同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

新創建香港地貌行活動2009 ~~義工招募

天氣又再轉冷,各位保重身體。
good news u're back..........
下次活動資料:

路線簡介:
東平洲是香港最東面的小島,由薄層狀粉砂岩、泥岩及燧石層等組成,形成於六千萬年前,是香港最年輕的沉積岩。經過千萬年的風浪侵蝕,島上偏布海蝕柱、海蝕平台、海蝕洞及堆積沙灘等壯觀的海蝕地貌。著名景點有藻類化石、更樓石、龍落水、斬頸洲等。

中途導賞站主題:
沉積岩之特質,層理、藻類化石、海蝕柱、海蝕平台、海蝕洞、海蝕隙

日期: 2010年1月24日(星期日)
路線: 碼頭 → 更樓石 → 龍落水 → 斬頸洲 → 洲角尾 → 長沙灣 → 碼頭(全長約6公里)
集合及登記時間: 上午10時30分
集合地點: 東平洲碼頭  
終點: 東平洲碼頭
終點關閉時間: 下午5時
步行需時: 約3小時
難度: 3星
適合人士: 8至60歲有遠足經驗人士
交通工具: 起點及終點:
馬料水碼頭(由大學港鐵站步行約15分鐘到達)

東平洲船期:
馬料水碼頭開出 - 上午9時正
東平洲碼頭開出 - 下午5時15分

Lau Wah

Test Up loading

uploading

Test Test test

Yeah !!!!
幫問下 1月24日(星期日) 義工係咪full 左?
原帖由 Raymond 於 2010-1-4 02:02 發表
幫問下 1月24日(星期日) 義工係咪full 左?

Raymond..應該冇問題的..你肯黎參與..Full左都讓位給你啦...留意網上資料或聯絡我..
鄧姑,多謝你,請預我 2位,謝謝~~
下星期日(1月24日)新創建香港地貌行---東坪洲, 由於東坪洲地方較細..導賞點不用太多義工, MU方面只要求本會派6名義工沿途協助便可以,

經幹事會商量後, 現派選一些新朋友參與, 好使他們也體驗一下工作情況....

當日義工名單如下:

Raymond x 2, Karen, toby, 劉育聰, 吳燦華.==== (工作分配稍後我會告之)

當日集合時間: 上午8時15分於大學火車站出口美心門前等.(敬請準時), 到時我會在場講解一下工作分配及與大家一同乘船往東坪洲.請大家自備午餐, 糧水, 禦寒衣物..及簡單急救包..

(各義工請穿著同社40周年紀念T恤或其他同社T恤, 以資識別)..

其餘的朋友如又想一同前往東坪洲逛逛的也可以, 請準時於上述地點集合..

除以上6名義工可獲大會給與往東坪洲船費津貼外, 其餘的朋友要自費乘船, 及自行預訂船票, 船票預售及查詢 : 2272-2022 / 2272-2000, 來回船票HK$90元正.
鄧姑,
請問有冇大碼同社T恤出售?
鄧姑你們會來嗎?
原帖由 avuso 於 2010-1-18 19:59 發表
鄧姑,
請問有冇大碼同社T恤出售?

好似有倉底貨...到時帶給你...要幾多件??
原帖由 Raymond 於 2010-1-18 20:20 發表
鄧姑你們會來嗎?

我們當然會來啦!你唔洗驚喎...
開嚟一件大碼。