同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑

打皂手記

原帖由 karen 於 2011-7-30 11:54 發表
唔駛計到頭都大曬~

Soap Calculator
http://www.senaturals.hk/soap_cal.php

用這類的計算表不是不好, 只是你依賴左之後, 永遠都唔會識手工皂計算配方了....
唔擔心~ 計過就會有印象,之後要計番都無難度~
真的假不了, 假的真不了,哈哈, 口水流不了, ,鄧老師,明天請帶試紙,謝謝!
原帖由 何富儀 於 2011-8-12 21:48 發表
真的假不了, 假的真不了,哈哈, 口水流不了, ,鄧老師,明天請帶試紙,謝謝!

好, 記得...
鄧姑,明天是否可以取梘?
原帖由 瓊姑姑 於 2011-8-12 23:08 發表
鄧姑,明天是否可以取梘?

係呀!不論是晚間班,還是星期六的手工皂班,明天中午也可到小屋取回你的製成品。
這幾日整了近50個旦糕皂, 做到眼花花.....

靚到咁, 點捨得用ar~~~
打皂真係可以減減壓...又好好玩的, 我愈來愈喜歡...特別是用過的人都說好時, 更開心...

近期玩左好多種新意思的手工皂....

薄荷芥菜皂 ( 保濕去豆豆) ~~~ 用乳木果脂/酪梨油....NaOH溶芥菜汁(冰了), 入模時都是很綠色的....
芥菜汁.jpg 入模時.jpg

脫模也是綠色的

估你唔到....晾左幾日後居然會慢慢淡...變了奶白色, 這便是整皂的樂趣....
屋企有d靈芝孢籽粉...試下玩..加入皂皂...再加蜜糖....超滋潤..洗面又可美白及緊膚呀...哈...

嘩,老細, D皂點賣呀?
原帖由 Raymond 於 2011-8-26 01:32 發表
嘩,老細, D皂點賣呀?

一做好便已交晒俾人啦, 我好勊又開始懶..有人訂先會做...
昨日好似有朋友有興趣訂以下的書, 請覆我, 我將在這幾天訂台灣書及材料....

1). - 皂-1.jpg ~~~ 作者: 娜娜媽====  瓊姑 x 1, 餅嫂 x 1, 小桃 x 1, 阿柯 x1

2). soap-2.jpg ~~~ 作者: 娜娜媽====Vera x 1, 瓊姑 x 1, 小桃 x 1

以上兩本也是不錯的台灣手工皂書, 每本連運費HK$88元/本

3). soap-3.jpg ~~~ 作者花蓮姐 & 格子, 每本連運費HK$65元/本==== 瓊姑 x 1, 餅嫂 x 1

Item 2 : 1 本

Thanks!

Vera
Items 1, 2, and 3, one each.
thank you.