同社咖啡室

標題: 復活外遊行~~~~福建永定土樓(3月20~24日)~~如期出發 [打印本頁]

作者: 鄧姑    時間: 2008-2-27 10:26
標題: 復活外遊行~~~~福建永定土樓(3月20~24日)~~如期出發
福建土樓, 因其悠久的歷史, 奇特的風格, 精巧的結構, 宏大的規模而被譽為世界民居建築的奇觀. 土樓如今聲名遠播, 其實是要多謝美國中央情報局. 美國從衛星上拍攝到閩西附近有很多類似核子反應爐的建築物, 即時引起一陣恐慌, 於是不斷地進行探測研究, 僅僅是衛星照片就拍了上萬張. 後來美國情報局有關人員以遊客身份前來旅遊, 才恍然大悟, 他們所擔心的核子反應爐, 其實就是民居土樓! 之後便吸引了很多海外遊客前來參觀遊覽.

福建土樓總數達萬座以上, 其中在福建西南部永定縣, 南靖縣, 華安縣等地區尤其集中, 有三千多座. 而我們今次的旅程, 主要在永定和南靖兩個地方.

復活節四天漫遊...探訪客家土樓風土人情...住土樓民宿了解當地人的生活習性..
為節省時間來回福建永定均為火車睡鋪...

日期: 2008年3月21--24日(復活紅假)
出發日期/時間: 2008年3月20日晚上8時正
集合地點: 深圳羅湖口岸餐廳門口.
費用: HK$1,400 (包來回火車睡鋪,二晚土樓民宿, 3日包車遊覽及導遊費,4日早午晚包餐, 景點入場費)

一次可能唔太舒服但可深入了解風土人情的旅程, 有興趣請儘快報名...
車位安排關係, 人數只限20人
..

因要買火車票...3月9日前我要確實人數...

作者: 高佬    時間: 2008-2-28 00:08
有冇參考相片睇
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-28 10:02

以上照片都是網友去完土樓所拍攝的, 遊覽土樓會幾辛苦, 每日都要坐車到山腳, 然後行上觀景台看土樓群, 再走往每間土樓參觀, 晚上住宿土樓, 房間也很整潔, 但房內卻沒有獨立洗手間,要到地下共用洗手間, 如晚上要如廁的便很不方便, 但聽聞每間房都有紅膠筒給你方便的...
食物方面可能也不是大魚大肉..只是一些農家菜..但為何選擇去遊覽土樓呢...只想了解這個世界文化遺產原始風貌..客家族群的生活方式..

作者: Jackho    時間: 2008-2-28 11:31
標題: 我想去
我想去,但今次不太合媽媽去,因為太辛苦,媽媽也怕影響團友進度
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-28 11:38
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 11:31 發表
我想去,但今次不太合媽媽去,因為太辛苦,媽媽也怕影響團友進度

哈哈..你媽媽都好後生..不過, 預左今次會辛苦架, 但而家行得走得唔去, 老左就真係想去都唔得喇...

阿jack..係去就快d報名, 我手頭上有10多人已報名...好快爆呀...

作者: Jackho    時間: 2008-2-28 11:46
標題: 從厦門去土樓更近
請看左下是土樓所在永定和南靖http://tw.mjjq.com/travel/big5_trip_1709.html
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-28 11:57
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 11:46 發表
請看左下是土樓所在永定和南靖http://tw.mjjq.com/travel/big5_trip_1709.html

No la..廈門到永定是先乘飛機到廈門, 再乘4個鐘旅遊巴去永定, 時間和金錢都唔化算呀...

乘火車係最直接...一覺醒來已到永定..

作者: Jackho    時間: 2008-2-28 12:04
標題: 一個人去
預我一人先啦
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-28 12:39
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 12:04 發表
預我一人先啦

咁小朱呢...佢唔去呀...
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-28 13:35
報名名單:
鄧姑 x 1
潘淑芬 x 1
劉育培 x 2
馬北泉 x 2
羅永波 x 4
何奇遠 x 3
梁有才 x 1
陳愛瓊 x 2
張婉霞 x 1
林齊桂 x 3
蘇伯彰 x 2
鄭燕珍 x 1
蕭慧華 x ?

作者: 瓊姑姑    時間: 2008-2-28 20:17
陈爰瓊x2
thank you
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-28 20:34
原帖由 瓊姑姑 於 2008-2-28 20:17 發表
陈爰瓊x2
thank you

丁橋...
作者: Jackho    時間: 2008-2-28 23:45
標題: 很抱歉
因為妹妹是同時出門,家中沒人只有媽媽一人,今次我無法跟你們一起去了,下次吧!Sorry!
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-29 09:27
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 23:45 發表
因為妹妹是同時出門,家中沒人只有媽媽一人,今次我無法跟你們一起去了,下次吧!Sorry!

好啦...咁乖仔..批准你啦..
作者: 鄧姑    時間: 2008-2-29 11:47
提提大家...所有參加的朋友, 不論大人或小孩, 無論就讀日校或夜校, 如有學生證的, 也請帶去, 咁遊覽土樓時, 景點所有入場費也可以半價的, 到時我會退回每個有學生證的約人仔50元.
所以記得帶學生證呀..有著數的..
有效學生必須附有相片及不過期的...唔好帶張幾十年前的...

作者: socheung    時間: 2008-3-1 09:54
原帖由 鄧姑 於 2008-2-29 11:47 發表
提提大家...所有參加的朋友, 不論大人或小孩, 無論就讀日校或夜校, 如有學生證的, 也請帶去, 咁遊覽土樓時, 景點所有入場費也可以半價的, 到時我會退回每個有學生證的約人仔50元.
所以記得帶學生證呀..有著數的..:l ...

鄧姑娘,有冇兩個位?   我剛才先至知可以去,真吳好意思
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-1 12:17
原帖由 socheung 於 2008-3-1 09:54 發表

鄧姑娘,有冇兩個位?   我剛才先至知可以去,真吳好意思

盛情難卻..今早成朝電話都問仲有冇位...我盡力而為啦..
而家我打電話上去, 睇下可唔可以再要多部細車啦...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-1 12:20
報名名單:

鄧姑 x 1
潘淑芬 x 1
劉育培 x 4
馬北泉 x 2
羅永波 x 3
何奇遠 x 3
梁有才 x 1
陳愛瓊 x 2
林齊桂 x 3
蘇伯彰 x 2
鄭燕珍 x 1
柯潔貞 x 2
蕭慧華 x 3

抱歉...已爆滿..

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-1 16:25

作者: socheung    時間: 2008-3-1 18:25
原帖由 鄧姑 於 2008-3-1 16:25 發表

附上詳細地圖

Fujian Map1.PDF

1.13 MB, 下載次數: 210

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-2 20:49
由於今次參加的人數已達30人, 所以我剛與土樓方面聯絡, 他們建議我們改為一架30人中巴(如圖), 但價錢便很貴, 我睇下可唔可以在其他方面可以慳到, 如不能便要加團費$100正, 大家意下如何呢...

架車幾新幾靚...全程坐一架車亦易於照顧...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-2 21:06
今次土樓旅行的食物會是很普通的, 早餐是白粥/豆/花生, 午/晚餐也是菜多過肉...這次真係可能是冇啖好食架....

這是你們晚上沖涼的地方...有泠熱水的

作者: socheung    時間: 2008-3-2 21:30
標題: 回復 21# 的帖子
鄧姑娘,我覺得冇理由換架車多幾個位就多二干幾人仔車祖,大陸友乘機湯客,我比多些不成問題,但條气認真吳順,我(兩個)退出亦可,請妳全權定奪,我尊重妳的決定,保無怨言。     蘇伯彰上
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-2 22:29
原帖由 socheung 於 2008-3-2 21:30 發表
鄧姑娘,我覺得冇理由換架車多幾個位就多二干幾人仔車祖,大陸友乘機湯客,我比多些不成問題,但條气認真吳順,我(兩個)退出亦可,請妳全權定奪,我尊重妳的決定,保無怨言。     蘇伯彰上

或者我說清楚一點..早前報價那間土樓林生已回覆只有兩部10人車, 其他車已不能安排, 所以我即時向另外一間土樓張老師報價, 他可以給我們一間中巴(30人), 但價錢相對早前的林生便貴近千八元, 我發覺如一架車跟足四日參觀, 在照應方面也會好些,再加上架車幾新淨, 相對早前那部則較殘舊, 故才諗下轉這架車.再加上剛才計數, 發覺土樓的景點入場費計漏每人五十元, 所以才說要加團費$100元.
任何一位朋友參加, 我都是絕對歡迎的...我亦只是希望做到最好, 好使大家玩得開心...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-3 13:59
土樓遊覽兩晚也不用搬房, 住在這間裕德樓內...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-3 14:01
樓內的客廳供大家休息...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-3 14:04
房間設施....

每層樓都有公用洗手間...但沖涼就要到地下...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-3 19:10
剛與土樓方面聯系, 兩晚土樓房間確實分配如下:

大床房-- 7間,
1. 劉育培 x 2
2. 馬北泉 x 2
3. 陳愛瓊 x 2
4. 柯潔貞 x 2
5. 林齊桂 x 2
6. 蘇伯彰 x 2
7. 李炯榮 x 2

三床房--- 4間
1. 羅永波 x 3
2. 何奇遠 x 3
3. 蕭慧華 x 3
4. 鄧群英/鄭燕珍/潘淑芬

二床房---2間
1. 劉育聰 / 吳熾華
2. 梁有才 / Simon

房內設施除衣櫃, 彩電外, 部分房間還有電腦上網, 而房外有二對拖鞋, 方便大家入房一定要換鞋.

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-3 20:19
由於轉左大車及重新碓定房間, 兩晚都住在一土樓不用搬房, 價錢有所調高.
成人每人$1400. 小孩每人$1200(因入場費半價及車費有優惠)

鄧姑 x 1 ($1400)已付款
潘淑芬 x 1 ($1400)已付款
劉育培 x 2 ($1400 x 2 =$2800)已付款
劉育聰 x 2 ($1400 x 2 =$2800)已付款
馬北泉 x 2 ($1400 x 2 =$2800)
羅永波 x 3 ($1400 x 2) + $1200)= $4000 (已付款)
何奇遠 x 3 ($1400 x 2) + $1200)= $4000 (已付款)

梁有才 x 1 ($1400)
陳愛瓊 x 2 ($1400 x 2 = $2800)已付款
林齊桂 x 3 ($1400 x 3 = $4200)已付款

蘇彰 x 2 ($1400 x 2 =$2800)已付款
鄭燕珍 x 1 ($1400)已付款
柯潔貞 x 2 ($1400 x 2 =$2800)已付款
蕭慧華 x 3 ($1400 + $1200 x 2 =$3800)
已付款

李炯榮 x2 ($1400 x 2 =$2800)已付款
付款方法:
將款項傳入下列恆生銀行 A/C No.2x1-8-1xxxx82, 然後打電話給我或網上留言確認.
留言時請寫下付款單上日期及REF.NO. 唔該晒.

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-3 22:14
萬事一切已備妥...住宿冇問題..包車導游已訂好..行程也編好, 回程火車票土樓那邊已幫手訂..問題不大...深圳自助餐剛剛也訂了...

唯獨是3月10日預定深圳至永定的火車票可能有難度...

3月10日(下星期一)一定要大包圍深圳火車站..去訂票..大家祈禱..祝我地好運啦...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-4 18:05
永定天氣早晚溫差很大...早晚較冷(得8~10度), 但中午卻是24~27度, 可著短袖衫, 所以今次土樓遊覽要帶多件厚衫..

永定天氣可留意下列網址...

http://qq.ip138.com/weather/fujian/YongDing.htm
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-4 23:54
永定土樓遊覽行程安排:

第一日(3月20)     
晚上8:00分集合於深圳羅湖關口~~口岸餐廳, 於深圳火車站乘K636班21:00開車往福建永定

第二日(3月21日)
05:00am                    火車抵達永定火車站,圍裙樓(裕德樓)客棧專用旅遊巴士準時在火車站接車
05:00am-08:00am            巴士前往圍裙樓(裕德樓)客棧,安排客房,休息
08:00am-08:30am            早餐
08:30am-12:00nn            參觀初溪土樓群、永康樓
12:00nn-01:00pm            午餐
01:00pm-02:30pm            參觀土樓小學, 與小學生交談, 了解學習環境,
                             並致送帶來的文具/書籍給小朋友.
02:30pm-05:30pm            參觀南溪土樓群(環極樓/衍香樓 )
06:00pm-07:00pm            晚餐
07:30pm-09:00pm            拍攝圍裙樓客棧大紅燈籠高高掛夜景,煙花分享晚會
09:00pm-10:00pm            梳洗\睡覺

第三日(3月22日)
7:30am                    起床梳洗
8:00am-8:30am             早餐
8:30am-09:30nn            參觀裕昌樓("東歪西斜"樓)
09:30nn-11:30pm           參觀田螺坑土樓群("四菜一湯")
12:00pm-01:00pm           午餐
01:00pm-02:30pm           休息/午睡
02:30pm-03:30pm           參觀河坑土樓群("北斗七星"陣 )
03:30pm-05:30pm           參觀高東\高北土樓群("土樓之王"承啟樓等 )
06:00pm-07:00pm           晚餐
07:30pm-09:00pm           塔下村觀景台,拍攝"太極水鄉"大紅燈籠高高掛的夜景
09:00-10:00pm              梳洗\ 睡覺

第四日(3月23日)
07:30am            起床梳洗
08:00am-08:30am    早餐
08:30am-10:00am    新興牧場(放養牛\羊天然牧場田園風光很適合拍照
10:00am-12:00pm    洪坑土樓群(民俗文化村 )
12:00pm-01:00pm    午餐
01:00pm-02:30pm    休息/午睡
02:30pm-04:00pm    塔下村土樓群參觀客家人石龍旗
04:00pm-05:00pm    拍攝夕陽下的"太極水鄉"全景
05:00pm-07:00pm    自由活動
07:30pm-08:30pm    晚餐
09:00pm-10:10pm    搭乘圍裙樓客棧專用旅遊巴士前往永定火車站乘晚上十點多火車

第五日 (3月24日)
06:30              火車到達東莞東站, 轉的士往東莞站(約8分鐘)
08:30--09:30       東莞站至深圳火車站
11:30---13:30      羅湖友誼城稻香集團~~領鮮自助餐, 餐後可逛附近的"沃爾馬", 或自由活動,散隊回港.

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-6 16:45
剛check數....誰人比多一毫子我...$2800.10

唔出聲..就當你冇交錢...

作者: yuk    時間: 2008-3-6 21:11
多一毫.....當然是我-----劉育培, 使你記得我..哈哈
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-7 09:16
原帖由 yuk 於 2008-3-6 21:11 發表
多一毫.....當然是我-----劉育培, 使你記得我..哈哈

下次俾多10蚊啦...我一定記得你架~~~
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-8 14:01
為免費時失事...上深圳買預售票又要晨早去排隊, 又只限每人購3張, 30張咪要搵10個人去排隊, 真麻煩...
所以今早我已到紅磡中鐵售票處預定火車票, 手續費雖然幾貴(每張$80元), 但有把握兼省卻要多人排隊...
全部30張火車票的錢(每張$280元)已俾晒, 星期一下午便可出票....
大家可以起行喇....

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-8 22:40
我想了解下除了馮曉星, 馮曉筠, 何熙賢, 羅俊鏘, 鄧群英外,
尚有冇其他朋友有有效的學生證.(不論日/夜校也可以, 只要有相片及不過期的)

作者: Rocky    時間: 2008-3-9 14:30
Who is 羅   承    鏘? a new mixing guy? ha ha !   
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-9 19:20
原帖由 Rocky 於 2008-3-9 14:30 發表
Who is 羅   承    鏘? a new mixing guy? ha ha !   

哼...好叻咩...邊度有錯呀....哈哈...
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-9 19:21
高佬, 真的唔好意思, 今次真係唔可以再加位喇...下次先啦...
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-9 22:03
每日都要行上觀景台的梯級路(約二百多級)....建議大家最好著行山鞋...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-9 22:05
係永定完全發揮唔到女仕既購物本領∼可遠觀∼不可買也∼

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-9 22:23
土樓內是沒有電梯的...而我們所住的房間在3/4樓, 樓內樓梯又窄又高, 如手携拉急確有困難, 所以最好做背囊友,方便自如. 再者用拉急上落火車也有困難, 大陸所有火車站都沒有自動電梯的, 晨早天濛光未訓醒便要落火車, 行李太多太重, 顧住仆死呀...
大家幫幫忙..行裝儘量簡單輕便...一切量力而為, 不要依靠人幫你呀, 留待下次搭飛機先拉急啦...

作者: 王婉平    時間: 2008-3-11 11:06
標題: 睇落確係好玩呀!
嘩!睇見土樓的木樓梯,好似時光倒流70年咁呀!我個仔實鍾意到暈!

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-11 16:10
深圳往永定的火車票(K636 班次)開21:15, 車票已出..

幾經周旋,由於我們人數太多, 所以要分開幾個車箱...暫時我將睡鋪分配如下, 大家看看有何意見...

3號車箱:
5張床鋪 (1中鋪/4上鋪)
蘇彰x2, 李生/李太, 才記

4號車箱:
5張床鋪 (3中鋪/2上鋪)
阿齊x2 + simon, 馬北x2

5號車箱:
6張床,上/中/下鋪, 共18張床鋪
1. 波仔 x 3 (一張床)
2. 何遠 x 3 (一張床)
3. 蕭慧華 x 3 (一張床)
4. 鄧姑/餅嫂/珍 (一張床)
5. 阿育x2, 瓊姑x2, 阿柯x2 (二張床, 上/中/下鋪到時互相協調)

6號車箱:
2張床鋪(2中鋪)
阿聰+阿華

其實車箱與車箱之間分開也不太遠, 只是一門之隔, 再者只是睡幾個鐘,大家將就一下啦...不過緊記貴重物件無論去邊都一定要跟身..到時當晚我地就集中在5號車箱食野(我會整紅豆糕/牛展/醉雞翼...一齊宵夜),訓覺先回去各自車箱啦..
作者: avuso    時間: 2008-3-11 21:35
我想落柯打

紅豆沙,唔該!
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-11 22:40
原帖由 avuso 於 2008-3-11 21:35 發表
我想落柯打

紅豆沙,唔該!

紅豆沙..好呀..要熱定要凍呀先生..
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-11 23:02
由於要買保險, 劉育聰及吳熾華可否將你們的中英文姓名, 身份證號碼, 出生日期等資料email to mkytang@netvigator.com.

Thanks.

其他朋友的資料我已有, 不用send..

作者: avuso    時間: 2008-3-11 23:05
Information Just send to your e-mail.
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-11 23:12
原帖由 avuso 於 2008-3-11 23:05 發表
Information Just send to your e-mail.

Pls check your email..
作者: Simon    時間: 2008-3-12 13:01
標題: 回復 48# 的帖子
Miss Tang:

Just send info...Pls check...thx!
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-12 16:50
原帖由 Simon 於 2008-3-12 13:01 發表
Miss Tang:

Just send info...Pls check...thx!

Thanks a lot!!
作者: Jackho    時間: 2008-3-13 02:04
標題: 我有位朋友也想去土樓
可否提供今次留宿的客棧資料,我朋友想7月去土樓,多謝!
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-13 11:58
原帖由 Jackho 於 2008-3-13 02:04 發表
可否提供今次留宿的客棧資料,我朋友想7月去土樓,多謝!

阿Jack, 土樓住宿安排有好多選擇的..可因應需要作安排

http://www.wqlkz.com/index.asp 這是今次我們去土樓的地方, 住宿及包車費都貴, 但我覺得佢地安排較妥當, 地方亦較整潔.聯絡人為張老師, 資料如下..

裕德樓  
福建省漳州市南靖县書洋鎮塔下村
張旺偉先生   
email: zww101@sina.com
電話: +86-596-7771118 / 13959606687
http://www.wqlkz.com/index.asp
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
這是另外一個土樓的住宿, 最先我是找他的, 但因為包車問題所以我轉左去張老師那邊, 他的價錢係好平, 但地方就冇張老師那邊乾淨.

福裕樓樓主林勤明先生
email: tulou.lqm@163.com
contact no.:
13860221798 (龍岩)
(86)597-5535900
(86)597-5834888

作者: Jackho    時間: 2008-3-13 12:41
標題: Thank you
Thank you for your help...
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-13 13:29
還有一星期我們便要出發去土樓...大家的行裝執好未呀...

溫馨提示

1). 土樓住宿與酒店不同, 所有日常用品包括毛巾,牙刷,牙膏, 沖涼液, 洗頭水...等等個人物品也要自携的.

2). 現時土樓那區氣溫不太凍,17度~~28度, 大家只需帶多一件風衣..其餘T-恤,輕便服裝便可以.

3). 由於每天都要到處跑山睇樓, 建議著波鞋或行山鞋, 第三天晨早由住宿土樓到牧場要行3公里(慢行約一小時), 所以要帶水壺/帽/ 防曬用品...

4). 參觀土樓學校, 現時已安排有30~40位小朋友同大家見面交談, 而我地團內4位精英小朋友到時亦會行出黎用普通話介紹自己及日常生活情況, 介時大家要幫幫手協助他們, 至於文具/書籍/玩具/糖果..等, 大家量力有幾多帶幾多啦..到時會以茶會形式互相交談的.

5). 土樓是一個攝影幾好的地方, 大家帶齊攝影架生喇..不要忘記帶义電器(for電話/相機)

6). 為防感染..最好大家帶一樽消毒洗手噴液, 飯前或活動中如有需要也可消毒洗手...(記住洗手時唔好咁張揚, 靜靜地進行, 以免影響人家..)---> 要買就儘快, 市面已開始缺貨.

7). 土樓客家人普遍熱情, 參觀時如想進入人家處, 必先要打聲招呼..

8). 如有需要也可帶少量藥物for自己需要.

9). 土樓地下一般都會飼養家畜(雞/鴨/鵝)等, 大家不要太走近...更不可觸摸呀..

10). 從網上圖片見到土樓有好多水井, 井口都幾闊, 小朋友小心不可到處亂跑...

11). 上火車前每件行李也須經檢查, 大家留意不要帶違禁品 ( 易燃物/爆炸品/軍刀...)

12). 帶備有效的身份證/回鄉證/少量人民幣便可以.

13). 有學生證的, 請謹記携帶.

14). 行程中有夜行拍攝夜景/及方便晚間去廁所, 請帶備手提電筒.

希望今次四天睇樓團, 大家玩得開心d...

20/3(星期四)晚準8時正
羅湖關口口岸餐廳門前集合, 不見即散..準時呀..
(由於當日是復活節前, 好多人過關回鄉或旅遊, 羅湖應非常熱鬧,
請預留多些時間過關..)

如有問題, 可打電話給我.
香港手提: 96xx 96xx, 國內手提: 134xxx99147

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-14 14:22
唔去土樓的朋友, 有冇興趣在24/3上午黎深圳同我地一齊食自助餐歡度復活節呀..

這間領鮮環球自助餐是香港稻香集團屬下的一間分店, 自助餐質素唔錯, 有三百多款野任食, 原本每位人仔98元, 但而家做緊優惠, 五人同行, 一人免費, 則人仔78元左右, 有興趣的最好能組成五人, 則會抵d, 我地睇樓團30人已有6位免費了, 三月份生日的又有香檳同旦糕同你慶祝(我地團內今次有4位朋友喇)...

地址係羅湖友誼城, 香格里拉洒店對面, 佳寧娜/嘉里中心隔離, 由火車站行去經火車站下沉廣場約十分鐘左右, 自助餐時間: 中午11:30至14:30,
有興趣的在這兩日好快知會我...我幫你地訂位呀...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-15 20:12
原來適當時候去日哦夜哦係有效的...紅磡中鐵火車售票處被我哦完後, 終於都幫我換票, 最後爭取到去程時我地只分配兩個車箱, 不用太散..更改如下:

5號車箱~~~冇變,照舊18人一個車箱
6張床,上/中/下鋪, 共18張床鋪
1. 波仔 x 3 (一張床)
2. 何遠 x 3 (一張床)
3. 蕭慧華 x 3 (一張床)
4. 鄧姑/餅嫂/珍 (一張床)
5. 阿育x2, 瓊姑x2, 阿柯x2 (二張床, 上/中/下鋪到時互相協調)

6號車箱~~~其餘12人集中在此
6張床, 中/上鋪, 共12張床鋪
1.蘇彰x2,
2.李生/李太,
3.才記/Simon
4.阿齊 x2,
5.馬北 x 2,
6.阿聰/阿華

作者: avuso    時間: 2008-3-15 22:44
標題: 溫馨提示
溫馨提示

6號車箱的人士請注意,想要有覺好睡,記得,最緊要.....最緊要,自備"强加"耳塞",公衆地方打鼻鼾声可能高違100分貝。
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-15 23:01
原帖由 avuso 於 2008-3-15 22:44 發表
溫馨提示

6號車箱的人士請注意,想要有覺好睡,記得,最緊要.....最緊要,自備"强加"耳塞",公衆地方打鼻鼾声可能高違100分貝。http://www.akinalliance.org/discuz/images/smilies/default/hu ...

6號車箱邊個咁勁呀...等我送2個"衣夾"俾佢...
作者: avuso    時間: 2008-3-15 23:42
標題: 溫馨提示
唔話你知,等你心思思,到時你就知..........無得睡好鑊。
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-16 17:14

三天土樓早午晚三餐席數安排

第一圍: (每席10人)
1.波仔 x 3
2.Vera x 3
4.蘇彰 x 2
5.李生/李太

第二圍: (每席10人)
1.何遠 x 3
2.阿育 x 2
3.阿聰/阿華
4.阿齊/阿妙/Simon

第三圍: (每席10人)
1.鄧姑/珍/餅嫂
2.馬北 x 2
3.瓊姑 x 2
4.阿柯 x 2
5.才記

作者: Jackho    時間: 2008-3-16 18:37
標題: 文具給小朋友
鄧姑!我雖然無得去土樓,但我知道你們會探小朋友,所以我買了些鉛芯筆(當然有配筆芯)約40套(平嘢咋),可否幫我帶給他們,我明天要返大陸啦,可以聯絡我妹妹取。
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-16 18:59
原帖由 Jackho 於 2008-3-16 18:37 發表
鄧姑!我雖然無得去土樓,但我知道你們會探小朋友,所以我買了些鉛芯筆(當然有配筆芯)約40套(平嘢咋),可否幫我帶給他們,我明天要返大陸啦,可以聯絡我妹妹取。

阿Jack..首先代表小朋友多謝你先..心意係無分平貴架..
或者叫你妹妹打電話比我...睇下係邊度等呀...謝.

作者: Jackho    時間: 2008-3-16 19:14
標題: 可否聯絡餅嫂
因我妹在港島上班,餅嫂在港島住是否較方便呢?
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-16 19:33
原帖由 Jackho 於 2008-3-16 19:14 發表
因我妹在港島上班,餅嫂在港島住是否較方便呢?

也可以啦..你有餅嫂電話嗎...
作者: Jackho    時間: 2008-3-16 19:36
標題: 我先找她
我有她的電話
作者: Jackho    時間: 2008-3-16 19:51
標題: 我巳找餅嫂
我巳找餅嫂我妹會聯絡交收了
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-16 20:19
原帖由 Jackho 於 2008-3-16 19:51 發表
我巳找餅嫂我妹會聯絡交收了

Thanks...Jack.
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-17 13:56
忘記提提大家, 在送給土樓小朋友的糖果, 為確保衛生關係, 請購買獨立包裝. 謝..
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-17 14:08
在20/3出發當天, 大家如有興趣可提早過羅湖吃晚飯,

時間為下午6時正羅湖口岸餐廳對面三島小廚酒家..(自費)

屆時可聯絡我或阿育..

20/3當晚與我地同一時間集合乘火車的, 照我所知起碼有4個團體, 人數過百多人...
(只是自助遊, 還未計旅行團)

大家真的要預留充足時間過關...不便之處, 敬請原諒...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-17 14:16
清明時節雨紛紛, 永定現時天氣驟晴驟雨,約15~24度, 大家要帶備雨具~~~

土樓房間沒有冷/暖氣設備, 但被鋪充足, 應不什寒冷, 大家如想衛生d...帶個尼龍薄睡袋便可以..

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-18 22:46
為怕深圳火車站擠迫失散, 現我將來回火車資料給大家備份:

去程火車~~20/3/08  火車班次K636  開21:15,  深圳至福州列車,
我地的車票是深圳--->龍岩, 但到永定下車, 下車時間為翌晨5:00時正.
大家的車票係硬卧5號及6號硬卧車箱.
上到火車後要同票務員說"永定"下車, 到站時佢地會叫你起身下車
火車票在集合時派發

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回程火車~~23/3/08  火車班次K299 開22:50, 廈門至廣州東列車,
我地購買的車票是龍岩--->東莞東站, 下車時間為翌晨6:30時正, 東莞東站下車.
車票係硬卧9號及10號兩個車箱.
東莞東下車後轉的士往常平東莞站(約8分鐘)
再在東莞站轉火車往深圳.

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-19 17:06
執齊行李...出發啦各位老友...

記得檢查下身份證..回鄉證..學生證(如果有, 一定要帶)...

明晚8時見..不見即散...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-19 17:25
土樓現時的天氣, 大家可參考下列兩個網址..

http://weather.tq121.com.cn/detail.php?city=%C4%CF%BE%B8

http://qq.ip138.com/weather/fujian/YongDing.htm
作者: 鄧姑    時間: 2008-3-19 22:23
剛收到土樓張老師的email, 大家可作參考..

To: mkytang <mkytang@netvigator.com>
From: <zww101@sina.com>
Subject: 土樓旅遊安排
Date: 08-03-18 17:52:11

邓小姐,您好!

根据预报,目前土楼这边的天气大概是阵雨,这样的天气也许更会让人感觉到有春天的气息。气温大约是12-21摄氏度,因此,您们过来的时候除了备好厚点的衣服以外(山区早晚的温差会大些),最好能带上雨具,以防碰到下雨的天气。

期待着后天与您的见面!
张老师

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 21:15
Hi~~~我地回來了....幾開心的旅程也有終結時...剛接到土樓張老師的電話, 他向大家問侯平安..真感謝他的關懷照顧...

這四天的土樓行也很多謝各老友跟我上山下海...不怕苦也不怕我囉唆亦步亦趨的跟我闖...丁橋...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 21:21
20/3晚大家整裝已待為的是要去探訪一下這個奇特的建築..了解這個山明水秀的農舍田園...

準8時大家已集合於羅湖口岸...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 21:24
硬卧火車卡上...需略為狹窄..但是夜也睡得幾好..

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 21:30
21/3晨早5時睡眼惺忪已到永定, 下車時周圍也黑漆漆...但到達土樓時大家已沒睡意..房間..走廊..天井到處走...

復活土樓行(21240308) 021 (Large).jpg (91.12 KB, 下載次數: 228)

復活土樓行(21240308) 021 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 023 (Large).jpg (82.99 KB, 下載次數: 228)

復活土樓行(21240308) 023 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 024 (Large).jpg (68.04 KB, 下載次數: 235)

復活土樓行(21240308) 024 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 026 (Large).jpg (103.29 KB, 下載次數: 229)

復活土樓行(21240308) 026 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 028 (Large).jpg (91.84 KB, 下載次數: 231)

復活土樓行(21240308) 028 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 030 (Large).jpg (112.72 KB, 下載次數: 236)

復活土樓行(21240308) 030 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 033 (Large).jpg (80.04 KB, 下載次數: 220)

復活土樓行(21240308) 033 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 21:41
睇下間房靚唔靚先...咦..間洗手間又OK喎

復活土樓行(21240308) 055 (Large).jpg (31.64 KB, 下載次數: 213)

復活土樓行(21240308) 055 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 21:49
我地住的是裕德樓...又名圍裙樓...

復活土樓行(21240308) 049 (Large).jpg (189.56 KB, 下載次數: 225)

復活土樓行(21240308) 049 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 034 (Large).jpg (126.61 KB, 下載次數: 222)

復活土樓行(21240308) 034 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 050 (Large).jpg (116.98 KB, 下載次數: 238)

復活土樓行(21240308) 050 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 051 (Large).jpg (111.32 KB, 下載次數: 213)

復活土樓行(21240308) 051 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 058 (Large).jpg (193.2 KB, 下載次數: 210)

復活土樓行(21240308) 058 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 052 (Large).jpg (70.7 KB, 下載次數: 224)

復活土樓行(21240308) 052 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:01
食完早餐後, 便出發去第一景點~~~ 初溪土樓群

復活土樓行(21240308) 059 (Large).jpg (128.32 KB, 下載次數: 216)

復活土樓行(21240308) 059 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 060 (Large).jpg (159.8 KB, 下載次數: 213)

復活土樓行(21240308) 060 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 064 (Large).jpg (59.63 KB, 下載次數: 215)

復活土樓行(21240308) 064 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 065 (Large).jpg (119.53 KB, 下載次數: 202)

復活土樓行(21240308) 065 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 067 (Large).jpg (160.12 KB, 下載次數: 219)

復活土樓行(21240308) 067 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 068 (Large).jpg (154.21 KB, 下載次數: 228)

復活土樓行(21240308) 068 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 069 (Large).jpg (142.39 KB, 下載次數: 225)

復活土樓行(21240308) 069 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 074 (Large).jpg (99.59 KB, 下載次數: 218)

復活土樓行(21240308) 074 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 077 (Large).jpg (98.8 KB, 下載次數: 211)

復活土樓行(21240308) 077 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 079 (Large).jpg (142.04 KB, 下載次數: 213)

復活土樓行(21240308) 079 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:11
集慶樓是初溪最古老的一座圓土樓,巳經有580年歷史。而家巳經改建為土樓博物館。

這土樓特色之一是木樓梯很多, 全楝土樓共有72條

復活土樓行(21240308) 081 (Large).jpg (113.09 KB, 下載次數: 229)

復活土樓行(21240308) 081 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 082 (Large).jpg (139.45 KB, 下載次數: 228)

復活土樓行(21240308) 082 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 084 (Large).jpg (113.32 KB, 下載次數: 230)

復活土樓行(21240308) 084 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 088 (Large).jpg (107.56 KB, 下載次數: 228)

復活土樓行(21240308) 088 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 089 (Large).jpg (114.88 KB, 下載次數: 217)

復活土樓行(21240308) 089 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:27

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:31
走上觀景台...睇下咩環境先...

復活土樓行(21240308) 112 (Large).jpg (133.76 KB, 下載次數: 241)

復活土樓行(21240308) 112 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 116 (Large).jpg (175.5 KB, 下載次數: 225)

復活土樓行(21240308) 116 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 118 (Large).jpg (116.99 KB, 下載次數: 197)

復活土樓行(21240308) 118 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 119 (Small).jpg (97.76 KB, 下載次數: 232)

復活土樓行(21240308) 119 (Small).jpg

復活土樓行(21240308) 121 (Large).jpg (146.22 KB, 下載次數: 230)

復活土樓行(21240308) 121 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 122 (Large).jpg (131.5 KB, 下載次數: 213)

復活土樓行(21240308) 122 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 123 (Large).jpg (155.66 KB, 下載次數: 220)

復活土樓行(21240308) 123 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 127 (Large).jpg (172.53 KB, 下載次數: 221)

復活土樓行(21240308) 127 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:41
午餐通常都是八[食送]多湯...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:44
Day1的中午...我地實行[愛心傳遞, 多背一公斤]..採訪土樓小學..

復活土樓行(21240308) 136 (Large).jpg (112.4 KB, 下載次數: 220)

復活土樓行(21240308) 136 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 137 (Large).jpg (117.92 KB, 下載次數: 231)

復活土樓行(21240308) 137 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 138 (Large).jpg (91.31 KB, 下載次數: 228)

復活土樓行(21240308) 138 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 140 (Large).jpg (126.41 KB, 下載次數: 218)

復活土樓行(21240308) 140 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:51
你睇下我地的禮物幾豐富....

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 22:56
小朋友都好有心...造了許多小禮物..心意卡..手工藝送回給我們..大家都好開心...

復活土樓行(21240308) 145 (Large).jpg (106.74 KB, 下載次數: 226)

復活土樓行(21240308) 145 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 146 (Large).jpg (85.92 KB, 下載次數: 230)

復活土樓行(21240308) 146 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 148 (Large).jpg (108.66 KB, 下載次數: 235)

復活土樓行(21240308) 148 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 149 (Large).jpg (101.16 KB, 下載次數: 226)

復活土樓行(21240308) 149 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 151 (Large).jpg (88.9 KB, 下載次數: 223)

復活土樓行(21240308) 151 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 152 (Large).jpg (85.71 KB, 下載次數: 225)

復活土樓行(21240308) 152 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 153 (Large).jpg (104.64 KB, 下載次數: 219)

復活土樓行(21240308) 153 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 154 (Large).jpg (84.06 KB, 下載次數: 238)

復活土樓行(21240308) 154 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 157 (Large).jpg (122.46 KB, 下載次數: 231)

復活土樓行(21240308) 157 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 161 (Large).jpg (76.22 KB, 下載次數: 220)

復活土樓行(21240308) 161 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 167 (Large).jpg (100.79 KB, 下載次數: 228)

復活土樓行(21240308) 167 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 169 (Large).jpg (107.18 KB, 下載次數: 227)

復活土樓行(21240308) 169 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 23:10
你睇我地的小朋友幾緊張...

復活土樓行(21240308) 172 (Large).jpg (101.28 KB, 下載次數: 205)

復活土樓行(21240308) 172 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 173 (Large).jpg (103.13 KB, 下載次數: 188)

復活土樓行(21240308) 173 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 174 (Large).jpg (64.41 KB, 下載次數: 189)

復活土樓行(21240308) 174 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 176 (Large).jpg (61.31 KB, 下載次數: 198)

復活土樓行(21240308) 176 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 23:13
到處參觀下先...

復活土樓行(21240308) 183 (Large).jpg (114.05 KB, 下載次數: 196)

復活土樓行(21240308) 183 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 184 (Large).jpg (119.84 KB, 下載次數: 193)

復活土樓行(21240308) 184 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 23:16
有人多左兩個女~~~

復活土樓行(21240308) 187 (Large).jpg (107.61 KB, 下載次數: 195)

復活土樓行(21240308) 187 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 23:18
影張大合照先...

復活土樓行(21240308) 177 (Large).jpg (69.18 KB, 下載次數: 201)

復活土樓行(21240308) 177 (Large).jpg

復活土樓行(21240308) 179 (Large).jpg (111.96 KB, 下載次數: 198)

復活土樓行(21240308) 179 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 23:21
第一日行程...大家都已很累...

復活土樓行(21240308) 189 (Large).jpg (82.81 KB, 下載次數: 191)

復活土樓行(21240308) 189 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-24 23:31
下午行程~~南溪土樓群(環極樓/衍香樓 )

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-25 00:01
Day 1晚上大驚喜~~~~

吃過晚飯..沖完涼後, 張老師為我們安排了煙火晚會...
12個大煙花...我們抱著走到村中橋上..嘩..唔好睇少佢, 每個都好大好重...而樓主亦好客氣送給我們一個大旦糕..

你睇d煙花幾大個...

初初個個都以為好小兒科嗜..全部人圍住d煙花睇下點燒...點知第一個煙花開始燒後, 個個就由橋中退至橋後, 跟住仲狂退後至橋邊幾十米後...嘩..d煙花太震撼喇...我地個個要掩耳抑頭望, 同香港維港煙花有得揮...好靚好大...但我就從未咁近距離睇煙花啦...而亦掛住掩耳, 所以冇手影相, 唔知其他朋友有冇影啦...

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-25 00:16
樓主張老師又有心思更有創意..為我們度身訂造了一個好特別的旦糕....兩層共5磅重...你睇下幾靚~~~

復活土樓行(21240308) 244 (Large).jpg (95.09 KB, 下載次數: 222)

復活土樓行(21240308) 244 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-25 00:19
而今次團友中亦有4位3月份生日的朋友..馬北, 瓊姑, Hebe, 阿華....咁我地就順便一齊慶祝啦...

復活土樓行(21240308) 245 (Large).jpg (105.35 KB, 下載次數: 201)

復活土樓行(21240308) 245 (Large).jpg

作者: 鄧姑    時間: 2008-3-25 00:27
我們不停唱著又中又英的生日歌為他們慶祝,跟住仲由社長~~波仔領唱同社社歌, 簡直歡聲震土樓...

復活土樓行(21240308) 249 (Large).jpg (107.57 KB, 下載次數: 212)

復活土樓行(21240308) 249 (Large).jpg

歡迎光臨 同社咖啡室 (http://forum.akinalliance.org/discuz/) Powered by Discuz! X3.3