同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

春暖花開黃山五月行~~已滿滿..滿..

這張黃山地圖也很重要, 請大家列印一張...

原帖由 鄧姑 於 2010-5-17 00:02 發表
這張黃山地圖也很重要, 請大家列印一張...

大家不用列印此黃山地圖喇...我已印好11份, 明天拿去過膠, 到時每2人派一份...咁..在黃山大家就唔會迷路了...
原帖由 秉記 於 2010-5-16 22:11 發表
Latest weather forcast for Yellow Mountain:

http://www.t7online.com/cgi-bin/ ... 5207d7ad4d16b0198af

係呀! 黃山普遍天氣都有14~16度, 不太冷...但就多數會落雨, 所以請大家一定要有雨衣及行山杖, 著行山鞋...在黃山時請一定不要開雨傘行, 第一雨傘分分鐘會變降落傘, 大風時會連人帶傘吹落山..第二行路時用手揸住把傘, 會容易失平衡跌倒....所以大家一定要備雨衣...
我的香港手機電話: 9684 9641

國內手機電話: 13430099147

杭州 / 黃山導遊: 黃海燕: 手機電話: 15955903065

上海世博園區導遊資料要到上海時才知道..

國內接待單位電話: 馬小姐: 13428764045
回來了...我們平安回來了...
今日回來後講左8個鐘頭書,個囗好倦但仍心思思,而家搭緊車都要上黎講下野。。。。

今次的行程真係好值得回味,勁精彩及好玩。。。

在黃山我們用了7個小時攀越西海大峽谷,團中22人有8位朋友是界乎60~73歲的,但卻不怕艱辛走至谷底再反彈上山峰,據聞我地共行了3萬級梯級,上高又落低~~超勁!

在上海為了參觀沙地阿拉伯館...我地乖乖的很有耐性排了5個鐘頭隊...至此以後見到或聽到排隊都驚 ~~~ 超恐怖!

晚晚滿漢宴般食晚飯, 每桌13人食三十多碟菜餚....你試過未~~~超滿足!!

九日行程在驚嚇...疲勞...攪笑中渡過, 每日的朗朗笑聲.....困境中大家互相扶持的情景.....阿kent的加拿大式普通話...80後小情侶的樂於助人....何氏大族雄糾糾的身軀....

秉嫂殷勤的服侍秉哥...精明黃老闆受苦的面孔...馬大爺的脷底丸...都是令人難忘的....各位..希望日後有緣再聚.....多謝大家參與...

原帖由 marklau 於 2010-5-27 23:57 發表
幾時post 相呀!

太多相喇...要組織下先post 呀!

還有..各位朋友..為了紀念這次難忘的旅程, 我將計劃編製一本相薄給大家 ( 硬面, A4 size , 共約30頁 ), 現收集精彩又值得紀念的相片, 大家可直接聯絡我看看如何交收, 不要e-mail給我, 怕壓縮後像素低, 出來效果唔靚..
這幾天很忙,日日夜夜都要講書還債,所以要到星期六我才聯絡你地如何交收相片啦!好唔好呀!
有人說黃山歸來要減肥..這次行程我們真是食盡杭州/上海各名菜..唔信你地睇下..包你即時會肚餓....

這裡的食物價廉物美...每餐我們都是攬著肚腩的, 而首推美食之店為 " 張生記 " 我們連日來在杭州及上海也都訪這名店...真不是浪得虛名的, 杭州的"樓外樓"卻是幫襯一次便足夠了...騙人的...強制食包餐..食物質素又差, 真的冇下次...

人們都說黃山的天氣變幻莫測,喜怒無常,一年當中有三百多天不是下雨便是大霧,這次行程我卻看到了陽光普照的黃山。

欠缺了雲霧的撩繞,黃山的山峰一絲不掛的展現在眼前,再加上恬逸清秀的宏村,這次黃山宏村之行是難忘的。

遊走山巒深谷間..發覺人是何等渺小....造物主是何等奇妙...大自然的美景是攝人的...

在 晴 朗 的 一 天 早 上 我 們 便 向 西 海 峽 谷 進 發 , 步 出 賓 館 不 遠 處 便 是 排 雲 亭 , 再 往 前 行 便 是 西 海 峽 谷 的 入 口 。 這 個 西 海 峽 谷 分 開 了 一 環 線 、 二 環 線 和 全 段 路 線 , 可 因 應 體 力 而 選 擇 所 走 路 線 的 距 離 長 短 。 在 峽 谷 的 初 段 , 山 路 都 是 依 懸 崖 頂 而 行 , 在 這 裡 可 以 欣 賞 整 個 西 海 峽 谷 的 景 色 。 舉 目 遠 望 , 峽 谷 中 都 是 層 層 疊 疊 的 高 峭 山 岩 , 片 片 岩 壁 埋 疊 在 一 起 , 畢 直 的 崖 面 上 卻 生 長 了 不 少 翠 綠 的 黃 山 松 , 有 如 苔 蘚 一 樣 依 附 著 嶙 峋 險 陡 的 山 岩 , 而 腳 下 則 是 千 尺 孤 崖 , 深 不 見 底 。

團 中 馬 大 爺 (周Sir的妹夫)因 年 紀 已 頗 大..在 出 發 前 我 心 想 只 陪 他 行 一 少 段 便 回 頭 吧..不 想 他 太 勞 累,怎 料 我 錯 過 了 回 頭 路 的 路 口, 就 此 沿 山 崖 上 高 落 低...眼 見 他 愈 行 愈 辛 苦..開 始 要 吞 脷 底 丸 喇..點算..我 的 心 跳 俾 他 更 勵 厲 害..

開 始 向 谷 底 進 發 , 窄 窄 的 棧 道 都 是 依 傍 在 垂 直 的 懸 崖 邊 , 薄 薄 地 延 伸 出 峽 谷 之 中 , 看 上 去 搖 搖 欲 墜 。 遇 上 下 山 的 階 梯 時 , 只 見 前 路 又 陡 又 斜 , 走 在 棧 道 上 有 如 往 山 崖 俯 衝 , 也 有 點 驚 險 ,途 中 遇 到 一 班 畏 高 的 韓 國 婦 女,有 些 正 合 著 眼 一 步 步 摸 石 而 行,口 中 唸 唸 有 詞 的 她 們..應 該 好 似 我 咁 頻 呼 ”好驚..好驚..喇.. 。 有 些 坐 在 階 級 上 驚 惶 失 措 地 用 力 抓 著 欄 杆 , 任 憑 同 行 的 朋 友 怎 樣 鼓 勵 勸 導 也 不 敢 起 身 繼 續 前 行 。

沿 階 級 俯 衝 下 山 , 不 一 會 便 走 完 了 一 環 線 , 再 往 谷 底 走 去 , 不 多 久 便 又 完 成 了 二 環 線 , 餘 下 的 路 程 。 越 接 近 谷 底 , 視 線 也 越 狹 窄 , 四 周 被 一 道 又 一 道 的 絕 壁 包 圍 著 , 我 一 邊 步 行 一 邊 放 聲 呼 嘯 , 回 音 就 在 山 谷 中 斷 回 蕩 。 走 了 差 不 多 二 個 小 時 , 終 於 到 達 了 谷 底 , 下 山 容 易 上 山 難 , 往 後 的 路 程 都 是 上 山 的 路 , 我 們 唯 有 硬 著 頭 皮 陪 著 馬 大 爺 一 步 一 步 的 往 上 行 , 每 走 一 步 體 力 便 下 降 幾 分 。

不 知 走 了 多 久 , 我 們 又 從 陰 暗 的 幽 谷 漸 漸 走 進 了 陽 光 的 照 耀 之 中 。 到 了 西 海 峽 谷 服 務 站 , 因 為 馬 大 爺 已 走 得 好 辛 苦, 腳 步 有 些 浮 了.. 於 是 我 們 便 在 中 途 服 務 站 坐 下 休 息, 食 康 師 傅 補 充 一 下...此 處 接 近 半 山 , 舉 目 四 望 , 看 見 崖 頂 近 在 咫 尺 , 好 像 觸 手 可 及 , 以 為 終 點 在 望 , 正 是 滿 心 歡 喜 。 然 而 事 實 卻 是 開 心 得 太 早 了 , 我 們 再 往 前 行 , 竟 發 覺 棧 道 由 往 上 走 變 成 向 下 走 。 我 好 不 容 易 才 從 谷 底 反 彈 爬 上 來 , 正 以 為 再 往 上 走 不 遠 便 可 以 返 回 崖 頂 , 但 現 在 不 知 怎 的 又 要 向 山 下 走 去 , 那 之 前 的 努 力 豈 不 是 全 都 白 費 了 嗎 。 唉! 人 生 也 往 往 就 是 如 此 , 總 是 有 無 數 的 高 低 起 伏 , 走 冤 枉 路 也 是 平 常 事 。

我 們 就 是 在 半 山 區 域 上 上 落 落 , 崖 頂 總 是 可 望 而 不 可 即 , 走 了 不 知 多 久 , 終 於 到 了 崖 頂 , 狹 窄 陡 斜 的 棧 道 漸 變 寬 闊 平 坦 的 小 徑 , 離 開 了 懸 崖 絕 壁 , 迎 接 我 們 的 是 長 滿 松 樹 的 林 蔭 山 徑 , 使 本 已 是 筋 疲 力 竭 的 我 們 也 精 神 一 振 , 馬 大 爺 開 始 要 吞 第 二 粒 脷 底 丸 喇..無 論 怎 樣..我 也 不 可 以 俾 馬 大 爺 有 事 的, 於是 我 急 步 飛 奔 走 去 白 雲 賓 館 找 山 上 的 士...

Raymond & 小桃..80後小情侶, 有你地參與我們真係開心好多...仲時不時照顧下我地班老人家...幫馬大爺拿背囊上下山...服務精神可嘉呀!!

[img[/img]