同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

雲南賞花之旅~~14/5--26/5(13天)

原帖由 鄧姑 於 2011-7-6 22:24 發表

咦...我記錯..?? 係呀! 個度有棵山楂樹, 個個走去影相添....8941

上次係我話呢棵似山楂樹,後來睇相又唔似。
山楂葉大塊些形似鴨掌,果實應該是一束束的,有機會睇下邊度出產山楂,搵個籍口去旅行照相。
原帖由 銀河驛馬 於 2011-7-6 22:50 發表

上次係我話呢棵似山楂樹,後來睇相又唔似。
山楂葉大塊些形似鴨掌,果實應該是一束束的,有機會睇下邊度出產山楂,搵個籍口去旅行照相 ...

吓....唔係山楂樹...咁係咩呀! 山楂樹....山楂果...即去隔離網問下先
冇人識...冇人見過...資料話山楂樹很長命..棵棵樹都起碼超過500年的...
原帖由 全賴有你 於 2011-7-6 22:30 發表
仲有無信要送? 等我黎啦! 你直情爽呀. 鄧社長應該唔介意你開一個新topic, post D靚相喎.
雲南網頁就快完啦!

全賴有你, 這篇網頁是可以永遠都唔會完架, 只要你得閒咪入黎坐下囉...

今日原本想完成下半部..但唔知點解成日都頭昏腦脹...冇咩心機...懶洋洋又一天了....
原帖由 鄧姑 於 2011-7-6 23:47 發表

全賴有你, 這篇網頁是可以永遠都唔會完架, 只要你得閒咪入黎坐下囉...

今日原本想完成下半部..但唔知點解成日都頭昏腦脹...冇咩心機...懶洋洋又一天了....

頭昏腦脹就休息下啦,小心保重身體呀!
耐心等侯你的油雞(⌒▽⌒)
你地貼上咁多相,我要找些不重複的。這張是我們看公安買鮮磨豆漿的前晝.
你們記得在那處?

嘆嘆買來的生菓,

嘆嘆買來的生菓,
長江第一灣

你看到個第一灣嗎?

你看到個第一灣嗎?
丽江古城,有浪費一生酒吧,有依然浪漫客棧。
也看到馬北以前買過同牌子的老人牌雪卡,
不過我們無人買,因為無人要揪根煙。

她是無範公安,我們大家要向她學習。
咁公開個樣,想不無範也不可能。

原帖由 Kenneth 於 2011-7-7 07:00 發表
她是無範公安,我們大家要向她學習。
咁公開個樣,想不無範也不可能。

阿ken....頭先聽左一個電話, 佢話早知我地去雲南, 佢都join埋一齊去啦! 佢好想見下你呀!

係張國智....你記得他嗎??

張國智更係記得喇,是化學教師。我都很想見返些「老」朋友.
真是很想攪次舒適的加拿大西岸高山遊(祇是9千英呎以下)或歐洲地中海遊輪。
不知下年或兩年內的計劃。不知有沒有人有興趣去。

讓我又post幾張相吧!

第三晚住的旅店, 無熱水呀!

第三晚住的旅店, 無熱水呀!

第三天午餐餐館

第三天午餐餐館

第二晚的藏式旅館

第二晚的藏式旅館

第二晚, 記唔記得有無熱水呀?

第二晚, 記唔記得有無熱水呀?

第二日午餐餐館

第二日午餐餐館

第一晚的水煮魚, 死未!

第一晚的水煮魚, 死未!

第一晚上里古鎮旅店

第一晚上里古鎮旅店

回復 342# linda 的帖子

吾知點解D相post親都係reverse order.

知吾知第一張相那首詩係mud呀?
是在鑫康珠洒店外牆看見拍下的
相信是一遊客到此遊玩以詩記情寫下的
起初我都吾知係mud野詩
後來仔細慢慢看
原來是杜牧的「山行」

〝遠上寒山石徑斜,
   白雲生處有人家。
   停車坐愛楓林晚,
   霜葉紅于二月花。〞
各位好 !
依家先入黎打招呼, 因攪錯了log-in name - password    , 一直不能登入......

回復 331# 銀河驛馬 的帖子

It looks like an apple tree to me.