同社咖啡室

標題: 2012下水禮之船河~~~6月30日(活動取消) [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2012-5-17 23:09
標題: 2012下水禮之船河~~~6月30日(活動取消)

~~~ 遊船河 ~~~ 船河遊 ~~~~ 船游河~~~ 何船遊~~~炎炎夏日到, 大家又來個下水禮啦...適逢我們的好友鄧潔緣一家從美國回港渡假, 又可吹水兼下水喇....

日期: 2012年6月30日(星期六)
集合時間: 上午9時30分
集合地點: 西貢巴士總站(近公廁旁)
費用: HK$220元(包全日船費, 穿洞小艇租賃費及 午餐 )
名額: 限35人(絕不能超過)

~~~ 雙層船內有冷氣, 卡啦OK, 麻雀耍樂, 沖身等等, 午餐是船上艇家煮的炒粉麵/雞翼/腸仔/油菜等等簡單美食.
~~~ 請帶備一切游水..浮潛的衣物 / 裝備, 也可帶浮床, 水泡, 救生衣,冷凍飲品(船倉有雪櫃), 小食, 乾糧..
~~~ 如有興趣也可上附近船排玩餵魚, 食餐旦麵, 飲咖啡/奶茶..
~~~ 請做足一切防曬以免灼傷
~~~ 自備帶多一套衫褲
~~~ 如怕暈船浪可食定暈浪丸, 因應情況到時會上淺灘行下兼拾貝殼..

有興趣的朋友請快報名...額滿即止..

截止報名日期: 6月10日

作者: 梁林    時間: 2012-5-18 14:55
回復 1# 鄧姑
梁林x2
作者: Franco    時間: 2012-5-21 17:58
Franco x 3
作者: 高佬    時間: 2012-5-21 23:44
高佬X2

Carmen
作者: Raymond    時間: 2012-5-22 00:46
等我call埋劉華出艇先~
作者: 鄧姑    時間: 2012-5-22 14:44
咁少人報名,我落唔落訂好呢?
作者: stl    時間: 2012-5-23 13:28
先報名2位

作者: Raymond    時間: 2012-5-23 22:12
宜家有幾多人報名?
作者: 鄧姑    時間: 2012-5-23 23:48
一半都未夠,不過我都會交訂金,少人就少人啦
作者: avuso    時間: 2012-5-24 00:51
鄧姑你咪要包艇 !!!
作者: alice    時間: 2012-5-24 11:58
Don't worry, 35 seats will be filled up.
Winnie is checking how many family members will join, we are also checking.
No need to worry about.
作者: alice    時間: 2012-5-24 12:11
Hehe.. I'm not saying that I'll guarantee but I think it's worth to go for it.  Chairman, please do not worry.
作者: kofai    時間: 2012-5-24 14:24
kofai   X   4
作者: Tungtung    時間: 2012-5-24 22:01
冬冬2大1小6歲
作者: alice    時間: 2012-5-28 12:15
Winnie - 5 px (will add more later).
Me + Ah Chai - 2 px
作者: 鄧姑    時間: 2012-6-1 17:13

現只得23人報名, 尚餘12位.....還有沒有人報名呀!

到時就要這23人包艇了....

又或我而家就取消...船家都會俾翻訂我的....不過...我都唔想呀! 劉華, 你個邊有冇人報名呀! 這邊未滿, 你那邊唔準授佢玩呀, 一係照收錢...

作者: marklau    時間: 2012-6-2 00:12
星期六要開會,下午先嚟到
作者: Franco    時間: 2012-6-3 11:05
Franco 加兩位
作者: 鄧姑    時間: 2012-6-3 22:45
報名人數:

梁林x2
Franco x 5
高佬興X 2
波仔 x 2
kofai   X   4
冬冬 2大1小6歲~~~ 冬冬, 大小同價喎...唔好意思
Winnie(鄧潔緣)  - 5 px (will add more later).
妙 + Ah Chai - 2 px

Total : 25人

作者: 鄧姑    時間: 2012-6-3 22:49
好似仲有d 姻親家族...馮家呀...鄭家呀...點解唔報名呢??

上次遊船河那幾位救護員....唔知今次有冇興趣來參與....

作者: 大昌    時間: 2012-6-4 00:09
嗰日許地要開工,但可當O.T計,相信同社都脾唔起啦!
我嗰日都要倍許哋,來唔到,你地玩開心D啦。
作者: Rocky    時間: 2012-6-15 14:08
我都好想嚟,不過星期六,起大陸,
馮太要看鋪,孖宝要畫畫, sorry.

好似仲有d 姻親家族...馮家呀...鄭家呀...點解唔報名呢??

上次遊船河那幾位救護員....唔知今次有冇興趣來 ...
鄧姑 發表於 3-6-2012 22:49

作者: 鄧姑    時間: 2012-6-17 22:49
遊船河還有10個位......不知還有誰會報名呢?

那天我要出外讀書...抱歉不能參加...

已報名的請準備一切遊泳物件...裝備...準時出席, 凡報名的遲到或缺席, 費用也要付的, 請留意...

是次活動負責人: 副社長林齊桂..

作者: alice    時間: 2012-6-19 11:57
鄧姑,感謝妳幫忙安排。
我會再 try my best to 找多些朋友來的。

作者: 梁林    時間: 2012-6-28 07:33
回復 24# alice

星期六有好大機會打風,有沒有特別安排?
作者: 鄧姑    時間: 2012-6-28 12:00
據天文台預測本星期六會打風, 剛與艇家商量, 如當日掛3號或以上風球都不出船, 是次船河活動將延期至7月7日(星期六), 請大家留意.
作者: alice    時間: 2012-6-28 13:31
I also worry about the typhoon so I vote to change the date to 7th July.  By the way, Winnie's daughter Janie's flight is delayed due to a sick passenger needed medical care, so at this moment she is stuck in Alaska....

Please confirm your attendance if change
作者: Tungtung    時間: 2012-6-28 14:16

My sister and I will not be able to join if it is postponed to 7/7. Sorry!
作者: 梁林    時間: 2012-6-28 14:51
回復 28# Tungtung

I'm also not available.

Regards,

LEung Lam
作者: Franco    時間: 2012-6-28 21:36
We neither on 7 July.
作者: 高佬    時間: 2012-6-28 23:32
We'll not be able to join on 7 July.

高佬 & Carmen
作者: alice    時間: 2012-6-29 10:33
既然大多數朋友都不能出席而明天掛3號以上風球的機會都好大,我有個提議,就是將遊河延期至九月某個星期日(據鄧姑說船家九月份才有期),希望多些朋友可以參與,Winnie 和 Janie 唯有待下次吧,抱歉了。
大家認為點呢?

作者: 梁林    時間: 2012-6-29 11:18
回復 32# alice

good idea.
作者: 高佬    時間: 2012-6-29 15:53
無辦法lar
go go & carmen
作者: Tungtung    時間: 2012-6-29 17:22
I agree with that totally.
作者: 鄧姑    時間: 2012-6-29 21:13

一切順應天意, 想不到我們選擇了今年第一個8號風球來遊船河.

當知道明天將會打風時, 立即與船家商量, 他原意是只可延期在九月份, 因其他日子也不可以了, 但監於鄧潔縁7月10日便要回美國, 所以我便同船家周旋度期, 好辛苦才找到7月7日船家話勉強勉強啦~~~突然間像看到曙光般可以圓鄧潔緣回來的船河夢......很開心...

萬料不到原來好多朋友在改期後都說不來~~~空歡喜..

怎辦??? 退也難...不退更難...

一切看天啦...

7月2日大家有空嗎? 我已約了鄧潔緣及她的囡囡在沙田小屋與各位聚一聚...吃喝玩樂..下午4時開始....到時見面再傾啦...

作者: 鄧姑    時間: 2012-7-6 16:37
遊船河將改為9月8日......希留意
作者: alice    時間: 2012-7-12 12:41
上次不是說改九月一個星期日,妳說船家九月份才有星期日的期,是嗎?如果又是星期六恐怕又不夠人,拜托請查查啊。Thank you!
作者: 鄧姑    時間: 2012-7-12 13:42
上次不是說改九月一個星期日,妳說船家九月份才有星期日的期,是嗎?如果又是星期六恐怕又不夠人,拜托請查 ...
alice 發表於 2012-7-12 12:41

阿妙, 可能你誤解了...

九月一日也是星期六呀, 同社在9月2日(星期日) 將協助HKOA辦定向賽, 負責團體是同社, 當日我們要傾巢而出需要大量工作人員, 所以這兩天也不可以攪遊船河.

再者已與船家詳細接洽, 如改為九月份星期日....

1). 星期日船租要$6000, 相對現在星期六$4800, 加幅很大...拍到時唔夠人又或天氣再不穩定....同社蝕得更多(如辦不成現在蝕訂金$2400, 但如上船人數又不足..分分鐘蝕幾千)
2). 9月份星期日只有在9月尾(30/9), 其餘已沒有了...

算啦...如9月8日也只是很少人參加...也只能壯士斷臂....經驗話下次攪船河要認真考慮...對不起...社長失職了...

作者: alice    時間: 2012-7-12 16:55
哈哈… 我是說九月其中一們星期日,不是說九月一日…
無論點我都係想大家開心下,一年得一次,搞船河就是有這個風險的,好無奈。
誰會想同社蝕?
不過,九月租金較七月平嗎??
辛苦妳了鄧姑。

作者: 鄧姑    時間: 2012-7-12 23:17
船費要到11月份才會便宜些,冇計呀!
相信這次滑鐵爐的成數好高。
同社人許多已沒有遊船河的閒情了
作者: Franco    時間: 2012-7-12 23:35
我們五人均會到.
作者: 梁林    時間: 2012-7-13 15:48
9月6-14日日要帶隊到天津比賽,抱歉未能出席
作者: stl    時間: 2012-7-14 21:42
回復 43# 梁林
作者: stl    時間: 2012-7-14 21:44
如無其他变改,我們最少2位出席。
波仔
作者: alice    時間: 2012-7-16 12:19
如無其他变改,我們也是最少2位出席。
作者: 鄧姑    時間: 2012-7-25 14:41
如果將此次遊船河再推前, 在暑假期間~~8月4日(星期六) , 會不會有多些朋友參加呢?

船家話暫時8月4日也有期, 所以同大家商量下, 可會有多些朋友會參加呢....

84...84...84....

作者: Franco    時間: 2012-7-25 17:22
我五個都不能參加。
作者: alice    時間: 2012-7-27 12:23
Sorry ....  8月4日我都不能參加。
作者: Tungtung    時間: 2012-7-27 16:35
Sorry, I can't make it on all those proposed dates.
作者: 鄧姑    時間: 2012-7-28 14:27
大家不用再擔心了, 此船河期已賣盤給另一團體,

活動取消.

以後也不要再叫我辦遊船河喇.

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3