同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

復活外遊行~~~~福建永定土樓(3月20~24日)~~如期出發

原帖由 avuso 於 2008-7-24 22:59 發表
上次原來無去到的中川古村落 ,回水或者請食飯

仲好講..個個掛住玩..叫集合上車喇..就成班走晒去廁所, 成日都要左等右等..激到我死死下...買左門票都去唔到..

好在今次去到..補番數...   
如果農曆新年去永定土樓,會唔會貴 d?
依家先同張老師 contact 會唔會遲?
張老師會安排曬 d 行程嗎?
如果農曆新年去,會唔會咩地方都關門,無咩野睇?
三日兩夜夠唔夠玩?
原帖由 karen 於 2008-9-30 11:40 發表
如果農曆新年去永定土樓,會唔會貴 d?
依家先同張老師 contact 會唔會遲?
張老師會安排曬 d 行程嗎?
如果農曆新年去,會唔會咩地方都關門,無咩野睇?
三日兩夜夠唔夠玩?

去永定土樓儘量都唔好農曆新年去呀..
~~ 春運期間火車票很緊張, 超難買票, 而永定站係中途站, 買唔到票的機會很高, 所以儘量唔好農曆新年去呀..
~~ 現在聯絡張老師當然唔遲啦, 你話同社鄧總介紹的, 包得呀..
~~ 你講出你的要求, 張老師就會幫你安排, 你也可以參考我地先前的行程.
~~ 主要行土樓, 過年氣氛更濃添, 不過..火車交通就麻煩d..
~~ 三日兩夜夠時間啦..

回復 183# 的帖子

Thanks,鄧姑!

我開始時考慮可能先去廈門,之後乘車去永定。之後,我又想過於晚上乘旅遊巴由香港直接去永定,但因為我會帶住30多人去(成人學生),我怕夜間行車危險及車程太辛苦。

我依家都未想好點去安排車程...
Karen,

如果你地唔係農歷新年去, 搭火車是最好安排, 9點幾由深圳開車, 睡一晚朝早5點左右已到永定, 是最安全及方便的, 而且現在的火車硬卧都唔太差, 都可以的..

我地上次都係30人去呀...

由廈門去永定要走回頭路, 車程時間又要3至4個鐘, 唔化算...至於搭旅遊巴夜車去, 時間更長又危險..唔好呀..

火車票你可上深圳預訂..手續費都唔太貴, 香港中旅及中鐵都可預訂, 但手續費就好貴..

你咁多人就真係要預早聯絡張老師安排住宿喇..同埋你要要求一定要住圓形土樓(則圍裙樓), 如果唔係佢會俾間客棧你地住架...
依家諗諗下,如果搭火車,可能響復活節搞好 d...

我有個福建既朋友話,佢搭飛機回家鄉都是300元,是由深圳起飛,不過我唔知假期有沒有咁平。

另外,佢俾左 d 有用既 info 我...

Map of Fujian
http://www.onegreen.net/maps/m/fujian.htm

飛機票
http://www.qunar.com/
原帖由 karen 於 2008-10-3 22:33 發表
依家諗諗下,如果搭火車,可能響復活節搞好 d...

我有個福建既朋友話,佢搭飛機回家鄉都是300元,是由深圳起飛,不過我唔知假期有沒有咁平。

另外,佢俾左 d 有用既 info 我...

Map of Fujian
http://w ...

深圳飛全國的機票好多時都有折扣, 有時甚至低至2..3折, 上次我在深圳飛北京, 臨近奧運開幕(8月7日飛), 票價都係800人仔, 而回程青島飛廣州, 都只係500人仔,好抵, 但數量有限, 人少少就可以買到, 人多就一定唔得喇..

復活節去都好呀, 天氣唔太熱..太凍, 只係可能會有d雨...土樓房間係冇空調的, 暑假去會幾辛苦架..
鄧姑,
可否提供詳細往土樓的資料給我朋友參考,因我在這裡老是找不到。
還有張老師的聯絡資料等。
謝謝!

原帖由 alice 於 2008-10-15 19:11 發表
鄧姑,
可否提供詳細往土樓的資料給我朋友參考,因我在這裡老是找不到。
還有張老師的聯絡資料等。
謝謝!

交通:
去程火車~~ 火車班次K636  深圳開21:15,  深圳開至福州列車, 買深圳至永定車票, 翌晨約5點在永定下車.
回程火車~~ 火車班次K299  永定開22:50, 廈門至廣州東列車,翌晨6:00時在東莞東站下車, 再轉車往深圳.

住宿及行程安排可直接聯絡張老師.
裕德樓(又名圍裙樓)  
福建省漳州市南靖县書洋鎮塔下村
張旺偉先生   
email: zww101@sina.com
電話: +86-596-7771118 / 13959606687
土樓網址: http://www.wqlkz.com/index.asp
Thank you so much!!!
Reply from 張老師

您好!很高興能收到您的郵件,謝謝鄧總對我們的厚愛,向您推薦小店。根據我們與其中一戶的租借合同,在08年底就到期了。到時估計剩下的床位也就在20床左右。不過,我們有再投資了一座客棧,條件也很不錯的,每個房間都是兩張床,都有獨立的洗手間,客房的四周全是用當地的杉木裝修的,就類似於我們的小木屋,而且,在頂樓四樓有個很舒適的寬敞的露天陽臺,團友們可以在那泡泡茶、聊聊天的,能欣賞到整個村的全景。

未知「客棧」是否土樓要等他回覆

原帖由 karen 於 2008-10-18 00:29 發表
Reply from 張老師

您好!很高興能收到您的郵件,謝謝鄧總對我們的厚愛,向您推薦小店。根據我們與其中一戶的租借合同,在08年底就到期了。到時估計剩下的床位也就在20床左右。不過,我們有再投資了一座客棧,條 ...

我上次去土樓時, 張老師都有提過在附近找多一間住宿地點接待客人, 這新點應該就不是圓形土樓, 是普通的村屋喇..

不過, 新建又每間房都有獨立洗手間, 都唔錯的, 你最好問問張老師可否影些房間及附近環境的照片給你看, 咁再作決定啦..
我今日見到紅磡火車站中旅社掛了個易拉架,上面寫住訂火車票免手續費。
原帖由 karen 於 2008-10-20 23:15 發表
我今日見到紅磡火車站中旅社掛了個易拉架,上面寫住訂火車票免手續費。

唔收手續費咁著數..中旅一向都好"寸"喎...上次查問如團體購票, 可有電視框, 佢都唔SO我..