同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

韶關~南嶺~梅關古道賞梅五天行~~(24/12/08~~28/12/08)~~行程資料在P.12

爪釘

我在旺角"世界"見到爪釘約70元(應該是一對),如有需要可查詢
原帖由 Jackho 於 2008-1-28 01:26 發表
我在旺角"世界"見到爪釘約70元(應該是一對),如有需要可查詢

阿Jack,多謝你的資料, 各位朋友有興趣的, 可去逛逛...

這幾天甚嚴寒, 南嶺今朝的溫度為-2度...

剛睇電視見大陸好多人因路面結冰滑倒而骨折... 我諗都係堅決要韶關導遊為我們準備"草鞋" 喇...
" 天 文 台 科 學 主 任 郭 苑 霞 表 示 , 未 來 數 日 沒 有 回 暖  象 。 她 指 , 昂 坪 昨 錄 得 3.4 度是 本 港 入 冬 以 來 錄 得 最 低 溫 地 區 ; 市 區 昨 錄 得 10.7 度 , 與 1 月 1 日 錄 得 10.2 度 最 低 溫 紀 錄 只 相 差 0.5 度 。 天 文 台 估 計 , 隨 後 數 日 仍 相 當 清  , 氣 溫 介 乎 12 至 17 度 , 天 陰 有 雨 , 相 信 要 到 下 周 才 會 放 晴 。"

大家昨日的"試衫"行動如果係足夠的....咁去到韶關..南嶺..再加多件衫就差不多啦...
中新網1月27日電 中國中央氣象台今天下午六點鐘發佈最高等級的暴雪紅色警報,顯示湘鄂豫皖蘇等地的部分地區有暴雪。

受冷暖空氣的共同影響,中央氣象台預計,今天夜間到明天白天,湖南中北部、湖北大部、河南南部、安徽大部、江蘇中南部以及浙江西北部等地有大雪,其中,湖南北部、湖北中東部、河南東南部、安徽大部、江蘇中南部等地的部分地區有暴雪。

另外,貴州大部、湖南南部、江西中部、廣西北部等地的部分地區有凍雨。

最新新聞報導可以留意以下網址
http://news.qq.com/zt/2008/2008snow/

回復 78# 的帖子

草鞋貴極有譜啦,重有拾零日,可否問價先? 我上網見大風雪暫時只影響廣東以外省份。預備定 "著草" 係好 D 既。

原帖由 鄧姑 於 2008-1-24 23:54 發表
雪地及寒冷環境下攝影器材的保養

前幾日我上的攝影BB班,阿sir 教係雪地及寒冷環境下攝影器材的保養方法,同大家齊分享..

DC 或卡片機
只需習慣將相機放入懷裡保暖,要拍攝時才拿出來,映完又再放入懷裡。 ...

"坎璃砂”10塊錢一包 華潤堂
原帖由 aacheng 於 2008-1-28 14:24 發表

"坎璃砂”10塊錢一包 華潤堂

這個暖包幾好用架...除左保暖外, 如果關節痛..用佢黎敷下..可舒緩痛楚幾好架, 我亞媽以前成日用..
剛與韶關通電話, 由於京珠公路受風雪影響已封閉,如天氣持續大風雪, 到年初三我們起程時, 韶關方面便建議我地香港旅遊車轉走106國道往韶關, 車程時間上誤差約40分鐘, 我已叫他們email張行車地圖給我, 待香港司機有路線跟.

今次百年一遇的暴風雪...也給我們遇上...真..真是難得..

他們說南嶺及大峽谷已有大積雪...今次真可以踏雪尋梅喇...大家的禦寒衣物一家要足夠...
十分亢奮,很想看到這情景!肯定非常漂亮!
原帖由 Ah_Chai 於 2008-1-29 19:12 發表
十分亢奮,很想看到這情景!肯定非常漂亮!

最先聽到落雪..都幾開心, 但而家又有d擔心..太大雪封左山路就弊喇...
好多朋友問我在那裡可買到熊仔暖包...

那暖包我是在"日本城"買的...但今天我走訪大埔吉之島..日本城..OK 便利店, 7-11, 實惠..都全部斷貨, 要等2-3日後才有, 估唔到暖包也要搶購...

大家路經你屋企附近的上述地方, 也問下睇有冇貨...
雪落過不停....就算去到韶關..也可能去不到南嶺...大峽谷...

今日我已同香港旅遊巴...南嶺橙屋酒店..韶關旅遊等商議, 萬一在下星期仍不停下大雪,天氣仍然差,

本次旅行將延期至復活節(21/3/08---24/3/08)起行...

下星期二作最後公佈, 請大家密切留意..

如有問題可打電話給我...(96849641)

咁落法..遲下香港可能都落埋雪...唉...

從電視上...報章上的一切..看後也教人心傷, 他們為的只是要趕回家過年..但天意似要為難他們...

幸福不是必然的...今次百年一遇的雪災,我們損失的可能只是一次開心的旅行...但國內成千上萬的子民卻可能損失家園, 損失回家團聚的機會, 什或性命...那我們所失的真是微不足道...

希望大家諒解有好多事情不是我能控制的...