同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑

發..發..年糕...GO..GO...GO..

不知道現在訂還有嗎?
我想訂:薑汁黑糖年糕 X 4  ($128)
          瑤柱蘿蔔糕 X 2     ($76)
           ...
何富儀 發表於 2012-1-9 19:58

嘩...大戶入貨...星期六來幫手當然可以啦...

點解唔訂金鯉魚年糕呀! 它是我們的皇牌...怕你走寶呀!...呀!....
本星期六因家中有事, 改為下午2時才開始整年糕, 有興趣及有空餘時間的可來幫手,

大家全是義工, 一切也請出於自願, 不要勉強而行, 請保留一點自尊及對別人的尊重.
嘩...大戶入貨...星期六來幫手當然可以啦...

點解唔訂金鯉魚年糕呀! 它是我們的皇牌...怕你走寶呀!. ...
鄧姑 發表於 2012-1-9 23:53

既然如此,怎麼可以浪費這個機會呢?
那,麻煩追加一條金鯉魚吧!!
好,現在變成:
          薑汁黑糖年糕 X 4     ($128)
          瑤柱蘿蔔糕 X 2        ($76)
          五香芋頭糕 X 4        ($152)
          笑口棗 2 磅             ($56)
          酥脆角仔2 磅           ($76)
          金彩鯉魚年糕單魚庄  ($25)      (新加的)
----------------------------------------------
              Total:                 $513
鄧姑, 我來訂貨也. 唔該晒!

五香芋頭糕 X 1        
          笑口棗 1 磅
          酥脆角仔2 磅
          金彩鯉魚年糕單魚庄 x 1
金彩鯉魚年糕---雙魚庄連同塑盒及外加精美禮盒, 每盒HK$45元x 3= $135.00
金彩鯉魚年糕單魚庄每盒HK$25元 x 1 = $25.00
笑口棗---每磅HK$28元 x 1 = $28.00
酥脆角仔---花生芝麻餡, 每磅HK$38元 x 1 = $38.00
TOTAL : 226

唔該晒!
以上各單已收到, 謝....
多謝大家....已截止, 要買材料, 不能再加了
鄧姑,

我訂咗一條金鯉魚年糕, 不過, 在訂單中沒有我的名字, 漏單??
不知如何取貨?!因為學校有嘉年華至晩上11時,所以星期六不能來了。星期日來跑步和取貨又如何?有人在嗎?
鄧姑,星期六下午甚麼時間開工,我會來幫手,但會早走
鄧姑, 我在生水痘, 尾聲中, 怕傳染開去, 來不到幫手...sorry!

昨日進度非常緩慢, 各人好像已提不起興趣整年糕了, 而我只得一對手, 又不能推動他人...實在已盡力了(我已不眠不休的做了多天),

為此深感抱歉, 各人今日來取糕, 相信大部份都與你們所預訂的有所不同 或欠缺, 欠缺的主要是酥脆角仔....其餘的也可能有一些缺.

為免自己辛苦又受氣, 明年此項目將取消, 不再舉辦.
回復 42# 鄧姑

What about the friends who had come to help? You were not alone Tang Goo, please think about that.  No one complained about you, why you complain?  

Although we are not able to stay all day yet I am sure all of Akin friends will never take it too serious if they(we) can't get everything ordered.  Don't get upset just becos of this small matter. We always appreciate what you've done.
本星期六因家中有事, 改為下午2時才開始整年糕, 有興趣及有空餘時間的可來幫手,

大家全是義工, 一切也請 ...
鄧姑 發表於 2012-1-10 01:36

鄧姑,又係你話訂單少,好早搞得掂,又話出席義工要自願,又要尊重人,你咁講,搵鬼嚟咩!
星期六,要返工,及後知你制糕諸事不順,發哂老脾,同社人知道後個個趕番黎幫手,因為"人力資源"才是同社最大的資產!
我都係第一次轆角仔皮,伴著六位包角仔大姐,一齊眾志城城!
你話下年唔再整糕,本人十分贊成!反正年年都有人做到發老脾!
頭先我將蘿蔔糕磅重,嘩,超過1000g!!(訂單寫的是250g),仲係收$38!
有冇搞錯?吃力不討好,仲可能蝕本,下年千祈唔好再搞,免傷和氣!
如果鄧姑下年技癢想重操故業,我就呼籲大家罷訂年糕!哈哈!
蔡英文落選宣言節錄:
"如果你心裡真的很難過,就讓它發洩出來。你可以哭泣,但不要洩氣。你可以悲傷,但是不要放棄。因為明天起來,我們要像過去四年一樣的勇 敢,心裡充滿著希望。"