同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

女童軍95周年國際大露營(23~27/12/2011)

全部自備,乾糧,不可生火
鄧姑 發表於 2011-12-21 12:57

2日.....5餐........全部都係乾糧......會死人的~~
"天與地",食自己,咬大脾!
仲要唔要人力啊?

(我係咪太遲呢......)
toby 發表於 2011-12-21 14:15

真的是太遲了, 大會已於上星期二截止任何人作工作人員了...

剛收到大會的工作人員守則及露營內容節目....181頁...PDF file....非常詳盡, 真的是國際盛事, 每晚也有很豐富的晚會節目, 表演等, 大家在營內也不愁寂寞...

工作人員動員也超過300人....同社負責的綠野仙蹤算是重頭節目之一.....突然間有些壓力....呢度d人個個只係掛住飲飲食食...又或覺辛苦唔想做, 完成冇人過問到現在工作進展如何....冇人諗到點樣可以做好d....孤掌難鳴...難道..同社人真的如此????

對唔住,可能我比較膚淺,我只係想到夜媽媽,氣溫得九度,
勞動完一日之後仲要喺個營度咬餅乾,咁樣過聖誕會好可憐啫。
正所謂:三軍未動,糧水先行。活動前計劃一下膳食問題,也算合理。
因為其他野有英明的社長幫我地統籌晒,所以我地無後顧之憂咯。
放心啦,到時我會傾盡全力做好綠野仙蹤,夜晚我會用隔胳底整暖個麵包嚟食,無問題嘅!
P.S.:可否將每一日/過夜的義工名單post出來,等我地可以share多幾款味道的餅乾食。
鄧姑,

北潭涌 permit 己安排好星期五 23/12 12:00 沙田与波仔會合,一齊入創興, 再唔係重有白沙灣小艇隊隨時候命,水路進攻女童軍大本營 豈有此理
24/12 晚我會在 AYP斬竹灣過夜,如有任何需要及支援就 Call 我
Thanks 劉華...23/12 小屋見
明天我會將大會的一切資料給與大家, 承諾幫手的朋友請作好準備...
女童軍大露營每日乘車入營的義工名單如下, 請各朋友根據看已上車的地點時間上車, 及編列以下各有關的乘車確認信, 如沒有信是不可以上車的.

23/12/2011 (星期五), 中午12時下列各朋友請齊集同社沙田小屋搬物資上車, 劉華及波仔的車會載貨及載人往西貢女童軍營地:
~~~  波仔, 波子, 鄧姑, 添生, 高輝, 劉華, 阿育
~~~ 三王, 阿齊, 張漢光 ---- 晚上自行入西貢女童軍營地.

23/12/2011 入營後主要工作是Set-up 場地, 檢查及運作各物資. 安置妥當後晚上離營往西貢晚膳, 餐後回營及露營於女童軍營地.

====================================================================================

24/12/2011 (星期六), 上午7時正入營乘車者有: 才記. 華珠, 鄭倍倫

請編印以下確認信上車.上車地點 九龍塘耀中小學門口(森麻實道)

7:00 九龍塘 , 車牌號KE7591 及 車牌號PD3964 及 車牌號NK7652 (車長曾結盈 Catherine) 不等遲到者

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

24/12/2012 (星期六) 上午7時45分入營乘車者: 王婉平, 大朱, 鄧姑

請編印以下確認信上車, 上車地點西貢市鄧肇堅球場停車場

(706.54 KB, 下載次數: 259)

乘
25/12/2012 上午7時正於九龍塘上車的朋友: 小桃, Raymond

請編印以下確認信上車.上車地點 九龍塘耀中小學門口(森麻實道)

車牌號碼及車長稍後才有.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

25/12/2012 上午7時45分上車入營的朋友: 鄧姑, 大朱, 阿育

請編印以下確認信上車, 上車地點西貢市鄧肇堅球場停車場

26/12/2012 各入營的朋友如下: 鄭倍倫, 梁林, 鍾仔

車牌及車長稍後才有

24/12, 25/12, 26/12每日下午5時30分在女童軍大露營營區都有穿梭巴士往西貢市中心(只往西貢, 不到其他地方), 每日我都申請了16個位給大家離營或往西貢吃飯的. 大家也要有確認信才可上車. 晚飯後回營地便要組隊乘的士回營.

我因家中突生事故, 晚上一定要回家, 所以在這幾天我都會早上入營, 晚上回家, 不可以露營.

為免影響工作, 在我離營的期間, 同社的聯繫工作交阿齊及波仔負責.

在24/12, 25/12, 26/12 這三天我已為大家訂了每日的早/午餐

24/12/2011
早餐~~ ( 1. 糯米雞 配蔥花卷,粟米, 2. 葡式豬扒包 配粟米什菜) 每式3份, 共6份

午餐~~ (1. 燕麥豬肉碎蒸水蛋 配甘筍飯, 2. 日式蟹柳嗚門卷炒拉麵 配獅子狗) 每式5份, 共10份

25/12/2011
早餐 ~~ ( 1. 豉油皇豬肉絲炒麵 配饅頭, 2. 黑芝麻雞肉飯糰,叉燒煎包,魚肉燒賣) 每式3份, 共6份

午餐 ~~ (1. 低脂白汁雞皇 配紅米飯, 2. 南瓜粟米吞拿魚 配三色螺絲粉) 每式5份, 共10份

26/12/2011
早餐 ~~ (1. 上海榨菜豬肉鬆粢飯 配菜肉包, 2. 熱狗包 配提子鬆餅,粟米) 每式3份, 共6份

午餐 ~~ (1. 台式鹵蛋豬肉燥 配菜飯, 2. 低脂芝士雜菌魚柳 配菠菜闊麵) 每式5份, 共10份

何解我訂這麼少份數, 第一是入營人數不太穩定, 不敢訂太多免浪費, 第二是這些餐盒價錢很貴, 以上各餐同社已要付約$1500元, 又不知好不好吃, 所以我訂少些, 大家可備一些乾糧及柸麵(大會有熱水).

而我每天也出入營舍及回家, 屆時我也會帶些食物給大家, 鄧姑一定會給與你們溫飽, 不用日日乾啃餅乾的.

早餐沒有飲品, 午餐有一紙包飲品, 大會有提供熱水, 大家可帶備咖啡/奶茶/薑茶沖包.