同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

韶關~南嶺~梅關古道賞梅五天行~~(24/12/08~~28/12/08)~~行程資料在P.12

買保險方面, 還有幾位朋友漏寫出生日期給我....唔該快d e-mail給我 ...

劉湯倩嫻, 李國興, 梁惠秋, 李湛思~~~~尚欠出生日期(年/月/日)

蘇偉基, 何惠娟~~~~尚欠身份證號碼及出生日期
鄧姑:

HKD2000 has been transferred to your account on 4 Dec. 2008 around 23:00, please check. I am sorry for late submission.

NG Chi-wah
原帖由 avuso 於 2008-12-4 22:42 發表
鄧姑:

HKD2000 has been transferred to your account on 4 Dec. 2008 around 23:00, please check. I am sorry for late submission.

NG Chi-wah

Noted w/thanks.
據聞梅關古道.....南嶺及大峽谷已開始飄雪....

嘩. ..重型裝備出發去迎接...白色聖誕呀!!!

不過, 唔好咁快落咁多..留番d 到月尾俾我地呀....
睇怕都要買定兩條打底駝毛褲,三打保暖包,咁怕凍冇得救。但好期待一面落雪一面浸溫泉的浪漫… 木村拓腮同蟲隆子....
弊加火..感冒添...

回復 231# 鄧姑 的帖子

鄧姑,
保重保重! 你咁重要,唔病得架.
查實呢排好多人病,希望大家保重身體.健健康康咁出發.
第一次同大家出外旅行,好期待呀! 希望天公造美----要雪得雪,要太陽得太陽啦!
Kat
原帖由 cheungyl 於 2008-12-16 15:49 發表
鄧姑,
保重保重! 你咁重要,唔病得架.
查實呢排好多人病,希望大家保重身體.健健康康咁出發.
第一次同大家出外旅行,好期待呀! 希望天公造美----要雪得雪,要太陽得太陽啦!
Kat

阿Kat, 多謝..狂灌藥後而家好番好多喇...

我都希望大家精精神神出發呀, 韶關就算未至下雪, 都比香港凍好多...
下星期三(24/12)就出發啦..大家開始執行李未呀!!!

醒目提示

這次旅行除左基本行裝(個人日常用品, 替換及禦寒衣物...手套..帽.., 有效的旅行證件...), 下列物品也要準備

(1)  電筒---如時間及天氣許可, 可能會踏雪尋梅, 夜訪南嶺.
(2) 薑茶包 ---天寒地凍, 休息時嘆柸薑茶, 一樂也.
(3) 個人藥品 ---感冒, 退燒, 頭痛, 胃痛...腹瀉...等, 作不時之需.
(4) 後備乾糧---朱古力,餅乾,葡提子乾..等,因每日也會行山2-4個鐘,可及時補充體力.
(5) 暖包 ---除保護相機外, 還可放入衫袋保體溫, 行山行到腳/膝痛, 暖包可舒緩痛楚.
(6) 背囊罩---行山時罩住個背囊, 可防雨水..防霜.
(7) 雨傘---韶關現時間中也落雨, 帶定啦!!
(8) 口罩---要棉質那款, 影相時可防"霞"氣, 易對焦,嚴寒時帶住佢防感冒.
(9)义電器---電話..相機义電用.
(10) 泳衣/泳褲---有兩晚要浸溫泉, 最好帶多件T恤, 浸溫泉時著上面.
(11)人民幣---作購物用, 現在可兌換一些,..
(12)保暖水壺---每人每日也會有一支蒸餾水供給, 但也可帶一個保暖水壺在酒店入熱水..凍凍地有暖水飲..

....只係諗到咁多...大家有冇補充呢...上述物品因應個人需要而定, 一家人亦可準備一些便可以...

Take care 鄧姑!!!
呢個時候要多飲水,吃多些水果,多作息。
各位, 今日下午我接到香港中鐵火車售票處的電話, 說國內提前春運時間, 由12月21日開始國內所有火車發車時間都有所更改,

我們在24/12早上10:58的火車改為下午4:30先開出, 到達韶關已是晚上10時多 ~~~ 太夜不化算,

而28/12回程車亦由下午4:30開出改為當日早上10:30~~~ 這更改將損失一天的行程,

所以我將決定乘火車而改為乘旅遊巴往返.

預計24/12當日出發集合時間會改為上午8時正於羅湖口岸餐廳.

詳細情況, 我將稍遲再通知大家...

在國內同大家所買的保險的保障條款~~

保險公司: 中國人壽保險公司股份有限公司韶關分公司
保險類別: 旅遊意外保險,保費包括:意外保險:7.5萬;醫療保險:1.9萬;喪葬保險:0.6萬。保險總金額為:10萬元。

而在香港所購的保險條款, 我要稍後再覆大家.
請大家留意, 今次的旅行集合時間有更改:

集合時間: 12月24日(星期三) 上午8時正(敬請準時, 唔該)
集合地點: 深圳羅湖閘口口岸餐廳門口.

預計準時開車, 下午一時三十分便可到達韶關, 我已安排午餐, 但大家亦請帶一些乾糧及水於車上以補給.

而回程亦是乘旅遊巴, 三時正由韶關開出, 預計晚上8時左右到達深圳羅湖.
Walking Stick ?
原帖由 akin_albert 於 2008-12-18 23:13 發表
Walking Stick ?

因應個人需要.... 行山杖可帶可唔帶啦,