同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

韶關~南嶺~梅關古道賞梅五天行~~(24/12/08~~28/12/08)~~行程資料在P.12

應該okay吖。旅X家好似四天住民宿都要二千五咁上下,仲是閒日添
原帖由 Ah_Chai 於 2007-12-21 18:32 發表
應該okay吖。旅X家好似四天住民宿都要二千五咁上下,仲是閒日添。

我都係咁話~~~唔知其他人點諗呢...
最遲下星期一前...我要覆人訂唔訂車及酒店喇.....
猶其是南嶺橙屋酒店呀...成間酒店只有26間房, 好快爆架...
大家快d表態啦...
原帖由 Rocky 於 2007-12-20 23:06 發表

Rocky, 你熱氣呀...塊臉咁紅ga...快d飲夏枯草啦...
唔係熱氣,係勞氣!我寫了很長問題,但post唔到,同以前一樣,都係聽晚見面直接問更方便
1. 鄧姑
2. 劉育培 x 2
3. 梁林 x 2
4. 林齊桂 x 6
5. 馬北泉 x 2
6. 黃文柱 x 2
7. 何奇遠 x 3
8. 柯潔貞 x 2
9. 張日龍 x 2
10. 羅永波 x 4
11. 馮潤棠 x 5
12. 葉社榮 x 2
13. 周振邦 x 6
14. 蘇伯璋 x 2
15. 陳華珠 x 2
16. Jack x 1

車位已滿....多謝參與

求求你試下.....

求求你試下....我有位好朋友好希望參加,可不可以試下掘2個位呢?? 幫幫忙
原帖由 alice 於 2007-12-29 11:52 發表
求求你試下....我有位好朋友好希望參加,可不可以試下掘2個位呢?? 幫幫忙

盡量啦...既然你咁好幫襯..就最後收多2個啦...今次真..真係冇晒位啦....
為了令今次行程編排好些, 今天我走訪香港中旅社, 香港中鐵運輸公司及往深圳了解深圳往韶關的交通情況, 總結資料如下...

1. 由於春運高峰期(2月3日至2月20日), 鐵路交通繁忙, 短線(點到點)深圳至韶關線全線停開, 將列車轉走長途,中旅社話過去5年都停開, 今年也如是, 所以行程內乘火車來回至韶關已不可行.而中途站停韶關方面的售票情況, 深圳鐵路局方面說為嚴防有人炒賣或有假票出現,所有火車票要在出發日期前約二天才發售, 但不保證有, 這對此次行程太無保障, 所以我決定就此作罷不乘火車.

2.而在中旅每日有一班直通巴由香港往韶關, 時間為早上7:30分在粉嶺明都開出, (太早我地未必趕及而車票只剩下20多張也不夠)

3.中鐵方面可包車, 但時間為上午10:30在太子開出.(時間唔可以早些, 則到韶關已黃昏, 浪費了一天時間,價錢亦非常昂貴, 來回$800/人, 架車車位亦只得42座位.)

總結以上資料...今次行程都是如早前安排一樣, 在深圳包兩架22+4中巴為最有保障.
好處: 架車包足四日, 不用轉車兼現在預訂會有車, 對行程有保障.
壞處: 長途行車大家會辛苦, 而行李一定要簡單, 因中巴並沒有行李存放的地方, 所以一定要做背囊友.

而韶關方面亦回覆mail找了廣州旅遊局商討關於出火車票事, 他們也說無辦法.  

大家有何意見請在1月2日前覆我,因韶關酒店房間我要落訂了...
我所關注的是就算是所有人都用背包(size 不知由於天氣寒冷,後備衣物多屬厚的,我會用上50 L的背囊),22人車是沒有多餘地方,現在車間通道亦用來加位,加上路途遙遠,要把背囊放於膝上,確是有點兒難捱.

我可以不去

如果有大巳(42人),我可以不去,你們不用坐中巴,反正剛好多了我1個,就這樣决定好嗎?

我是Jack(梅里雪山之友:麥sir)

又係我

春運期間實在很難安排交通,你們坐大巴是唯一選擇,快些决定啦,我下次再跟你們去也是一樣的。
原帖由 梁林 於 2007-12-31 14:13 發表
我所關注的是就算是所有人都用背包(size 不知由於天氣寒冷,後備衣物多屬厚的,我會用上50 L的背囊),22人車是沒有多餘地方,現在車間通道亦用來加位,加上路途遙遠,要把背囊放於膝上,確是有點兒難捱.

今日非常累...到現在才回來...
22+4中巴即是22個座位再加4個加位..原則上是可以夠位坐, 不用加位的...
原帖由 Jackho 於 2007-12-31 18:05 發表
如果有大巳(42人),我可以不去,你們不用坐中巴,反正剛好多了我1個,就這樣决定好嗎?

我是Jack(梅里雪山之友:麥sir)

阿Jack..現在冇問題啦...我已找到46座位的大巴, 由香港直上韶關..你也可以同我地一齊去呀...
原帖由 Jackho 於 2007-12-31 18:10 發表
春運期間實在很難安排交通,你們坐大巴是唯一選擇,快些决定啦,我下次再跟你們去也是一樣的。

係呀...經過今次的經驗...我真係學到好多野...又再次同國內人交手...真係深深體會到50年不變的定律是 , 他們一百年也追不上....

辛苦啦

多謝你沒有放棄我呢.....多謝!