同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

手工皂研習工作坊 ~~ 加開新班~~ 已滿

手工皂加開一班, 時間為晚上7時至10時

日期 : 7月25日, 7月29日, 8月5日(星期一 & 五)
地點 : 同社沙田小屋

費用 : 也是$150元/ 人/ 3堂  ( 包材料費, 同社小屋雜費 )

現已有8人報名, 尚餘2位, 有興趣的可報名..

上堂喇...上堂喇...新的一班手工皂班 ( 晚間班 ) 決定開課喇...

日期 : 7月25日, 7月29日, 8月5日.
時間 : 晚上7時至10時
地點 : 同社沙田小屋

已報名人數:

1. 張婉霞 x 4
2. 冬冬 x 1
3. Karen x 1
4. Raymond x 2
5. 瓊姑 x 1
6. 何富儀 x 1

仲有0位...滿喇...基本上..原則上...應該都唔會再開喇... 冇時間...

睇黎我都係同手工皂冇緣份啦
原帖由 wendychun 於 2011-7-19 23:32 發表
睇黎我都係同手工皂冇緣份啦

私人教授.....又或...我教左你媽咪....再由你媽咪教你....呵呵...
原帖由 鄧姑 於 2011-7-19 23:46 發表

私人教授.....又或...我教左你媽咪....再由你媽咪教你....呵呵...

好,媽咪話得閒去.....咁麻煩你留個位比媽媽學下啦~(如果仲有位的話)
得...加埋你媽媽....星期一開班, 準時上堂喇...
明天手工皂班的同學, 也請帶備一個膠盒來取皂回家.

所有帶回家的手工皂記得請擺放於家中通風陰涼的地方晾皂, 不要放在陽光下或太大風的地方, 也不要放在膠盒內焗著...

手工皂完成後一定要在脫模後計一個月後才可使用...
手工皂晚間班明晚上課了, 請帶備手套, 圍裙, 手袖或著長袖衫,

帶備計數機計算皂的INS值.

明晚7時沙田小屋見.

手工皂星期六班本已於上星期完結, 因應各同學的需求, 再加開班, 本星期六(7月30日)將教大家製作一件慈禧玉容洗面皂, 包大家用後嬌膚嫩滑...

除此之外, 還教大家四色對角法, 皂中皂法及多色渲染法..難度會較高...請大家儲足精神上堂.....不留神就會 " 窩河 " 喇...
yeah!
一於挑戰難度

Vera
Can we have some pictures of the finished products!
原帖由 linda 於 2011-7-26 02:57 發表
Can we have some pictures of the finished products!

個個做到手忙腳亂, 好似冇咩人影相喎.....做完後那些成品我都好似未睇清楚, 佢地就嗱嗱臨攞晒返屋企...或者睇下邊個可以將屋企的成品影左相post上黎睇啦...

手工皂晚間班比較定d...或者遲下我可以影下相的....

回復 39# 鄧姑 的帖子

係咪7月30日是延續班, 繼續3堂? 我只可以上今個星期六一堂, 之後就唔得閒.
原帖由 全賴有你 於 2011-7-26 14:15 發表
係咪7月30日是延續班, 繼續3堂? 我只可以上今個星期六一堂, 之後就唔得閒.

你得閒的話, 一堂都可以黎..就收你一堂學費啦.....

今次整慈禧玉容洗面皂係好好架....剛磨左好多米漿...整冰米漿..今個星期六整這件慈禧太后都鍾意用的皂..哈哈....
手工皂(星期六)班的同學, 經過4堂的手工皂製作後, 相信大家對整皂都有一定認識,

本星期六最後一堂將作測試, 每2人一小組負責配方計算, 材料使用及鈉/水計算, 打皂...入模等等....屆時我會有題目紙給大家做,

請大家帶齊以往各課堂的筆記, 計數機, 紙..筆及一切整皂時手套/圍裙....等

測試時間為本星期六(8月6日), 時間為下午2時開始, 為時3小時, 最後分數最高那組將有一份禮物以作鼓勵.