同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 35405|回復: 202
打印 上一主題 下一主題

聖誕賞雪之旅~~成都九寨溝峨眉佛光行∼∼ 滿 ∼∼

成都行~~~九寨溝、峨眉山、熊貓基地(12月25日至1月1日) 8天之旅

聖誕節往冰天雪天的地方才是最有氣氛的.....

九寨賞五花海,在雪景櫬托下更顯美態....浸溫泉.....峨眉金頂觀日出佛光...熊貓基地又可以看看可愛的小熊貓....開心賞雪之旅大家有興趣嗎?

現南航機票開始有平價票, 深圳往成都只是480元人仔, 回程是$600元左右.....很抵呀! 所以如大家有興趣的請快報名...

預計出發日期: 12月25日早機深圳飛成都, 回程1月1日晚機成都回深圳, 全個行程連四程飛機預計費用約$5500元人民幣...

有朋友提議何以不去埋九寨溝....這也是好主意, 冬天九寨湖面不結冰另有一番景像,人流少..

由成都飛九寨, 航程約45分鐘, $600元人仔, 但擔心冬天天氣已冷, 九寨溝海拔4000呎, 必有高山反應, 又凍又高山, 怕捱唔到喎...

而海螺溝及蛾眉金頂海拔2000至3000呎, 部份地區也可能有高山反應, 年過65歲及高血壓的朋友, 不建議參加...
不過我唔食得辣,去四川我冇野好食WOR......
原帖由 Raymond 於 2010-10-6 21:10 發表
不過我唔食得辣,去四川我冇野好食WOR......

唔怕喇...到時少油..少鹽...少辣..咪得囉... , 又或者你帶箱即食麵去..咪得囉...
等我上網搵下...成都有冇張生記先...
我之前新年去過九寨溝, OK 靚, 有不同味道

好想再去...
去九寨溝高山反應問題不大,但黃龍机場比九寨高很多,未落机已有反應。
原帖由 小劉 於 2010-10-6 23:24 發表
我之前新年去過九寨溝, OK 靚, 有不同味道

好想再去...

小劉..想去就去啦..唸唸下都係去埋九寨溝..唔好錯過, 但去左九寨就去唔到海螺溝, 只能二取其一...因唔夠時間及行程會好趕...
原帖由 avuso 於 2010-10-7 00:39 發表
去九寨溝高山反應問題不大,但黃龍机場比九寨高很多,未落机已有反應。

阿聰...近排去左邊, 唔見人..
原來我放假要到25號先可以放, 所以行程會改為25/12/2010 ~~~ 1/1/2011, 共8天..
過到野呢一關,我就冇問題啦~~
原帖由 Raymond 於 2010-10-7 22:53 發表
過到辣野呢一關,我就冇問題啦~~   

我識得有位朋友都係好怕食辣的, 唔好話食..見到辣野佢都會標晒汗的,

佢話在避無可避時便會放柸水係台邊, 將所有辣的食物放水裡洗洗佢先食, 減輕辣味..

等我問下人...四川..成都會唔會有唔辣的食物先...
去九寨影相一定要帶CPL鏡..否則影唔到水裡的美景....記住先...

回復 12# Raymond 的帖子

Raymond,
聽朋友講怕辣,食辣嘢時可以飲醋解辣,你試吓得唔得
原帖由 Rocky 於 2010-10-8 09:00 發表
Raymond,
聽朋友講怕辣,食辣嘢時可以飲醋解辣,你試吓得唔得

一路飲醋...一路食野...嘩..咪要叫好多野先夠食...