同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 55782|回復: 440
打印 上一主題 下一主題

雲南賞花之旅~~14/5--26/5(13天)

繼去年黃山之旅後, 加拿大好友董達成, 李美寶, 聯同劉建文, 關詠珊將於5月中回港, 與我們一起再續旅程, 今次選擇的路線是四季如春, 遍野山花的雲南..

初步行程如下:  (14卅5卅2011 至 25卅5卅2011, 共12天 )

Day 1 ~~~ 深圳直航飛往雲南麗江
Day 2 ~~~ 麗江往虎跳峽
Day 3 ~~~ 虎跳峽
Day 4 ~~~ 香格里拉往飛來寺
Day 5 ~~~ 中甸往德欽
Day 6 ~~~ 白馬雪山
Day 7 ~~~ 普達措國家公園
Day 8 ~~~ 松贊林寺
Day 9 ~~~ 瀘沽湖
Day 10 ~~ 瀘沽湖
Day 11 ~~~ 麗江
Day 12 ~~~ 麗江直飛深圳

行程將包四驅車到處遊覽, 省時間兼可以在每處靚景點停車影相, 預計每車坐4人(連司機), 這會寬敞些...

費用大約預計為RMB約6000元左右,大家有興趣的可網上留名, 以便統籌...

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任).

麗江住宿什多選擇,大家看看這家客棧又如何.... 芝麻開門客棧

http://zhimakaimen888.blog.sohu.com/
Go Go Go ......but 12 days hoiliday may be bit difficult arrange
but the hotel looks so OPEN la!

司機方面, 得網友推薦這位小羅, 四川人, 駕駛技術不錯...這是他的車...

雲南行程完結後, 加拿大這4位Fit..Fit友還會繼續行程...26/5~~~ 29/5..台灣玉山之旅, 大家有興趣的也可繼續玩呀!

我在網上也找到一些台灣玉山行程的資程, 3天2日輕鬆玉山行, 都是台幣$4700多元( 折合港元$1200多元左右) , 包車, 食宿及登山證, 仲有人幫你背行包, 超抵呀!

大家可上網睇睇....http://www.yx.com.tw/E2-a1a.htm

劉民...阿Kent...參考下啦...咁咪唔洗自己搵Guide及攪登山證囉....

我都好想去, 不過...真係驚體力唔夠....

原帖由 Rocky 於 2011-2-23 14:48 發表
Go Go Go ......but 12 days hoiliday may be bit difficult arrange
but the hotel looks so OPEN la! ...

哈..呢間客棧好有特色...都唔太open喎, 你唔見門口有一大塊布簾咩...

回復 6# 鄧姑 的帖子

but the curtain is outside the door, so can be slide it by out side person and see through
好多人都建議去埋「束河古鎮」,好近麗江,比麗江更天然~
原帖由 鄧姑 於 2011-2-23 14:36 發表
繼去年黃山之旅後, 加拿大好友董達成, 李美寶, 聯同劉建民, 關詠珊將於5月中回港, 與我們一起再續旅程, 今次選擇的路線是四季如春, 遍野山花的雲南..

初步行程如下:  (14卅5卅2011 ...

好吸引!不過呢個期真係有D難度!!!
仲要有下文,走多轉玉山……!
原帖由 銀河驛馬 於 2011-2-25 23:34 發表

好吸引!不過呢個期真係有D難度!!!
仲要有下文,走多轉玉山……!

阿單...去啦...度度期啦..

我都係剛剛好在5月13日上完最後一課, 跟住2星期為補課週, 6月初考試, 時間剛好, 所以而家儘快補課上晒所有堂先...
原帖由 karen 於 2011-2-25 13:15 發表
好多人都建議去埋「束河古鎮」,好近麗江,比麗江更天然~

時間許可, 在回麗江後應該都會去埋 " 束河古鎮 " 的, 此城比麗江除更天然外, 更沒有太多商業味,

5~6月去雲南/香格里拉是全年最好的時間, 天氣溫和, 百花齊放, 又未到雨季....好期待此次行程..
雲南    我真真好想去呀!!!
不過 12 日就真真難度 .......

係ar, 12日......好難度期.....
反而玉山之旅有d興趣~~
是次行程航班資料:

去程: 14/5~~ 深圳直飛雲南麗江, 南方航空, CZ3451, 起飛時間--14:15 , 到達時間--18:05 , 現時票價rmb $1240, 另加機稅$50, 燃油$90 = $1380元

回程: 25/5~~ 麗江直飛深圳, 南方航空, CZ3452, 起飛時間--18:50 , 到達時間--22:20 , 現時票價rmb $1240, 另加機稅$50, 燃油$90 = $1380元

現時往麗江, 每日只得南方航空一班機, 別無選擇, 除非飛昆明再轉機或乘巴士, 但這會浪費時間, 不值得的...

參加的朋友請儘快給我旅行證件資料, 如回鄉號碼或護照號碼, 中英文姓名等. 阿Kent & Mabel 不用再給我, 已有.
現參加總人數已有8名....起行喇...夠人啦...人少少我壓力冇咁大..好呀!