同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15118|回復: 69
打印 上一主題 下一主題

月餅送暖2010 ~~ 18-19/9/2010

大家還記得去年製月餅及派月餅到長者中心的情況嗎? 今年再接再勵, 延續我們的製餅 / 派餅行動...

日期: 2010年9月18及19日(星期六/日)
時間: 上午10時開始
地點: 同社沙田小屋

是次我們將自製200個迷你旦黃蓮蓉月餅(要入焗爐的), 18/9 及19/9兩日全日集中製餅, 22/9中秋節那天便落區探訪一些體弱/ 隠蔽長者 ( 詳情還在聯繫中) ,

完成指標後各朋友如有興趣也可自製一些月餅取回家....

因要購買大量材料, 有時間的朋友請幫手買材料!!

有錢出錢..有力出力..預計材料費約一千五百元, 現發起募捐, 隨縁樂助..多少不拘..

所有參與的朋友不懂整餅也不緊要, 我會把步驟慢慢教大家...

寓娛樂於服務的慈善行動, 你有興趣嗎??

請於網上報名...

原帖由 小劉 於 2010-8-27 13:47 發表
係唔係兩日都一定要出席?

其中一日也可以的...最好就星期六出席啦!咁可以多d人手做快d ...
原帖由 Raymond 於 2010-8-28 01:17 發表
個活動由10AM做到幾點GA?

去年我們是由早上做到晚上九時才收工的,不過無所謂啦,大家可以隨時收工也可以的。

原帖由 Raymond 於 2010-8-28 22:56 發表

鄧姑,你預阿桃 18/9黎幫手啦~
至於我就盡量就時間趕黎啦~~

OK..Raymond儘量趕黎啦, 到時可能有事要你幫手的~~不是整餅..是接待外賓...
原帖由 小劉 於 2010-8-30 23:11 發表
我星期六 18/9 下午先得呀。

得。。冇問題,小劉預埋你。

原帖由 Raymond 於 2010-8-31 21:16 發表

接待外賓咁大件事.......!?
咁要搵番件飲衫出黎先~~

唔止搵番件飲衫出黎..仲要恤番個髮呀!!哈哈...
原帖由 alice 於 2010-9-2 14:33 發表
林雋樂報名 18/9 & 19/9 & 派月餅。唔該。

多謝林雋樂呀! 今次真係要佢多多幫手先得呀!

唔知同社d 第二代仲會唔會有朋友仔出黎幫手呢? 今次真係要好多後生仔/女做接待呀!

暉仔...Hebe..羅承..甘飴...立民..琪琪...瑩瑩...呀...呀...得唔得閒呢? 18/9中午可能有好多學生仔/女或教院的學生黎參觀我地的製餅工場, 同埋會一齊整餅....

今日同大埔警區開會..一切程序還在商討中, 但就會將整個製餅程序拍影片喇...大家到時要去恤髮呀!
今年咁少人幫手整月餅架...舊年d熟手女工去左邊.....喂...返工喇..
原帖由 瓊姑姑 於 2010-9-6 23:24 發表
鄧姑,為嚮認是次活動我捐300元.

多謝琼姑...今年材料很貴..預計要籌約$2000元才夠買月餅材料呀!

各位..多少不拘..一點心意而已..
多謝...多謝大家的贊助...

今日已往上海街行左二轉, 買左好多..好多..麵粉...餡料...糖漿...等等...d料好重...拖個架車仔差d 反轉..

沙田廚房那雪櫃已裝到滿滿...呀邊個舊西瓜快d 食晒佢喇, 明日我還要行多轉買餡料呀! 今年要整好多月餅!!
原帖由 王婉平 於 2010-9-9 13:39 發表
Losing報名於19/9下午放學後來,thanks

Losing..是誰??

而家在上海街購月餅餡料,Raympnd多謝你喇!我現在已運送回小屋了。。
2009年10月14日至2009年10月27日  第905期~~~~這是去年警務處--警聲週刊的內容

送月餅敬老賀中秋

大埔警區警民關係組「Y世代計劃」義工與同社義工組織合辦「送月餅敬老賀中秋」活動,幫助學生建立正確價值觀及認識社區責任的同時,向有需要的長者提供服務。活動涵蓋老中青三代,計有孫方中小學(上下午校)十多名義工,大埔警區Y世代計劃義工、同社義工及受助長者。月餅更是由同社義工親手製造,外形精美,更使用芥花籽油及紅豆低脂肪、低糖分材料製成。
活動得到救世軍長者服務中心協助,於大埔區內向百多名長者送贈愛心月餅及關懷問候長者。孫方中小學上午校的六年級生程紫珊表示,雖然今次是她第三次擔任義工服務,但今次覺得特別高興。她說:「今次除了學到關心長者及服務社區外,最難得的是可以同Y世代警察義工交談,知道更多警務工作。」另外一名六十歲長者楊婆婆更表示可與學生、警察義工一起活動感到很開心,很希望將來可以繼續舉辦更多同類活動。
今年同社再次與大埔警區Y世代警察義工, 及大埔孔教學院何郭佩珍中學的學生義工合作, 通過自製月餅...派送月餅關懷社區, 服務社群..

18/9(星期六)下午, 大埔孔教學院何郭佩珍中學的學生連同導師, 大埔警區Y世代警察義工, 共約25人, 將會到沙田小屋和我們一同製作月餅.....

22/9(星期三)中秋節那天, 同社義工便將自製月餅送與大埔救世軍長者中心...

一連串的活動...呼籲同社各人齊參與, 共賀中秋..

22/9(星期三)中秋節那天, 月餅送暖同樂日將於大埔社區中心大禮堂舉行, 參與長者將有200多人...當日的活動程序安排由同社負責, 安排如下:-

月 餅 送 暖 同 樂 日

日期: 2010年9月22日(星期三, 中秋日)
地點: 大埔社區中心一樓禮堂
時間: 上午11時至下午1時

大會司儀: 同社王婉平

活 動 程 序 表

1. ~~~ 致詞 ~~~
a. 大埔救世軍長者中心蔡主任
b. 大埔警區Y世代計劃林總督察

2. 聯歡節目~~~ 太極劍 / 舞表演----負責單位: 青華太極學會

3. 聯歡節目~~~ 魔術表演---負責單位: 同社林雋樂

4. 聯歡節目~~~ 粵曲大合唱中樂演奏---負責單位: 大埔救世軍中心

5. 與眾同樂 ~~~ 養生健身操---負責單位: 同社 / 青華太極學會

6. 月餅製作影帶播放---負責單位: 同社

7. 致送錦旗及拍照---大埔救世軍長者中心, 大埔警區Y世代

8. 各義工派送月餅給各長者

這次活動程序我已編製了一份很精美的場刊, 由救世軍負責印製, 到時派發..

當日同社約需15位義工負責各程序及場地安排, 希望社內的朋友儘量抽空幫手...