同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15118|回復: 59
打印 上一主題 下一主題

再攻深圳梧桐山~~(12月7日)

~~~大梧桐下山途中遠望豆腐頭及小梧桐

~~梧桐登山路

梧桐山
梧桐山位於深圳特區東部,橫跨羅湖和鹽田兩區,包括東湖公園、仙湖植物園和沙頭角林場的部分場地,面積共31.8平方公里,是一個以山體和自然植被爲景觀主體的城市郊野型自然風景區。是特區內唯一的省級風景名勝區。  

梧桐山爲蓮花山餘脈,歷史上是“新安八景”之一,有較豐富的人文景觀。梧桐山自西南向東北漸次崛起。在其主要山脊線上,分佈著三大主峰(海拔分別爲692米、706米、944米)。由此登高西可俯瞰深圳市區,南與香港大帽山(海拔958米)對峙,向東南遠眺,煙波浩淼的大鵬灣海面及美麗的大鵬半島盡收眼底。  

梧桐山又是天然常綠闊葉林的主要分佈區,林地面積1933.3公頃,依次有規律地分成南亞熱帶常綠闊葉林、南亞熱帶山地常綠闊葉林和山頂矮林。  

梧桐山是"深圳河"的發祥地,梧桐山山高林密,主峰山泉彙入天池,池內深不可測,積萬年草木之精華,藥用價值極高。天池水順谷而下形成了壯觀瀑布群,春雨時一瀉百米,聲如洪鐘,激起千層浪,散出萬束霧花,異常美麗。天池水注入龍潭底有一小洞,內藏珍貴的金尾娃娃魚和山龜。龍潭水流至龍珠山彙集八條谷渠水而成深圳河,風水先生稱此地爲:"九龍戲珠"的風水寶地。  

梧桐山上有一塊試劍石和磨劍石,比蘇州虎丘的試劍石大20倍有餘。瀑布、奇石、古樹、翠竹、奇景、絕景,令人歎爲觀止。   

日期: 2008年12月7日 ( 星期日)
集合地點: 深圳羅湖出關口...口岸餐廳門口等. (羅湖口岸出關後轉左邊行便見)
集合時間: 上午八時三十分.(逾時不侯)
回程時間: 約下午八時
難度 : 4 粒★
領 隊: 鄧群英/馮潤棠

是日行程: 集合後沿香格里拉酒店步行至三島中心,建設路巴士總站,乘坐211巴士,終點站為梧桐山,$2.00。梧桐村起步沿泰山澗旁的小徑拾級而上,綿綿不斷的石級頗費體力,幸好設施完善,大部份路程有樹蔭,流水潺潺,感覺舒服。我們在山頂大合照後,沿山脊緩步往小梧桐,並於山頂餐廳內享用簡便午餐,接著下山往仙湖植物園再次漫遊化石森林景區,於深圳晚膳或可自行乘車返回羅湖散隊。

溫馨提示:  
~~行程緊迫....希望大家預充足時間過關, 準時起行.
~~檢查旅行證件(回鄉證)有否過期...
~~預備人民幣作餐食...交通費及購物用.
~~當日早上請食飽早餐才過關...羅湖口岸冇時間食兼貴.
~~自備充足食水、風褸、替換衣物、午膳、後備乾糧、防曬用品、晴雨天用具.
~~本路線頗長,全程石級,量力參加及帶備行山杖.

其他: 帽, 防曬用品, 風褸, 毛巾, 後備乾糧, 水果, 零食, 電筒, 地圖, 指南針, 急救藥品, 手提電話, 同埋要講低俾屋企人知... ...

此次境外行山, 為方便照顧, 人數只限20名, 所有參加朋友必須在此留言報名...謝甚..

敬請準時, 遲到者如自行追隊, 責任自負

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任)

HI
我入倒黎喇!

相簿1

相簿2

回復 58# Simon 的帖子

"佢註冊左等認証...等我係佢 facebook "撻"幾張 post 往先...."

我找不到他的註冊記錄。請他重新註冊及發電郵至webmaster@akinalliance.org確認。

謝謝
[quote]原帖由 鄧姑 於 2008-12-9 23:45 發表

佢註冊左等認証...等我係佢 facebook "撻"幾張 post 往先....

嘩..以為同社網有黑客入侵, 被人炸左添..兩日都入唔到黎...原來係維修...嚇C人..

咦..點解我冇左個頭...
都唔會俾人扭耳仔…因為佢地太座係唔多上網…
原帖由 alice 於 2008-12-10 10:55 發表
我正想話點解... "山頭上好多美少女都爭住同佢影相.."? 還有蘇彰都唔少喎!

你知唔知佢地兩個被山頭美少女包圍時, 佢地兩位太座係唔在場架..所以佢地先咁大膽..

不過, 而家通晒天, 唔知佢地唔見左耳仔定右耳仔喇....哈..

原帖由 alice 於 2008-12-10 10:55 發表
"遲d 要入多些貨先"... 係唔係意味著南嶺之行需要呢?
我正想話點解... "山頭上好多美少女都爭住同佢影相.."? 還有蘇彰都唔少喎!

咁又唔洗咁驚...南嶺的梯級..我諗冇梧桐咁多掛....

咁平..買家多d日後行到起水泡時, 每人送一塊...
"遲d 要入多些貨先"... 係唔係意味著南嶺之行需要呢?
話時話, 我地個日係深圳藥房入貨的 " 雲南白藥" 藥水膠布又幾好喎...我個水泡發炎, 貼左一朝就好番啦..

$1.5人仔有6塊, 好抵呀...遲d 要入多些貨先...
原帖由 吳騰斗 於 2008-12-10 07:23 發表
今天星期三我對腳好了很多

我尋日出街搭地鐵時, 拐下拐下行..有人讓座俾我添...哈哈...
今天星期三我對腳好了很多
原帖由 yuk 於 2008-12-9 11:55 發表
同志們, 辛苦了!
深圳可行的山徑不算多吧?看來好似去咗山區旺角女人街。不過我們祖国十三億人啊!呢個体驗值得回味的。

Ah Or

阿柯...今次的體驗真係好難忘....猶其是我地摸黑下山時, 居然會有人依相反方向上山...當其時, 我腦海突然出現"山賊"兩個字, 嘩..標晒冷汗...

能夠安然回來...我覺得真係要感恩呀....
原帖由 avuso 於 2008-12-9 00:29 發表
當心愛一樣嘢的時侯, 真係咩嘢事都會做。好嘢! 不愧為第一.......行山隊, 我為你地鼓掌30113011301130113011, 小弟佩報、佩報。繼續努力...努力....。呀你見地今朝吃左........未????3012

阿聰, 你又唔黎...隻腳行到起水泡..你試過未丫.....
原帖由 Simon 於 2008-12-9 00:41 發表
能有緣與各位前輩們行山...我o地都好開心...也在你們間,學到不少東西/經驗呢...再次多謝...

Simon, 有你地幾個年輕人参與, 我地即時後生左好多架...

係呢??仲有d專業大機相..., 幾時有得睇呀...