同社咖啡室

標題: Chia Seed 奇異子 [打印本頁]

作者: Ah_Chai    時間: 2012-1-16 11:37
標題: Chia Seed 奇異子
此 blog 有簡介食用價值及食法

http://aj218520.pixnet.net/blog/ ... 7%E7%95%B0%E5%AD%90(chia-seed)%E8%B6%85%E7%B4%9A%E9%A3%9F%E7%89%A9
作者: 鄧姑    時間: 2012-1-30 23:10
有沒有人有興趣買Chia Seed, 有朋友在2月份從加拿大回來, 可搭他幫我們買.
作者: 瓊姑姑    時間: 2012-1-30 23:42
鄧姑,我要一公斤.唔該!
作者: Rocky    時間: 2012-1-31 10:03
有沒有人有興趣買Chia Seed, 有朋友在2月份從加拿大回來, 可搭他幫我們買.
鄧姑 發表於 30-1-2012 23:10
近排忙都運動都無,都要借助一下有益食物補充,鄧姑,如方便的話,我都想要1kg,謝謝!
作者: 梁林    時間: 2012-1-31 12:28
回復 2# 鄧姑

1 kg for me.Thanks

Leung Lam
作者: Raymond    時間: 2012-1-31 14:33

Pls order 0.5 kg for me.Thanks
作者: 黎猛    時間: 2012-1-31 21:44
回復 2# 鄧姑
請問 l kg 要多少錢? 個個要l kg, 重量驚人, 您的朋友如何帶回來呢? 行李有磅數限制啊.
作者: 鄧姑    時間: 2012-1-31 22:06
回復  鄧姑
請問 l kg 要多少錢? 個個要l kg, 重量驚人, 您的朋友如何帶回來呢? 行李有磅數限制啊.
黎猛 發表於 2012-1-31 21:44

我的朋友也是你們的朋友~~劉建文同關詠珊, 他們此次回來應不會太多行李的..

其實1K..我也不知要多少錢??應該大約HK$160~$200左右, 但香港就非常貴, Citysupper $200多元才100gm...超貴呀!

作者: 鄧姑    時間: 2012-1-31 22:16
不過...真係唔好買太多存貨呀! 儲存唔好..好易變架, 除非分給其他人...否則一磅已有排食啦...
作者: 梁林    時間: 2012-1-31 23:00
Pl cut my order to half, i.e., o.5 kg(1 lb).
作者: 黎猛    時間: 2012-1-31 23:55
回復 9# 鄧姑

咁樣, 我都要1lb. 不過,雖然是同社的老朋友,也不要太麻煩人,始終”磅磅”聲都好重.年紀大都是不要拖太重的行李.我議建由劉建文及關詠珊決定可以帶幾多回來.1磅太多就半磅.減肥呢家嘢都是很虛無的事,十年前從昆明買回來的半斤田七粉(通血管,減肥)還在櫃中.真是
作者: YHC    時間: 2012-2-3 14:19
如他們方便蔕, 我都想要1/2磅 或 1 磅, 如已太多利李就不用了, 謝謝
作者: Ah_Chai    時間: 2012-2-3 18:21
No worry, we have a friend (spaceman) that regularly travels between Canada & Hong Kong. Last time, he bought 10 lbs for Ah Yuk. According to Ah Yuk, it costs HK$80/lb; in Hong Kong, it's around $200/lb (but properly packed).
You can buy 1 lb to try first, if more friends need Chia Seeds in the future, we can easily arrange it.
作者: 黎猛    時間: 2012-2-3 23:10
回復 13# Ah_Chai

吓, 阿育居然要了10 lb. 但他的身型無變喎, 點解呢
作者: socheung    時間: 2012-2-3 23:44
回復  Ah_Chai

吓, 阿育居然要了10 lb. 但他的身型無變喎, 點解呢
黎猛 發表於 2012-2-3 23:10

問得真好,這是我們想知又吾敢問的
作者: 鄧姑    時間: 2012-2-4 00:05
咁阿育又唔係一個人要晒10磅, 佢都分左d 俾人...

而家我都唔知點好??原本加拿大人劉民都似乎唔知咩叫Chia Seeds , 佢找到一些是靚靚包裝的, $15.9加幣/450gm一樽的, 睇黎都要Spaceman幫手了...

作者: 鄧姑    時間: 2012-2-4 11:21
Email from LauMan

The one from Costco is around $16 per lb.  Costco is a big wholesale company..
may be quality is better than some bulk sales in plastic bag?!
But I will see if I can find it ..other than from Costco.

如果$16元加幣一磅,大家有沒有興趣買??
作者: Tungtung    時間: 2012-2-4 13:18
冬冬要二磅,分開包裝。謝謝!
作者: Ah_Chai    時間: 2012-2-9 17:33

可以問阿育個妹在那處買。
作者: 瓊姑姑    時間: 2012-2-10 23:01
鄧姑,我要一磅.唔該!
作者: 鄧姑    時間: 2012-2-10 23:04
鄧姑,我要一磅.唔該!
瓊姑姑 發表於 2012-2-10 23:01

得...我已叫劉文幫我買8磅來港...
作者: 黎猛    時間: 2012-2-12 16:40
回復 21# 鄧姑

是否再報名? 我也要1磅試試. 唔該.
作者: 梁林    時間: 2012-2-12 18:57
回復 21# 鄧姑

Pl reserve 1lb for me. Thanks.
作者: 鄧姑    時間: 2012-3-1 11:47

劉文已回港,他帶了8磅奇異子回來,獨立樽裝包裝,每樽一磅,價錢為$10.8(加幣),折合港幣為$85元/樽,已認購的名單如下:
冬冬 x 2
黎猛 x 1
梁林 x 1
張婉霞 x 1
瓊姑 x 1
鄧姑 x 1
Raymond x 1

認購已滿額,稍後我會聯絡大家取貨。
作者: 鄧姑    時間: 2012-3-1 11:54
如大家還有興趣的,聴阿育講有15磅已交太空人乘飛機由溫哥華到港,

大家有興趣可聯絡阿育。
作者: 黎猛    時間: 2012-3-1 13:47
回復 24# 鄧姑

thank you, 鄧姑
作者: socheung    時間: 2012-3-3 14:20
Could there anyone spare 1 pound for me?  Thanks.
作者: 鄧姑    時間: 2012-3-3 15:11
Could there anyone spare 1 pound for me?  Thanks.
socheung 發表於 2012-3-3 14:20

已全部訂晒喇....下次先啦!!
作者: 鄧姑    時間: 2012-3-3 15:15
各位已訂貨的, 這些奇異子將於今晚擺放於沙田小屋, 大家可於星期一(3月5日)晚上約6時至10時到小屋取貨...

又或在下星期四(3月8日)晚上7~10時到小屋取貨, 其餘時間可電聯.

每樽1磅, HK$85元

作者: 鄧姑    時間: 2012-3-3 22:53

全部已存放於小屋內, 每樽一磅, HK$85元.

請各認購者到小屋取, 包裝精美, 保存容易呀!

作者: alice    時間: 2012-3-31 13:56
阿齊 : 上次太空人帶回來的神奇種子現有 3 份各 1.25磅 @HK$100. 給各友好,請電聯阿齊 9099 4816

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3