同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

韶關~南嶺~梅關古道賞梅五天行~~(24/12/08~~28/12/08)~~行程資料在P.12

南嶺國家森林公園今早氣溫是: 08-1-14(早上八点): 晴,1.3℃,76%

地面會結冰...大家似乎除左預備登山鞋外, 還需要在鞋外加防滑爪點..有人商議訂緊, 約幾十元一對, 有消息會通知大家, 睇下會唔會一批過訂....
原帖由 Jackho 於 2008-1-14 19:44 發表
點解行程比相像中高難度些,如有甚麽需要配置一走要通知,我沒有任何裝備,得人一個(有手有脚)
好在小朱不來,否則我又要全程看着她,她很危險呀

阿Jack 唔洗驚喎...未雨綢繆..好過到時撻到CC下...
其實可能都唔洗咁驚...你睇這班香港人在張家界風雪下, 個個著"草鞋"...OK喎..

剛與韶關旅遊通電話....他們說韶關今日好凍兼下雨...得4度...
而南嶺已經落雪喇...哈哈...有雪睇喇...
原帖由 Jackho 於 2008-1-15 12:30 發表
Ah...Chinese New Year "著草".....not good la...ha! ha!

" 新年著左草..全年有錢[娶].."哈哈哈哈
更新在國內同大家所買的保險的保障條款~~

保險公司: 中國人壽保險公司股份有限公司韶關分公司
保險類別: 旅遊意外保險,保費包括:意外保險:7.5萬;醫療保險:1.9萬;喪葬保險:0.6萬。保險總金額為:10萬元。

而在香港所購的保險條款, 我要稍後再覆大家.
原帖由 Ah_Chai 於 2008-1-21 09:50 發表
"地面會結冰...大家似乎除左預備登山鞋外, 還需要在鞋外加防滑爪點..有人商議訂緊, 約幾十元一對, 有消息會通知大家, 睇下會唔會一批過訂...."

日本友人回覆每對目前售價為JYen1680,約HK$120 !尚要加運費!所 ...

對...團費包草鞋, 每人一對...
距離旅行日子愈黎愈近喇~~~俾張南嶺圖大家睇睇先...

請參閱韶關四天遊房間, 膳食席數及中巴車輛編排, 如有任何問題或遺漏, 請通知我及請自行列印.
韶關四天遊房間編排名單.doc (29 KB, 下載次數: 277) 韶關膳食席數及車輛編排.doc (29.5 KB, 下載次數: 198)
2月9日年初三出發, 集合時間, 地點及名單如下....敬請準時集合..

(1) 2月9日上午7時正~~~香港島灣仔修頓球場香港中旅社門口

負責人: 鄭倍倫

團員名單: 黃文柱 x 2, 陳愛瓊 x 2, 鄭倍倫 x 2, 梁有才 x 1, 何奇遠 x 3

(2) 2月9日上午7時15分~~~九龍塘港鐵站出口根德道理想酒店對面

負責人: 鄧群英
團員名單: 羅永波 x 4, 馮潤棠 x 5,蘇伯彰 x 2, 林齊桂 x 6, 周振邦 x 6, 劉育培 x 2,
柯潔貞 x 2,鄧群英 x 1, 馬北泉 x 2, 何志偉 x 1, 張日龍 x 3, 梁林 x 2

敬請大家準時出席, 當天如有任何問題, 請即時通知集合地點負責人, 謝!!
雪地及寒冷環境下攝影器材的保養

前幾日我上的攝影BB班,阿sir 教係雪地及寒冷環境下攝影器材的保養方法,同大家齊分享..

DC 或卡片機
只需習慣將相機放入懷裡保暖,要拍攝時才拿出來,映完又再放入懷裡。

單鏡反光機
阿 sir 建議用 “發熱貼”(深圳火車站的藥房有售,$2人仔 牌子- "坎璃砂”)

用法:
1。先將發熱貼弄熱
2。把發熱貼綁係相機的底部
3。係戶外拍攝後,取走發熱貼,然後放相機入相機袋,當係車上或室內的時候,盡量不要打開相機袋,取相機出來觀看d相片,避免"返潮"..
4。返到酒店後,等待1-2 小時,待相機的溫度回升,才打開相機袋,取相機出來清潔.
5。如發覺相機有濕氣,應即時將 camera,lens 及 filter 全部拆開,放係檯燈兩呎下曬 1-2小時 .

要帶備口罩
係雪地及寒冷的地方,呼吸會有霞氣,可能會令 camera 不能對焦,viewfinder and LCD 亦可能會矇茶茶,戴上口罩可解決問題 ~~~

呢隻熊仔暖包有雙面膠紙,都唔錯....$20 有10片
剛收到韶關的email....給大家參考..

鄧小姐,您好!
至於往南華寺參觀,不需要重新租車,還是用原來的車,車費方面,車隊是不包去南華寺的,後來我們與司機溝通,司機同意去南華寺,可能會收取一點點費用但不會很高的,具體情況我們導遊會跟進,不收最好的;

南嶺方面不需要買草鞋的,即使下雪路面也不會很滑,不過您的團隊還是要多穿衣服,南嶺比較冷,保暖還是最重要的;

旅遊費方面,如果您認為沒有問題,那么我就按照團隊總費用給您出一張發票。有什麽疑問請通知我,我盡力安排,這次您的團隊,我們要求全體工作人員及導遊要全力接待,但也會有美中不足,在用餐方面是我們最擔心的,因為春節假期,遊客比較多,菜式可能會出現不合口味現象,請鄧小姐多多見諒。導遊和用車,我這幾天會發郵件給您,告知導遊姓名和聯繫電話、車牌號碼等;
如果我們的服務,您還滿意,請您在朋友中幫我們宣傳一下,謝謝!

韶關旅遊局
姜平
醒目提示

這次旅行除左基本行裝(個人日常用品, 替換及禦寒衣物...手套..帽.., 有效的旅行證件...), 下列物品也要準備

(1) 行山杖---行山時作支撐及防滑用.
(2) 電筒---如時間及天氣許可, 可能會踏雪尋梅, 夜訪南嶺.
(3) 薑茶包 ---天氣地凍, 休息時嘆柸薑茶, 一樂也.
(4) 個人藥品 ---感冒, 退燒, 頭痛, 胃痛...腹瀉...等, 作不時之需.
(5) 後備乾糧---朱古力,餅乾,葡提子乾..等,因每日也會行山2-4個鐘,可及時補充體力.
(6) 暖包 ---除保護相機外, 還可放入衫袋保體溫, 行山行到腳/膝痛, 暖包可舒緩痛楚.
(7) 背囊罩---行山時罩住個背囊, 可防雨水..防雪.
(8) 雨傘---韶關現時每日也落雨, 帶定啦!!
(9) 口罩---要棉質那款, 影相時可防"霞"氣, 易對焦,嚴寒時帶住佢防感冒.
(10)义電器---電話..相機义電用..
(11)人民幣---作購物用, 現在可兌換一些, 過年時換可能會很貴.
(12)泳衣/泳褲---第三晚可浸溫泉.
(13)保暖水壺---每人每日也會有一支蒸餾水供給, 但也可帶一個保暖水壺在酒店入熱水..凍凍地有暖水飲..

....只係諗到咁多...大家有冇補充呢...上述物品因應個人需要而定, 一家人亦可準備一些便可以...
广东韶关地区今天和未来五天天气趋势预报

http://qq.ip138.com/weather/guangdong/ShaoGuan.htm
原帖由 Jackho 於 2008-1-28 01:26 發表
我在旺角"世界"見到爪釘約70元(應該是一對),如有需要可查詢

阿Jack,多謝你的資料, 各位朋友有興趣的, 可去逛逛...

這幾天甚嚴寒, 南嶺今朝的溫度為-2度...

剛睇電視見大陸好多人因路面結冰滑倒而骨折... 我諗都係堅決要韶關導遊為我們準備"草鞋" 喇...