同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

雲南賞花之旅~~14/5--26/5(13天)

就這樣..我們4個就騎著車...浩浩蕩蕩..上高落低...翻越無數泥濘路..向著高祟的央邁勇神山出發...

由於部份路段是危坡碎石路...下望是懸崖峭壁...所以規定要下馬步行一段....

原本騎在馬上是不準影相的...但美景當時..豈能放過..一手按馬鞍一手偷影....好開心呀! 這次騎馬的感覺是悠閒暢快的, 但越近牛奶海...心跳便不停加速...高反又來了...牛奶海已到了

這裡真的很寧靜...很美呀! 白雪嶝嶝的神山包圍著, 你有一種很祥和的感覺...但由於在海拔4300的關係, 再加上我地食糧不足, 很肚餓又冇氣,

所以我和Mabel決定放棄登上100米外的五色海, 由阿單及阿ken幫我地完成使命...下山了...騎著馬...踱步慢慢行...

完成任務很開心...但下山後...興奮過後卻疲憊到差點休克, 什麼也不想做...大隊齊齊趕車回稻城....這夜我們去喝老鴨湯, 很鮮美...

晚餐後沒有去亞丁的其中一位團友對我們說....我的眼睛有問題呀! 這幾天看事物不清, 現在有一隻眼更看不見面前物件....

嘩..咁嚴重..大件事..嗱嗱臨立即同這位團友到醫院, 經檢查後原來高山症再加上血壓高, 影響眼壓至看不清物件...經吸氧一小時..再食一些降壓藥..這團友已經冇事喇...原來高山症是會影響到眼睇唔到野的..

在此多謝王偉帶這位團友到醫院睇醫生, 感謝...
原帖由 何富儀 於 2011-7-4 23:26 發表
雖然我地去不到牛奶海,多謝相片帶動眼睛遊歷,猶如親身經歷,讚讚!!!

係呀..牛奶海那處的環境真的很美! 猶如世外桃源般, 完全不受污染....這裡全年只有4份一時間可上山....天朗氣清更難得一見, 我覺得我地好好彩喇....
原帖由 何富儀 於 2011-7-4 23:30 發表
鄧姑,你收到余柳的申請嗎?

呀...收到了..冇問題呀! 佢可以用佢的資料登入上網喇......唔記得覆佢添....
油雞暫停發售.....雞主要尋夢去...拜...
原帖由 linda 於 2011-7-6 01:03 發表
八美不是那"擦鞋机"的飯店, 鄉城才是有"擦鞋机", 窗外有一棵山楂樹, 個個去影相, 記得嗎?

咦...我記錯..?? 係呀! 個度有棵山楂樹, 個個走去影相添....
原帖由 銀河驛馬 於 2011-7-6 22:50 發表

上次係我話呢棵似山楂樹,後來睇相又唔似。
山楂葉大塊些形似鴨掌,果實應該是一束束的,有機會睇下邊度出產山楂,搵個籍口去旅行照相 ...

吓....唔係山楂樹...咁係咩呀! 山楂樹....山楂果...即去隔離網問下先
冇人識...冇人見過...資料話山楂樹很長命..棵棵樹都起碼超過500年的...
原帖由 全賴有你 於 2011-7-6 22:30 發表
仲有無信要送? 等我黎啦! 你直情爽呀. 鄧社長應該唔介意你開一個新topic, post D靚相喎.
雲南網頁就快完啦!

全賴有你, 這篇網頁是可以永遠都唔會完架, 只要你得閒咪入黎坐下囉...

今日原本想完成下半部..但唔知點解成日都頭昏腦脹...冇咩心機...懶洋洋又一天了....
原帖由 Kenneth 於 2011-7-7 07:00 發表
她是無範公安,我們大家要向她學習。
咁公開個樣,想不無範也不可能。

阿ken....頭先聽左一個電話, 佢話早知我地去雲南, 佢都join埋一齊去啦! 佢好想見下你呀!

係張國智....你記得他嗎??

原帖由 wendychun 於 2011-7-14 22:16 發表

仲咩BYE BYE呀???
唔係仲有遊記下半部咩??

傻啦...點會咁快bye-bye..冇下文丫..

但這排真的好攰...工作一單接一單...完全冇得停, 再加上下學期我轉擋去左另一間U, 所以仲多左野要準備的....得啦...我會好快埋位的...