同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

手工皂研習工作坊 ~~ 加開新班~~ 已滿

手工皂晚間班明晚上課了, 請帶備手套, 圍裙, 手袖或著長袖衫,

帶備計數機計算皂的INS值.

明晚7時沙田小屋見.

手工皂星期六班本已於上星期完結, 因應各同學的需求, 再加開班, 本星期六(7月30日)將教大家製作一件慈禧玉容洗面皂, 包大家用後嬌膚嫩滑...

除此之外, 還教大家四色對角法, 皂中皂法及多色渲染法..難度會較高...請大家儲足精神上堂.....不留神就會 " 窩河 " 喇...
原帖由 linda 於 2011-7-26 02:57 發表
Can we have some pictures of the finished products!

個個做到手忙腳亂, 好似冇咩人影相喎.....做完後那些成品我都好似未睇清楚, 佢地就嗱嗱臨攞晒返屋企...或者睇下邊個可以將屋企的成品影左相post上黎睇啦...

手工皂晚間班比較定d...或者遲下我可以影下相的....
原帖由 全賴有你 於 2011-7-26 14:15 發表
係咪7月30日是延續班, 繼續3堂? 我只可以上今個星期六一堂, 之後就唔得閒.

你得閒的話, 一堂都可以黎..就收你一堂學費啦.....

今次整慈禧玉容洗面皂係好好架....剛磨左好多米漿...整冰米漿..今個星期六整這件慈禧太后都鍾意用的皂..哈哈....
手工皂(星期六)班的同學, 經過4堂的手工皂製作後, 相信大家對整皂都有一定認識,

本星期六最後一堂將作測試, 每2人一小組負責配方計算, 材料使用及鈉/水計算, 打皂...入模等等....屆時我會有題目紙給大家做,

請大家帶齊以往各課堂的筆記, 計數機, 紙..筆及一切整皂時手套/圍裙....等

測試時間為本星期六(8月6日), 時間為下午2時開始, 為時3小時, 最後分數最高那組將有一份禮物以作鼓勵.
原帖由 全賴有你 於 2011-7-26 14:15 發表
係咪7月30日是延續班, 繼續3堂? 我只可以上今個星期六一堂, 之後就唔得閒.

全賴有你上星期六唔得閒來玩手工皂, 有人聞風後你的位即時已有人取代了...

已幫你保留上次實習的皂在小屋內,  何時來取呀!
原帖由 全賴有你 於 2011-8-1 18:18 發表
犀利喎, 鄧姑你教得好先咁多人爭住學. 我因報讀了其他班又臨時調了時間所以黎唔到.
唔該各位同學仔幫我留起D皂, 我已經攞左啦! 麻煩阿馬大爺係度等我, 真係十分感謝.

你唔好讚我...我會驕傲架....

那些皂記得一定要放陰涼處晾晾, 等一個月後才可以用呀!
原帖由 全賴有你 於 2011-8-1 22:47 發表
塊慈禧太后玉容皂脫模後, 可唔可以拍個照睇睇? 無上到堂 遲些同你買塊睇下用完會唔會
回復少女肌膚先

哈哈...包你用完後, 點止回復少女肌膚呀! 簡直就係滑滑如BB....白白如蛋白...不過, 我整左好多批...但都冇一舊用過, 俾人搶晒...

等陣我又打一窩皂....今次仲超脂加埋維他命E油...用完後可後生10年左右啦....哈哈...到時送件俾你又點話....

原帖由 全賴有你 於 2011-8-1 22:47 發表
塊慈禧太后玉容皂脫模後, 可唔可以拍個照睇睇? 無上到堂 遲些同你買塊睇下用完會唔會
回復少女肌膚先

佢地個個都好緊張d皂, 脫模後分完多左個d皂....又要抽籤再分過.......邊有人會攞d皂黎影相丫...
原帖由 全賴有你 於 2011-8-2 11:01 發表
嘩! 鄧姑你偏心, 點解係地舊皂咁大塊? 仲有埋佛偈印. 我地無既? (講笑嗜) 呵呵..........
你地都做得唔錯. 最慘係要等成4個星期先可以用. 心急想試都唔得.

這個佛偈印~~~ 字體是星雲大師的手筆, 我都是剛整好, 有緣人才用到...

你地舊皂都係咁大舊架, 不過你地鍾意切..切...攪到好細舊, 所以我都唔攞這個佛偈印出來...
原帖由 Kenneth 於 2011-8-2 10:26 發表
請問幾十年的青春豆痕有無效用?哈哈

幾十年青春豆痕要換喇~~~ 等我研發一舊出來俾你換左層皮先....
原帖由 Tungtung 於 2011-8-2 02:01 發表
這些就是我們(第二班)的第一堂作品:玫瑰紫草手工皂. Of course they are not as good as Tang Goo's but we are still proud of ourselves. Can't wait to try on them. Thankyou Madam Tang!

冬冬可能用手機影, d皂影得唔靚喎.....那晚好似有人攞住部單反機影架, 點解唔post出來...
這個佛偈印皂, 早前我曾做左20件皂給一個虔誠的佛教徒帶左去馬來西亞, 送給一間寺廟內的信徒, 佢地個個都好鐘意...

仲要加大量單添....
你地唔係已經學左咩....????學識就要試下自己做啦...