-15 23:27
一則烏龍事..

話說今日我到小屋核點一下已買的月餅材料是否足夠及遺漏....與及搓左一包粉, 準備明天試製月餅, 點知包粉搓完後有點異樣, 同往年不一樣....很黏手...是什麼問題呢?

定神細看那裝粉的膠袋, 大吃一驚. .嘩, 點解..整月餅要用麵粉架, 點解我買左糯米粉....嚇死我..唔怪得之包粉咁差啦..

嗱嗱臨拖著15包糯米粉飛奔往上海街店舖...好在店舖未收工, 並馬上肯幫我轉換番麵粉....好在早發現..如果唔係就變左焗糯米糍月餅喇...

你話我幾失魂丫...哈

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-15 23:53
來幫手的所有朋友記得帶圍裙呀! 其餘的膠手套...帽..口罩...我已準備妥..

到時我請大家飲凍酸梅湯..及臭草綠豆沙....

是次月餅除廣式月餅外, 還會整冰皮月餅..餡料有綠豆蓉...鳳梨餡...榴槤餡..普浬茶黑芝麻蓮蓉餡及美味的五仁合桃火腿月餅, 除送給長者外, 其餘大家也可取一些回家過節的...分2個裝及四個裝的...每盒價錢將$20元~$35元, 視乎餡料及數量而定...五仁應該最美味但就最貴...量也很少約有3K左右,

作者: alice    時間: 2010-9-16 13:45
Sorry鄧姑, 昨天上了大陸做野,18/9 中午前到但19/9 我有事無法來幫手。So sorry!
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-16 23:41
今日多得林雋樂, 餅嫂, 王婉平, 周妹及Carman幫手...短短幾個鐘已做好150多個月餅喇...雖然距離達標還有一段路..快喇..明天繼續呀!

更多得蘇彰..馬北幫手清潔及執拾雜物, 現小屋已渙然一新...好企理...個個雖然做到汗流浹背..但辛苦過後見到小屋咁乾淨...d月餅又香又靚...辛苦也值得的..

明天專攻整冰皮...希望星期六唔好失禮人就好喇...小屋好似好耐都未有接待過貴賓喇...

林雋樂話明天還會美化小屋...攞阿爸/阿媽d靚靚花花來佈置添...真乖仔.. .

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-16 23:43
原帖由 alice 於 2010-9-16 13:45 發表
Sorry鄧姑, 昨天上了大陸做野,18/9 中午前到但19/9 我有事無法來幫手。So sorry!

阿妙...冇問題啦..今日你仔仔好乖, 幫我做左好多野...值得嘉獎呀!
作者: socheung    時間: 2010-9-17 00:14
鄧姑   ----   蘇樂怡由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。
作者: Raymond    時間: 2010-9-17 20:07
鄧姑   ----   Raymond由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-17 23:29
原帖由 socheung 於 2010-9-17 00:14 發表
鄧姑   ----   蘇樂怡由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。

嘿..嘿...
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-17 23:29
原帖由 Raymond 於 2010-9-17 20:07 發表
鄧姑   ----   Raymond由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。

嘿..嘿...
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-17 23:39
明天答應左黎的朋友..唔好唔到呀..大軍殺到..我擋唔到架..9點前好到喇!

今日除繼續整左好多月餅外..更整左好多野食....有..糕啦..治啦..鹵啦..湯啦..仲有..好多..不過係要來招呼客人架.

作者: 小劉    時間: 2010-9-17 23:52
鄧姑, 我要明天要下午放工2點後才可到, 我剛看到要9點集合, 還需要幫手嗎?

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-18 00:45
原帖由 小劉 於 2010-9-17 23:52 發表
鄧姑, 我要明天要下午放工2點後才可到, 我剛看到要9點集合, 還需要幫手嗎?

當然要啦....2時前是招呼外賓, 2時後是要趕製送給長者的月餅呀! 你要來呀小劉..
作者: Rocky    時間: 2010-9-19 22:14
2010美女愛心月餅

作者: Rocky    時間: 2010-9-19 22:28
收工, 開歺

作者: Rocky    時間: 2010-9-19 22:54
大合照

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-20 19:00
為免送月餅那天會落雨弄濕月餅, 所以今日中午時分, 我已將所有完成的230盒月餅送到大埔救世軍長者中心存放, 22/9中秋節那天我們便不用回小屋取月餅了..

派餅行動

日期: 22/9/2010(星期三 中秋節)

集合時間: 上午9時45分
集合地點: 大埔墟火車站售票處

敬請大家準時出席, 並請穿著同社40周年紀念T恤(綠色那件)

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-21 16:52
明天出席派月餅的朋友請帶多一件風衣,因大埔社區中心禮堂冷氣好勁的。
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-22 21:47
很多謝今日出席派餅的同社義工朋友~~~ 高銘謙, 高銘慧, 李冠暉, 林雋樂, 王婉平, 陳愛琼, 潘淑芬, 蕭慧華, 馮潤棠, 周妹, 孫麗華, 鄧群英,

今日的聯歡會節目豐富, 太極劍及扇的表演剛柔並濟, 林雋樂的摩術令人拍案叫絕, 很精彩...中樂表演歌曲動聽, 長者齊齊習養生操, 場面動人...

今日除得到大埔警民關係科Y世代的警察義工朋友, 孔教學院何郭佩珍的中學生協助齊派餅外, 更得到浸會大學新聞系的學生前來採訪, 探討同社自製月餅贈長者的意義, 全程拍攝的錄影帶, 日後我會聯繫她們取回來給大家回味今日的精彩節目...

同社精神 服務社群 默默耕耘的付出, 今日長者的笑容中...我們體驗出成果, 期盼將這精神延續下去...再次多謝這次參與製餅~~派餅的同社各朋友..

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-22 22:17
特此鳴謝這次捐款贊助自製月餅的各朋友 ( 已收款項 ):~

(1) 李秉琦 --- $500元
(2) 陳愛琼 --- $300元
(3) 王婉平 --- $300元
(4) 潘淑芬 --- $300元
(5) 鄭燕珍 --- $200元
(6) 鄭倍倫 --- $200元
(7) 柯潔貞 --- $200元
(8) 蕭慧華 --- $200元
(9) 鄭國強 --- $100元
(10) 梁惠秋 --- $200元
(11) 劉佩恩(小劉) --- $100元
(12) 黃婉冰 --- $200元
(13) 高輝 --- $200元
(14) 梁林 --- $300元
(15) 鄧群英 --- $300元
(16) 李妙勤 --- $300元

總捐款$ 3,900元

購買所有製作月餅的材料, 工具, 裝備, 連同9月18日中午的小食糕點, 暫時總支出為$4,084.6元

各朋友回購自製月餅所得費用為$1430.75元

盈餘: ($3,900元 + $1,430.75元) - $4,084.6元 = $1,246.15元,

再次多謝大家, 這盈餘$1,246.15元將留作稍後(約10月中)隱蔽長者探訪時購買一些禮物用.

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-22 22:30
或許我作一些統計

這次我們共製作了530個迷你傳統廣式紅豆蓉月餅(230盒, 每盒2個, 共460個, 送與救世軍長者中心), 餘下的各朋友回購.

冰皮月餅共製作了120個, 部份給與學生義工及切開品嚐, 部份給各朋友回購..

只是短短的4天工作時間, 在有限的人手及工具資源下有此成績, 是值得鼓舞及開心的...

作者: 鄧姑    時間: 2010-9-22 22:53
月餅,含量成分:100%純關心;

配料:第一層是體貼,
   第二層是關懷,
   第三層是浪漫,
   第四層是溫馨,

中間加層是甜蜜,

保質期限:一輩子;

保存方法:珍惜,祝你有開心一刻,快樂一天,平安一年,幸福一生!

祝大家中秋節快樂

作者: Rocky    時間: 2010-9-23 00:04
Today's Photos

作者: 瓊姑姑    時間: 2010-9-23 16:43
鄧姑 支出還未計94.6元,所以總支出是4084.6元. 盈餘應該是952.9元.
作者: alice    時間: 2010-9-24 14:35
Ai ya, forgot to leave our donation on last Saturday.  Please count also our $300.  And I'll pass it to you when I see you next time..  Sorry for that.
作者: 鄧姑    時間: 2010-9-24 15:05
原帖由 alice 於 2010-9-24 14:35 發表
Ai ya, forgot to leave our donation on last Saturday.  Please count also our $300.  And I'll pass it to you when I see you next time..  Sorry for that.

多謝阿妙, 星期一開幹事會時叫阿齊交給我們啦!

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3