同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

新創建香港地貌行活動2009 ~~義工招募

多謝大家的參與, 今日的活動在開開心心下完滿結束..除此之外更認識很多其他團體的朋友...是最大得著...

今日有影相的朋友( Simon..小朱..阿So偉基..劉華...等等)..可否將相片post出黎..等我們重溫今日的樂趣...哈哈..

下次活動日期: 12月13日東涌再見..

回復 31# 鄧姑 的帖子

sorry...相 post 咗係上一頁...
由於近排睡得太差,作天自已的狀態不好,行得好辛苦,對腳唔多聽使,都係要多多操練了。途中有個笑話,波子媽 : (笑) 哈哈哈!阿齊你做咩帶呢包忌廉粟米粒,點食呀!拿拿拿,食我呢包喇!  OH NO! 原來佢又係帶左同樣的忌廉粟米粒,無奈我地四個人只好一齊 "o肯"左佢,真惡o肯。

第二次新創建香港地貌行2009...

日期 : 13/12/2009         東涌至昂坪
路程: < 火山高原探索行 > 路線:東涌 → 石門甲 → 地塘仔 → 東山法門 → 心經簡林 → 大佛

將於明天2/12上午開始公開報名, 各同社朋友不作義工而想參與一齊行的, 請預早報名....(上次3000名額, 3日已爆滿)----->http://geo.nws.com.hk/joinParticipant.asp

同社於13/12當日幫手義工名單如下:-

1. 鄧群英 2. 林齊桂 3. 馬北泉 4. 蘇 彰 5. 潘淑芬 6. 王婉平 7. 羅永波 8. 何奇遠 9.江明翠 10.高輝 11.黃玉霞 12.鄭倍倫 13.陳華珠 14. 曾凱欣.
15. 林華乾 . 16. 劉國華, 17. 劉育聰, 18. Simon 19.李炯榮 20. 周雁兒. 21. 馮翠綿

火山高原探索行 - 東涌至昂坪

路線簡介:
大嶼山擁有香港第二高山 — 鳳凰山(834米高),也擁有約500米高的高原,亦是香港三大佛教聖地之一。由東涌出發,依傍小澗上山,途經多個寺院,禪院鐘聲,流水淙淙,洗滌心靈。到達昂坪高原,路旁常見呈現層理狀的火山凝灰岩,它正好告訢我們身處的地方,在1.4億年前很可能是一個巨大破火山口。  

中途導賞站主題:
高原地貌、破火山口、火山凝灰岩特質、岩崩、高原生態、心經簡林

舉行日期: 2009年12月13日(星期日)
路線: 東涌 → 石門甲 → 地塘仔 → 東山法門 → 心經簡林 → 大佛(全長約8公里)
集合及登記時間: 早上9時正至10時正
集合地點: 東涌東薈城廣場
終點: 昂坪
終點關閉時間: 下午2時
步行需時: 約3小時
難度: 3星
適合人士: 8至60歲有遠足經驗人士
起點:東涌港鐵站B出口
終點 — 昂坪:
原帖由 鄧姑 於 2009-12-1 12:47 發表
第二次新創建香港地貌行2009...

日期 : 13/12/2009         東涌至昂坪
路程: < 火山高原探索行 > 路線:東涌 → 石門甲 → 地塘仔 → 東山法門 → 心經簡林 → 大佛

將於明天2/12上午開始公開報名, 各同社朋 ...

請問...20. Simon 是否在下@@?
原帖由 Simon 於 2009-12-1 14:37 發表

請問...20. Simon 是否在下@@?

Yes....Simon Law..
原帖由 鄧姑 於 2009-12-1 15:27 發表

Yes....Simon Law..

個名曝咗光...咁...想唔出席都唔得....
原帖由 Simon 於 2009-12-1 15:51 發表

個名曝咗光...咁...想唔出席都唔得....

前兩日你好似應承左我...唔通..我又老人癡呆....

唔緊要啦..時間尚早...Simon, 如果你唔得閒..我再去找人啦..
原帖由 鄧姑 於 2009-12-1 16:11 發表

前兩日你好似應承左我...唔通..我又老人癡呆....

唔緊要啦..時間尚早...Simon, 如果你唔得閒..我再去找人啦..

上次講咗當日有些事,但如你們找不到人,咁我調一調時間,出席你哋嘅活動...冇所謂啦...
原帖由 Simon 於 2009-12-1 16:35 發表

上次講咗當日有些事,但如你們找不到人,咁我調一調時間,出席你哋嘅活動...冇所謂啦...

些些....
再補貼星期日新創建的花絮:--

導賞2---紅石林站人山人海...

接近中午..此站頭有參加者唔舒服, 要call直昇機運往醫院...