同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
返回列表 發新帖
樓主: 同社幹事會

沙田小屋清理日

屋頂已做好及蓋上胶布,請勿拿起;師傅話:要等膠漿乾咗先,否則會扯爛膠漿。牆身暫不能蓋板,因胶漿未乾。我明天會去攪攪
馬北 :

唔該哂 !

阿 柯
忘記唔該 So Cheung, 他客串做了一天運輸隊長, Thank you.
小屋工作簡報 :
3/13日的工作包括將廚房所有廚具、雜物搬入大房擺放好, 將廚房內的雪櫃搬近大房,另放於廚房外的大雪櫃搬去鄰近垃圾站。再將廚房內的大木櫃搬出空地等待修理。
午飯後迎接 3 架貨Van送來的每包重40kgs 的英泥共50包和數包瓦片,運輸工具為三架手推車, 車長 : 1男 + 2女, 共運了 14車。
人人筋疲力竭 - 食晚飯去, 部份人明天繼續。
出席者 : 阿柯, 鄧姑, 蘇彰, 馬北, 餅嫂, 琼姑, 阿齊, 阿妙, 阿珍, 泰仔, 劉華, 阿育.
3/14日的工作 :
廚房、厠所內的瓦仔要爆破 - 由熟手師傅跟進, 朝 9 至晚 6:30pm
方完成。爆破後留下之磚頭及破瓦鏟放入膠袋已裝了10多包, 但尚有大部仍留在廚房、厠所內要稍後清理。
主力工作是拆除霉爛的攀石牆板和鐵架 - 先將攀石牆板下的雜物請理搬走。部份技術人士先將霉爛的攀石牆板拆下抬走,跟着出盡九牛二虎之力將鐵架支解至一截截。整個攀石牆板和鐵架差不多拆了一整天,基本上算完成(尚餘下部份頂蓋及正面两幅攀石牆板暫時保留)。
磚頭、破瓦及廢鐵為建築廢料要傾倒於指定的垃圾站, 如何處理頭痛呀! 還幸廢鐵尚可賤賣 - 結果難為馬老伯帶同阿仔、阿女、一家大細共推了三轉手推車 共4車廢鐵從小屋推到沙田街市旁之回收站賣廢鐵去,每轉車來回需時45分鐘共賣得390元真真血汗錢啊 !
尚有部份廢鐵於小屋內不過今日已經無能力再推出去了。
工作至晚上差不多7時全身散晒,收隊了。
出席者 : 阿柯, 阿添、鄧姑, 劉華, 阿育,馬北, 華仔,阿齊, 阿妙, 泰仔, 阿志,鄭倍倫,單生,范棠,王婉平., 珠女, Vera。
綜觀今次各出席參與的社員及社友之平均年齡應60有找而尚且如此熱心, 心中十分佩服和感激。這两天工作只是一個開始期盼日後之工
作能獲得更多援手!

在此再向上述各人說聲多謝。
阿柯
總務
後記 : 賣鐵所得390元已用於當晚晚飯之津貼.。
4/3 号收到工程阿頭通知批盪材料不夠, 又要張羅 材料及安排搬運. 真是頭都大了復活節假期尚有什麽人留港 ? 還幸匆忙中找到高佬, 才記, 添生, 阿珍, 工程阿頭及我自已.- FULL TEAM 上陣.!
4/4 号 9:30A.M準時開工 還好臨時得到華仔(蔡生)拔刀相助, 整個早上又上料又搬廢料各人真是推到脚都軟. 好彩捱到2點左右大力士林哥仔出現幫手才得已早些搬完。.
今次比上次搬得重勁啊!

辛苦晒啦各位朋友!
阿柯
我地重去左風流快活,真係辛苦哂啊,好內疚…
昨日到小屋..已見廚房..廁所的牆壁已批盪好..下工序應可鋪磁磚了....

明日下午將有很多材料要搬運到小屋..呼籲大家來幫手呀!

下午2時開始..沙田小屋...
今日做左好多野..腰酸背痛呀!!~~哈哈..唔係我..係呀工頭, 又鑽牆..又摌泥頭, 工頭就快做死啦!明日仲繼續做呀!

得閒個d.朋友....快d黎幫手...上午10時正準時開工...

因要趕工...下星期二要交個場出黎, 俾專業技師黏磁磚呀!

唔黎開工第日冇得開飯啦!!