同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12872|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

西貢白腊灣賞月之旅~~(3-4/10/09)

位於西貢,水清沙幼、寧靜怡人的白腊灣,一向都是遊艇上岸嬉水之熱門地點。今年中秋我們便在這寧靜海灣唸詩賞月...觀日出....還可順道看看聞名的石柱群--六角石...遠眺破邊洲...萬宜水庫...

日期: 2009年10月3 ~ 4日(中秋節正日及翌日)

集合時間: 10月3日上午10時正

集合地點: 西貢海濱公園旁(近巴士總站)如圖~~

費用: 每位$230元(包住宿, 早, 午,晚三餐), 住宿地點:白腊灣百納漁農文化村莊渡假屋, 如不住渡假屋可自行扎營於沙灘樹林下, 則費用全免,三餐自備或在附近士多食餐旦麵/小菜...豐儉由人..或可往糧船灣食海鮮餐.
如只是住渡假屋而不要包餐, 住宿費約$120元. (報名時請大家註明, 以便安排),渡假屋內有冷氣, 沖涼房, 廁所及被鋪, 但是大房6-8人一間房.

行程簡介: 是日集合後將乘的士由西貢市中心直達白腊村村口, (的士由渡假村介紹, 費用只是$80元(4/5人夾車, 自費), 在村口下行石屎路約15分鐘直達海灘渡假屋, 放下重行裝後便前往萬宜水庫遊覽六角柱石..破邊洲....至下午午5時許回白腊灣晚餐,晚上於海灘賞月....翌晨可早起步行往木棉洞觀日出, 至中午往糧船灣食海鮮餐,乘船往西貢碼頭.   

各有興趣的朋友請於網上報名以便安排一切...
截止日期: 愈早愈好..

白腊沙灘
跟住蝴蝶又嚟
再嚟風景篇
我啲相嚟喇
先嚟人物篇
[localimg=400,267]20[/localimg]
中秋晚餐在白腊灣鄉間士多吃, 坦白講老闆煮出來的菜餚味道也不錯的, 無奈份量其少...8菜1湯, 全圍9人也不夠食, 個個唯有食多碗飯啦...點知白飯每碗$8元..嘩..仲貴..呢餐真唔抵食, 下次唔再幫襯這間"掠水"士多...

第日晨早我地自行煮食..林蔭下悠閒的過了一個早上...

我們的營便選擇搭在士多門前平台的石地上, 整晚海浪聲陪伴下...我就睡得很好喇...至深夜更有寒意..要加睡袋添...

林永光的營幕也頗具特色~~~紅蕃營...

久遺了的林永光..一家3口也來了, 你睇小光仔幾精靈...

白腊灣遊人不太多也很寧靜...只有林林總總不同款式的廿多個營幕點綴下...

放下重磅行裝後....我們漫遊水庫..六角石..破邊洲....天氣稍熱..但亦偶有清風...美景當前但我有帶機卻冇帶CF卡...只能用機仔代替..有影靚相的..快d post 出來睇睇...

天朗氣清...月明當空..今次中秋之旅也很好玩....

廿多位朋友晨早集合後, 分乘6部的士向白腊灣出發....沿途晴空萬里...碧海青天下的萬宜水庫景緻怡人....

明天見....記得帶多d野..俾我食呀!!!!!
好多朋友都問...明天/後天的飯餐如何安排呢??

3/10~~~早餐(集合前食左先啦!!最好食飽d..午餐唔洗點食.. )
       ~~~午餐(鼓勵乾糧, 因放下重磅行李後, 便可輕裝慢遊萬宜水庫...六角石...遠眺破邊洲)
       ~~~晚餐(已預訂3圍飯菜於鄉間士多, 齊齊做節食飯...約7時正開餐)
       ~~~賞月物品自備..

4/10~~~早餐(自由選擇..可自備或幫襯士多餐旦麵/奶茶/咖啡)
       ~~~午餐(回西貢飲茶/食飯)
       ~~~晚餐(我就回家吃...唔知你地點喇.....)
天朗氣清...白腊灣賞月之旅如期舉行,

請大家帶備一切賞月燈籠..月餅..生果...美食等..齊齊在灣畔賞月...

中秋晚餐將在白腊鄉間士多食, 翌日中午午餐可回西貢或其他食...到時再決定..

糧船灣貴貴海鮮餐我已取消...

10月3日上午10時西貢海濱公園旁(近巴士總站)準時見