同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

月餅送暖2010 ~~ 18-19/9/2010

一則烏龍事..

話說今日我到小屋核點一下已買的月餅材料是否足夠及遺漏....與及搓左一包粉, 準備明天試製月餅, 點知包粉搓完後有點異樣, 同往年不一樣....很黏手...是什麼問題呢?

定神細看那裝粉的膠袋, 大吃一驚. .嘩, 點解..整月餅要用麵粉架, 點解我買左糯米粉....嚇死我..唔怪得之包粉咁差啦..

嗱嗱臨拖著15包糯米粉飛奔往上海街店舖...好在店舖未收工, 並馬上肯幫我轉換番麵粉....好在早發現..如果唔係就變左焗糯米糍月餅喇...

你話我幾失魂丫...哈
來幫手的所有朋友記得帶圍裙呀! 其餘的膠手套...帽..口罩...我已準備妥..

到時我請大家飲凍酸梅湯..及臭草綠豆沙....

是次月餅除廣式月餅外, 還會整冰皮月餅..餡料有綠豆蓉...鳳梨餡...榴槤餡..普浬茶黑芝麻蓮蓉餡及美味的五仁合桃火腿月餅, 除送給長者外, 其餘大家也可取一些回家過節的...分2個裝及四個裝的...每盒價錢將$20元~$35元, 視乎餡料及數量而定...五仁應該最美味但就最貴...量也很少約有3K左右,
Sorry鄧姑, 昨天上了大陸做野,18/9 中午前到但19/9 我有事無法來幫手。So sorry!
今日多得林雋樂, 餅嫂, 王婉平, 周妹及Carman幫手...短短幾個鐘已做好150多個月餅喇...雖然距離達標還有一段路..快喇..明天繼續呀!

更多得蘇彰..馬北幫手清潔及執拾雜物, 現小屋已渙然一新...好企理...個個雖然做到汗流浹背..但辛苦過後見到小屋咁乾淨...d月餅又香又靚...辛苦也值得的..

明天專攻整冰皮...希望星期六唔好失禮人就好喇...小屋好似好耐都未有接待過貴賓喇...

林雋樂話明天還會美化小屋...攞阿爸/阿媽d靚靚花花來佈置添...真乖仔.. .
原帖由 alice 於 2010-9-16 13:45 發表
Sorry鄧姑, 昨天上了大陸做野,18/9 中午前到但19/9 我有事無法來幫手。So sorry!

阿妙...冇問題啦..今日你仔仔好乖, 幫我做左好多野...值得嘉獎呀!
鄧姑   ----   蘇樂怡由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。
鄧姑   ----   Raymond由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。
原帖由 socheung 於 2010-9-17 00:14 發表
鄧姑   ----   蘇樂怡由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。

嘿..嘿...
原帖由 Raymond 於 2010-9-17 20:07 發表
鄧姑   ----   Raymond由於不能確定出席時間,所以決定退出星期六的活動。 SORRY。

嘿..嘿...
明天答應左黎的朋友..唔好唔到呀..大軍殺到..我擋唔到架..9點前好到喇!

今日除繼續整左好多月餅外..更整左好多野食....有..糕啦..治啦..鹵啦..湯啦..仲有..好多..不過係要來招呼客人架.
鄧姑, 我要明天要下午放工2點後才可到, 我剛看到要9點集合, 還需要幫手嗎?

原帖由 小劉 於 2010-9-17 23:52 發表
鄧姑, 我要明天要下午放工2點後才可到, 我剛看到要9點集合, 還需要幫手嗎?

當然要啦....2時前是招呼外賓, 2時後是要趕製送給長者的月餅呀! 你要來呀小劉..
2010美女愛心月餅

收工, 開歺

大合照