同社咖啡室

標題: 美食之旅(11月26-27日) [打印本頁]

作者: aacheng    時間: 2011-10-20 22:06
標題: 美食之旅(11月26-27日)

美食之旅美食之旅(團號:EMC2)

東莞東方索菲特酒店

人數:30人以上可包團

團費:港幣898+小費100(大小同價)

截止報名日題:11月4日
作者: 鄧姑    時間: 2011-10-20 22:27
俾d行程黎睇下好喎......
作者: aacheng    時間: 2011-10-20 22:39
回復 2# 鄧姑

上載唔到行程,已電郵給您。請代帖或參考達美旅遊網頁。
作者: Raymond    時間: 2011-10-20 22:50
無溫泉浸嘅?
作者: 鄧姑    時間: 2011-10-20 23:05
東莞東方索菲特自助早晚餐純玩二天團 ---  EMC2  
白金五星級超豪酒店
酒店61層豪華自助早晚餐
遊覽最新景點【海悅岩】
品嘗美味盛宴《秘制粥底火鍋宴》

行程特色:
★入住白金五星級超豪虎門【東方索菲特酒店】豪華客房
★全城至高國際品牌酒店!東莞新地標!61層享用《豪華自助晚餐及自助早餐》!
★好味推介:《豪華自助晚餐》《秘制粥底火鍋宴》
★最新遊覽:《海月岩》《鐘錶翡翠博物館》

詳細行程:

第1天  東莞  
行程:
深圳關口→→東莞→→可園(廣東四大名園之一,包入場,約1小時)→→廣深高速→→海月岩(包入場,約45分鐘)→→午餐→→返回酒店→→享受酒店設施(免費游泳、健身等)→→晚餐《酒店豪華自助晚餐》→→入住虎門東方索菲特酒店(白金五星級,絕無同級)(酒店位於虎門市區中心,行街,宵夜最方便)  
交通: 巴士  

第2天  深圳  
行程:
酒店豐富自助早餐→→酒店自由活動→→12時離開酒店→→午餐《秘制粥底火鍋宴》→→鐘錶翡翠博物館(約1小時,如週二改為深圳市博物館)→→深圳關口送團(大約下午5時)  

團費已包:
1、豪華冷氣巴士、3正餐1早餐、門票、酒店及十萬平安保險(80歲以上長者除外)。
團費未包:
1、建議旅遊服務費每天$50/人。
2、單人房差:$700/ 人/晚。9歲以下為小童不占床。

作者: Raymond    時間: 2011-10-21 12:43
好像沒甚麼亮點~
作者: 梁林    時間: 2011-10-21 17:06
回復 1# aacheng DG-02-J.pdf (885.62 KB, 下載次數: 1317)

另1旅行社可作參考.

DG-02-J.pdf

885.62 KB, 下載次數: 1267

作者: alice    時間: 2011-10-25 11:03
報名 - 2位先
作者: Tungtung    時間: 2011-10-26 19:12
可惜27號有定向比賽,否則一定參加。
作者: aacheng    時間: 2011-10-27 14:20

其實大家想搵一團車程短又有靚酒店hea吓,貓貓之後揀咗e團。

報名如下:
妙 x 2
育 x 2
Vera x 4
鄧姑
珠女 x 2
波sir x 2
作者: alice    時間: 2011-11-1 15:47
現在其實邊個行程先係堅實?
作者: aacheng    時間: 2011-11-1 17:06
行程如鄧姑所帖,梁林嘅純為參考 。(Just for reference)
作者: alice    時間: 2011-11-1 18:02
Thanks...
話時話,秋風起,三蛇肥,搞搞蛇宴又如何呢?
我是正宗飲食男女。嘻嘻嘻…
作者: Raymond    時間: 2011-11-1 19:11

舉腳贊成!得閒搞下蛇宴、齋宴,星期六日辦下短線團,十足十民建聯,哈哈!
作者: 鄧姑    時間: 2011-11-1 20:01
回復 14# Raymond

同社有同社作風....不會與什麼會相同..亦沒有關係...

現在才諗攪蛇宴..可能太遲了, 早在今年8月我知道有許多出名辦蛇宴的地方, 蛇票已賣得七七八八...

作者: alice    時間: 2011-11-2 14:40
蛇宴一向都好受歡迎喎,鄧姑社長,妳實有計的…
作者: 鄧姑    時間: 2011-11-2 15:03
阿妙
睇完你的post後我立即聯絡幾個工會,包括飲食業工會,政府人員協會等等,這些都是很出名辦蛇宴的地方,他們都說明年請早,今年一票難求,沒有辦法喇!
在我地小屋攪啦!我記得若干年前我曾煮過蛇宴的,等我找番些資料出來先。
作者: 全賴有你    時間: 2011-11-2 21:20
鄧姑, 你係得既, 無野難到你! 不過, 我見到有些酒樓都有蛇宴, 可能會貴一些囉.[b]回復
作者: alice    時間: 2011-11-2 23:15
鄧姑真的感激妳,我好似淨係講想點想點妳就立刻找資料,有啲過意唔去㖭。Thanks so much!
作者: Raymond    時間: 2011-11-2 23:39
阿妙咁你又要大戶出手,起碼包幾圍啦~~哈哈~
作者: 鄧姑    時間: 2011-11-3 00:13
剛收到一位好友報料...城大城軒都攪蛇宴喎, 大家有冇興趣呢?

作者: 瓊姑姑    時間: 2011-11-3 01:24

作者: alice    時間: 2011-11-3 10:44
興趣一定有!一圍差唔多,但係11月16日我有事唔得啊!如果你地OK便唔使就我。
作者: karen    時間: 2011-11-3 15:10
怡逸軒在太子界限街的警察體育遊樂會
http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=17555
作者: alice    時間: 2011-11-5 11:35
美食團截止報名了嗎?包唔到團成行嗎?
作者: aacheng    時間: 2011-11-5 12:59
經商議後,包唔到團要取銷。
已報名嘅,容後通知安排,可能自行報名。
作者: 鄧姑    時間: 2011-11-5 19:52

蛇宴。。蛇宴。。已定了兩圍(11月16日)警察會,
報名人數如下:
劉育培 x 2
餅嫂
鄧姑
鄭燕珍
劉建民
蘇彰
何竒遠 x 2
Rocky x 4
鄭倍倫
高輝 x 2
周妹
周啟敏
李國興 x 2
Raymond
林齊桂 x 3

兩圍已滿。。多謝支持。。。
作者: marklau    時間: 2011-11-6 01:04
有無咁快爆滿呀
作者: Raymond    時間: 2011-11-6 01:38
劉華你係咪一位??
小桃不吃蛇的,我可以讓一個位俾你。
作者: 鄧姑    時間: 2011-11-6 02:30
劉華你昨日蛇左去邊,我同大朱不停打電話找你去食蛇呀!電話都是長響好似唔係香港喎。
作者: marklau    時間: 2011-11-7 00:19
Sorry, 11/16 蛇唔到出呢呀! 當日結緍...................... 二十週年...........
今日開始倒數 10, 9, 8, ..........
作者: alice    時間: 2011-11-7 14:50
我都係去唔到,成個禮拜得果日唔得閒 ja..  激死!
我唯有去深水涉蛇王X食番碗補數,但我冇得食氣氛。
你地食得開心o的吧。
作者: Rocky    時間: 2011-11-8 10:05
回復 32# alice
喂喂喂!蛇宴攪掂要返返主題喇!
美食之旅>>>好似改咗去浸温泉,報名要快.....
作者: aacheng    時間: 2011-11-8 11:32

温泉行程已電郵有關人仕,請參閱附件,冇問題嘅話,大家可以安排報名。

abbr_d116f8f92b0f1b79241e6a0c4e1f42be.pdf (2 MB, 下載次數: 255)
作者: alice    時間: 2011-11-8 16:02
回復 33# Rocky

阿妙 x 2
作者: 鄧姑    時間: 2011-11-8 23:19
經多位朋友研究後, 我們決定選了以下這個團...

龍門地派溫泉純玩二天團    BOB2  
五星級龍門【地派溫泉渡假村】
尊享豪華觀景露臺客房(包無限次溫泉)
美味品嘗地道《特色大盆菜》《馳名從化五道菜》
遊覽【小樓人家風景區】

日期 : 2011年11月26~27日 ( 星期六/日)
費用 : 成人$958元(另加小費每日$50/人)

第1天  (26/11) 龍門  
行程:
深圳關口集合→增城→午餐(特色大盆菜)→小樓人家旅遊區→報德祠(40分鐘)→東西境古民居及市集(約40分鐘)→龍門→返回酒店→晚餐(溫泉風味宴)→入住龍門地派溫泉渡假村(絕無同級)→夜晚浸溫泉  

第2天 (27/11)   深圳  
行程:
酒店豐富自助早餐→再浸溫泉→11時離開酒店→午餐(馳名從化五道菜)→從化新世紀廣場(大型綜合性購物廣場,當地人氣聚點,應有盡有,約1小時)→深圳關口送團。(大約下午6時)  

作者: 鄧姑    時間: 2011-11-8 23:21

~~~ 地派溫泉 ~~~

巧用100%自然山泉,把中國傳統的古典音樂元素融入溫泉文化,倡導有中國特色溫泉沐浴文化,創造溫泉文化和健康養生的度假最新理念,以音樂引導心靈養生、以溫泉引導身體養生、達到心身合一的境界;開啓中國溫泉養生新紀元!

75種對人體有益的溫泉微量元素,無色無味,水質細膩,對心血管、消化等内循環系統有顯著療效。豐富的礦物質含量,溫和的水質和充沛的儲量,是華南地區難得的保健溫泉。

作者: Rocky    時間: 2011-11-8 23:33
回復 37# 鄧姑
go go go Rocky x4
作者: 鄧姑    時間: 2011-11-8 23:34

有興趣及已報名的朋友如下:

(1) 劉育培 x 2
(2) 潘淑芬
(3) 鄧群英
(4) 李妙勤 x 2
(5) Rocky x 4
(6) 王婉平 x  2
(7) 鄭倍倫 x 2
(8) Carmen x 2
(9) 周鳳嬋, 馬鐘光

作者: 何遠    時間: 2011-11-9 11:40
我都幾有興趣,似乎梁林果團扺d喎,是否問題團?相差都幾遠
作者: aacheng    時間: 2011-11-9 12:27
梁林果團無包晚餐,依家改佐去浸溫泉,報名要快手。
作者: alice    時間: 2011-11-9 14:05
想問下是否在黃崗上車方便些?如果大部份人深圳較方便的話便深圳關口,只是問一下。Thanks!
作者: aacheng    時間: 2011-11-9 14:18
旅行社行程所示:

集合時間:八時半,羅湖口岸入境大堂出口(口岸茶餐廳門前廣場)或
九時正,皇崗口岸行人天橋(過警崗)直行落天橋集合處。
作者: alice    時間: 2011-11-9 14:51
Thanks 鄭倍倫,我選擇九時正皇崗口岸上車,不知道其他朋友是否會一齊?
作者: Rocky    時間: 2011-11-9 18:30

小心係皇崗,唔係落馬洲,千其唔好攪錯.
而皇崗口岸出入関口己经改動過,如果唔太清楚o嫁,
都係去羅湖関口過好啲,以免出錯誤時
作者: alice    時間: 2011-11-10 12:40
上去的路沒改動,都是上行人天橋,只是回程要入新的出境大樓,好方便。
作者: aacheng    時間: 2011-11-10 17:12
今個星期六要落訂報名,報名人數有否加減?並請報上全名。
作者: alice    時間: 2011-11-11 15:43
李妙勤 & 楊秀英
作者: Rocky    時間: 2011-11-11 18:51
馮潤棠
蕭慧華
馮曉筠
馮曉星

作者: 鄧姑    時間: 2011-11-14 12:19
蛇宴。。蛇宴。。已定了兩圍(11月16日)警察會,
報名人數如下:
劉育培 x 2
餅嫂
鄧姑
鄭燕珍
劉建民
蘇彰
何竒遠 x 2
Rocky x 4
鄭倍倫
高輝 x 2
周妹
周啟敏
李國興 x 2
Raymond
林齊桂 x 3

這個星期三晚的蛇宴(11月16日), 各報名的朋友請準時於下午7時30分準時到界限街警察會, 不要遲到呀, 冇得食唔關我事架, 但費用會狂追....費用每位$190元

作者: alice    時間: 2011-11-15 11:26
淨係見到蛇宴的消息,溫泉之旅的消息呢?唔會又出了問題吧。煩 update 一下,謝謝!
作者: aacheng    時間: 2011-11-15 11:53
應該上星期六已落訂及報名,冇問題嘅。
作者: aacheng    時間: 2011-11-17 19:25

26及27號嘅美食之旅已報名落實,已報名嘅請聯絡阿育交團費,每位港幣$958,小費每人每日港幣$50。
請自擕一次性清潔用品,如牙膏、牙刷、沐浴露、洗頭水......等。
記得帶泳衣浸温泉。
集合
時間:九時正,皇崗口岸行人天橋(過警崗)直行落天橋集合處。如果唔識路嘅,八時四十五分於皇崗口岸過關後等。
作者: alice    時間: 2011-11-18 11:43

作者: karen    時間: 2011-11-24 23:34
我想問上次你地嘅蛇宴,質素得唔得?
作者: Raymond    時間: 2011-11-25 00:34
唉.....唔好提~~
作者: aacheng    時間: 2011-11-25 09:58
領隊:林先生,手電:182 1802 0782
集合時間:九時正,皇崗口岸行人天橋(過警崗)直行落天橋集合處(公厠旁)。A3藍色旗。
請自擕一次性清潔用品,如牙膏、牙刷、沐浴露、洗頭水、拖鞋......等。
記得帶泳衣浸温泉。

作者: alice    時間: 2011-11-25 13:07
回復 56# Raymond

Oh NO!
作者: Raymond    時間: 2011-12-28 13:16
我想問上次你地嘅蛇宴,質素得唔得?
karen 發表於 2011-11-24 23:34

呢2日行過深水步有間著名蛇店都有搞蛇宴,大家有冇興趣試試?

作者: alice    時間: 2011-12-29 10:53
興趣係有,但好似幾貴咁…

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3