同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

韶關~南嶺~梅關古道賞梅五天行~~(24/12/08~~28/12/08)~~行程資料在P.12

這次的轉變也是好的..早些到韶關, 午餐後再到南嶺還有太陽, 可以先到親水谷逛逛, 有人又可以影到橙屋酒店的黃昏照....

所以請大家一定不要遲到呀...

亦因路途長, 中途都會停車給大家去廁所的, 但有慣性頻密去廁所或易肚潟的朋友, 就請當日早些去羅湖找廁所報到喇, 唔好要開車時又話要去廁所...要成村人等你呀...幫幫忙..唔該晒...

原帖由 鄧姑 於 2008-12-18 23:13 發表
請大家留意, 今次的旅行集合時間有更改:

集合時間: 12月24日(星期三) 上午8時正(敬請準時, 唔該)
集合地點: 深圳羅湖閘口口岸餐廳門口.

預計準時開車, 下午一時三十分便可到達韶關, 我已安排午餐, 但大家亦請 ...

收到~已通知左佢地...唔該晒
原帖由 Simon 於 2008-12-19 13:45 發表

收到~已通知左佢地...唔該晒

Thanks!!
今次旅程我共買了兩份團隊保險,

在國內同大家所買的保險的保障條款~~

保險公司: 中國人壽保險公司股份有限公司韶關分公司
保險類別: 旅遊意外保險,保費包括:意外保險:7.5萬;醫療保險:1.9萬;喪葬保險:0.6萬。保險總金額為:10萬元。

而香港那份經宏利保險買, 保障條款是:
~~~ 意外死亡或傷殘: 10萬港元
~~~意外醫療費用: 5千港元

以上是旅程內的團體保, 大家亦可自行購買個人保險..
雪地及寒冷環境下攝影器材的保養

攝影班,阿sir 教係雪地及寒冷環境下攝影器材的保養方法,同大家齊分享..

DC 或卡片機
只需習慣將相機放入懷裡保暖,要拍攝時才拿出來,映完又再放入懷裡。

單鏡反光機
阿 sir 建議用 “發熱貼”(深圳藥房有售,$2.5人仔 牌子- "坎璃砂”)

用法:
1。先將發熱貼弄熱
2。把發熱貼綁係相機的底部
3。係戶外拍攝後,取走發熱貼,然後放相機入相機袋,當係車上或室內的時候,盡量不要打開相機袋,取相機出來觀看d相片,避免"返潮"..
4。返到酒店後,等待1-2 小時,待相機的溫度回升,才打開相機袋,取相機出來清潔.
5。如發覺相機有濕氣,應即時將 camera,lens 及 filter 全部拆開,放係檯燈兩呎下曬 1-2小時 .

要帶備口罩
係雪地及寒冷的地方,呼吸會有霞氣,可能會令 camera 不能對焦,viewfinder and LCD 亦可能會矇茶茶,戴上口罩可解決問題 ~~~
現馬北泉剛從大陸回來, 買了30包"坎璃砂"給大家認購, 各有興趣的朋友可在此留言認購, 每包人仔2.5元(香港裕華國貨賣 HK$10/包)

旅行當天馬北會帶去給各認購者....

手快有手慢冇喇...此暖包可暖20個鐘..除暖相機外..還可暖膝關節...等等...幾好架...
2 for Poon Shuk Fan
請預我三包, 謝謝.
                                張日龍
為避免大家在聯繫上出現差池, 我將今次旅程的資料給與大家, 請記下:

韶關接待我們的旅行社名: 韶關喜安交通旅行社有限公司
公司電話: (0751)8620289
公司地址: 韶关市浈江区站南路56号客运东站二楼
負責人: 姜平先生~~電話: 13411140000, 胡小姐(13318588280)

國內導遊有兩位:
(1) 黃敏賢:   手機: 13580120515   
(2) 冼業文:  手機: 13924453828  

我們的旅遊巴由深圳僑社停車場開車, 直去韶關火車站廣場, 導遊會在火車站廣場接團,他們會拿著黃色印有喜通的旅遊旗

萬..萬一出發當日早上你地遲大到..我地又唔等你, 你又好想追趕來, 咁就自己包車往韶關啦!!
(聽聞深圳到韶關, 包架麵包車約1,200人仔左右啦),
然後找以上導遊或旅行社便知道我地的行蹤喇!!!

(遲到而自行追隊的, 責任自付!!)

根據未來的天氣預告, 在我們旅行期間天氣也不太冷, 但早晚溫差相距大, 由早晚約6-7度至中午15-18度, 由於大部份行程都位處山區, 所以禦寒衣物, 手套, 帽...一定要帶..

這幾天天氣很晴朗, 但我們旅行時, 預計有小雨..(希望唔準啦, 落雨好煩) ~~ 帶定雨具啦...

回復 246# 鄧姑 的帖子

4 for Mr Ho family, tks
聽聞寒流南下又有雪雨… 希望唔好又濕又凍,鄧姑妳收到的"未來的天氣預告"是否update? 呢次實行過一個 White Christmas!
原帖由 alice 於 2008-12-22 10:20 發表
聽聞寒流南下又有雪雨… 希望唔好又濕又凍,鄧姑妳收到的"未來的天氣預告"是否update? 呢次實行過一個 White Christmas!

又濕又凍的機會都會好高...你睇下:

广东韶关地区今天和未来五天天气趋势预报

http://qq.ip138.com/weather/guangdong/ShaoGuan.htm----->韶關天氣

http://qq.ip138.com/weather/guangdong/NanXiong.htm------> 南雄梅關古道天氣

http://qq.ip138.com/weather/guangdong/RuYuan.htm------> 乳源大峽谷天氣
買暖包的朋友..收到..到時俾貨你地..

何解每人只買一個..這暖包只溫暖20個鐘蹯...

睇黎我叫馬北全部帶埋去..天寒地凍..一於炒賣...到時才買要..5蚊個..5蚊個...
I NEED 2, TKX! (i already bought some but don't think it's enough fo me...)