同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

打皂手記

現最後更正時間為7月25日(星期一) , 7月29日(星期五) 及 8月5日(星期五).

已報名的請留意.

回復 48# 鄧姑 的帖子

Thanks for fixing the dates. I will be there all lessons.
近期的作品...特別喜歡玩渲染...出來的效果往往令人驚喜...

學人玩柱狀渲染, 出來的效果似隻皮旦....

這是馬賽皂配方, 用備長炭粉, 艾草粉及珠光粉做渲染...太沉色...下次做鮮色些...

原帖由 鄧姑 於 21-7-2011 00:12 發表
學人玩柱狀渲染, 出來的效果似隻皮旦....

這是馬賽皂配方, 用備長炭粉, 艾草粉及珠光粉做渲染...太沉色...下次做鮮色些...

哈哈哈哈 .........  真係好似皮旦酥 ,令人好想咬佢一啖呀  

但是渲染效果很靚  
原帖由 黎猛 於 2011-7-9 22:40 發表
鄧姑,

我都要關節酸痛舒緩膏一支

黎猛

黎猛,

關節酸痛舒緩膏試用裝已整好, 怎樣給你試呀!
黑糖洗髮液體皂~~~ DIY皂中液體皂相對是較容易, 但吸引力不大, 因變化少, 做完後都是一瓶瓶的液體, 沒有手工皂般可以多模多變化....

以下是近期所研發的液體皂.....

材料:

橄欖油: 150g

芥花油: 200g

可可脂: 20g

椰子油: 130g

氫氧化鉀: 90g

水: 200g

添加:

黑糖: 15g

水: 30g

皂糊總重: 500g

完成品約重: 1000g

做法:

1. 所有材料秤量好,將添加物的黑糖與水混合至完全溶解,靜置備用;並將所有油脂加熱溶化。

2. 將氫氧化鉀與水均勻混合。

3. 將完全溶化的氫氧化鉀與油脂混合,稍加攪拌,加入黑糖水,持續攪拌到接近固態為止。

4. 將近乎固態皂糊靜置24小時,挖取出來並放置常溫中兩星期。

5. 兩星期後,將皂糊取出,並以水1 : 皂糊1的比例稀釋成液態。

6. 裝瓶,即可使用。

* 黑糖滋養效果很好,但又不致黏膩,非常適合乾燥髮質使用,再加上橄欖油的豐富營養,讓頭髮能更柔軟光亮。

圖(一)----混和中的皂團, 開始變成濃稠狀

圖 (二) --- 常溫下7日後的顏色, 很淺色

圖 (三) --- 11日後的皂團顏色, 也是很淺色, 未得...

圖 ( 四 ) ----- 15日喇! 不過見皂糊仲未得,即刻又忍唔住拎左佢蒸煮,完成後雖然個樣即刻唔同晒! 不過好似仲未好通透喎! 再拎去保溫多24小時睇下點先

圖 (五 ) ---16日喇! 一打開保溫箱..........終於都見到我想要既琥珀色喇! yeah

圖 (六) ---- 稀釋完成, 可以用....

回復 53# 鄧姑 的帖子

鄧姑, 唔該晒,  這個星期五晚上您們有打皂班. 我和張志華可以當晚來.
原帖由 黎猛 於 2011-7-26 19:31 發表
鄧姑, 唔該晒,  這個星期五晚上您們有打皂班. 我和張志華可以當晚來.

好...咁就星期五晚見啦....
這支酸痛關節舒緩膏我是用山金車油, 澳洲鴯鶓油, 艾草水, 薑汁, 薄荷腦, 還添加尤加利精油、迷迭香精油、冬青精油、老薑精油.....等等

所以大家初次用時, 記得先自行測試一下會不會有敏感, 如塗抹後有紅腫...發紅現象, 就要停用...

此膏好多人用後都覺得可舒緩關節疼痛, 當然嚴重的便要看醫生, 此膏只可作看門口用....
鄧姑,記住留番支舒緩膏俾我呀,thx!
仲有想問下,洗髮液體皂同洗頭水有咩分別呀?
黎猛

星期五晚可能會有狂風暴雨喎,唔好為左支膏山長水遠摸黑走入黎,
不如我寄俾你啦!好唔好呀!
原帖由 Raymond 於 2011-7-28 00:52 發表
鄧姑,記住留番支舒緩膏俾我呀,thx!
仲有想問下,洗髮液體皂同洗頭水有咩分別呀?

得。。冇問題。。留番支膏俾你。
洗髮液體皂==洗頭髮用的用液體做成的皂
洗頭水==只係用黎洗頭頂的水

明白冇。。。哈哈哈哈
唔駛計到頭都大曬~

Soap Calculator
http://www.senaturals.hk/soap_cal.php
好囉,唔洗計到頭頂出晒煙!