同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

田園栽種樂

鄧姑 你發夢呀! !想到這麼開心. 我都想願望成真正!
馬利筋又叫連生桂子花,屬蘿摩科的植物,是金斑蝶幼蟲的寄主植物.金斑蝶在馬利筋葉上產卵,數天後,初齡幼蟲便會出現,再經過多次成長蛻殼,達終齡幼蟲後便結蛹蛻變為美麗的金斑蝶.蘿摩科的植物都是有毒植物,金斑蝶藉此在體內累積毒素,可以減少天敵.

馬利筋也是有機耕種會用到的生物防止(治) 的植物.它吸引蘿摩蚜到來寄生,也便引來飄蟲到來進食繁殖.附近菜上的蚜蟲也便清除不少了.

*以上資料轉載自 <<樹木谷>>*
明天行山後,會否入小屋處理搭架或其他事宜?還是待出了真葉移株時才一併做?
原帖由 Ah_Chai 於 2010-10-2 12:45 發表
明天行山後,會否入小屋處理搭架或其他事宜?還是待出了真葉移株時才一併做?

剛接阿育電話, 他在上海街已買了防曬網, 2 呎 X 60呎, $150元, 超抵呀! 唔該晒阿育..

明天行山後看情況啦..也可以先搭個架先, 現種子已標晒個頭出來, 開始有葉, 下星期六才種落田也可以的..
原帖由 瓊姑姑 於 2010-10-1 23:43 發表
鄧姑 你發夢呀! !想到這麼開心. 我都想願望成真正!

有夢想才有理想....有願望才有盼望...目標是推動我們前進的導航針...

琼姑..你願望就快成真喇....只要你每次飲茶時..望住隻柸....心中想著..." 新抱茶...新抱茶..." 哈哈... :lol
兩日冇淋水喇....今日行完山後走入小屋探望d種子,,,兩天不見..已長大很多...

為免只標高不長葉, 所以我已移動到有陽光的空間....等它們曬曬太陽..快高長大...

今週六/日因要搬家,所以不能入小屋務農。昨夜已致電馬北,他會入小屋的,各農友可入小屋移苗。星期一在小屋所見,大部份的苗仍蟄伏,唔知係唔係A-貨。
星期六 (10月9日)下午2時我們又要務農喇..今日真係要搭架及種苗啦...
防曬網是防止植物被曬傷,不是防虫、鳥。用了它植物不夠陽光生長慢。知無!
每種蝶類有自己的糧食。連生貴子不能引來多种蝶類;如要多種蝶類要种不同種的花。
我話俾你地聽,我與囝囝所種之捕蠅草二棵,
  已在上星期已完全瓜哂, 喧佈失敗.
原帖由 大昌 於 2010-10-15 00:29 發表
我話俾你地聽,我與囝囝所種之捕蠅草二棵,
  已在上星期已完全瓜哂, 喧佈失敗.

點解...你虐待佢.....哼...
各位農友, 明天下午又要探下我地的bb...喇...
斜坡頂的邊缘開墾耕地,一定要留意去水的問題及淋花系统要定期檢查,不可以漏水。
今日雖然好少朋友入小屋, 得Vera, 我同馬導師, 但我地都做左好多野呀! 你睇d苦瓜已慢慢成長喇...

原帖由 avuso 於 2010-10-16 01:02 發表
斜坡頂的邊缘開墾耕地,一定要留意去水的問題及淋花系统要定期檢查,不可以漏水。

知道...但唔太明...