同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

聖誕節目~~~清遠清新溫礦泉渡假( 12月25 & 26日)~~

園內都有好多靚花果~~~

新鮮番茄...包心菜...仲有甘蔗...全部都可以即摘即食...

園內另一個陶瓷區...

步步金錢...你睇佢地幾好玩...

小朋友都好好玩....

湖光山色...日與夜都好有意境....

可惜浸溫泉時我冇帶相機入去影...肉騰騰的相影唔到...睇下呢d相啦...

Boxing Day 天朗氣清..藍天白雲....我地到處逛逛...有人大手搶購蜜糖...嘩...

又有野玩...採摘草莓...粒粒又甜又香...簡直停不了...有人因大手採摘致要訓身草莓田...
有人要尋大粒至愛致泥足深陷...哈哈...

回程時經過幾個鐘頭的車程煎熬...我地又好好的享受下啦~~~~全羊宴...

旅程結束~~~多謝大家參與...多謝...少少盈餘歸同社...

由於昨日好多朋友買了好多士多啤梨, 食唔切好易壞, 教大家一個簡易的士多啤梨果醬, 保存得好可以存放一個月....
製法如下:

材料(两瓶 250克 份量)
士多啤梨 550 克   
檸檬 1 個(搾汁)
砂糖 1 杯
燕菜精 (透明)(Agar-agar Powder) 1茶匙 (可加可唔加)

用具
瓶子两個、牛油紙

製作過程
1.  用滾水煲瓶子及蓋十分鐘,進行消毒,滴乾瓶子.  
2.  士多啤梨洗淨去蒂,太大的切細.
3.  加砂糖於士多啤梨內, 攪拌均勻, 靜侯至啤梨出水, 放入煲內用細火煮至淋(大約五分鐘),不停地攪,士多啤梨會出汁,加檸檬汁,煮多二十分鐘至滾,用匙拈少少煮好的醬汁放在一碗凍水內,測試一下如沒有散開, 呈凝結即可,熄火,待十分鐘入瓶,稍涼後鋪牛油紙於瓶口,蓋上密封,入雪櫃,吃時取出。

注意事項:
1.雖然砂糖在果醬中有防腐作用,最好在一個月內吃完果醬.
2.一般果醬是加果膠(Pectin)Citysper有售,二十多元,但亦可用燕菜精代替,燕菜精是海藻製成的,在印尼鋪買,两元五角,有七克,大概3茶匙半,一樣掂,又夠經濟!如果唔用只是頗稀也可以的.

除此之外, 也可以用士多啤梨浸酒, 啖啖果香也很好味的...

1).士多啤梨約廿粒左右, 洗淨浸鹽水將果蒂切去, 記住要切深些, 因農藥會聚積在這位置的.
2).盒裝兩公升的日本盛或菊正宗清酒.
3).冰糖一包, 份量可多可少, 視你自己喜好.
4).預備一個一至兩公升的濶口瓶,要先用滾水消毒.

製法
1. 士多啤梨整好後用紙巾輕輕抺乾表面,放在一旁自然風乾,
2. 三碗水把一碗冰糖煮開(分量可自調),煮成一碗熱的冰糖糖漿,待涼.
3. 將涼了的糖漿放入瓶內,加入清酒,再加入士多啤梨,放在太陽晒不到處兩星期即可飲用,清透栗紅色,淡淡的清酒融合了甜甜天然果香,加入冰塊飲用更是其樂無窮,也可加入梳打水內,好好味的, 而浸過酒的士多啤梨也可雪凍後當甜品食也好味.
前幾日收到清新溫泉的感謝信(附件), 與及大家有咩意見可出聲喎~~
香港同社感謝信.doc (29 KB, 下載次數: 318)
此次旅行盈餘為RMB470.86, 請參閱附件
同 社 聖誕清新溫泉二日遊財政報告.doc (27 KB, 下載次數: 319)