同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

復活外遊行~~~~福建永定土樓(3月20~24日)~~如期出發

哈哈...小心佢d字眼.." 免收手續費~~~直通火車票.." 應該係指香港直通廣州, 深圳又或東莞的車票, 其餘境外的車票一定收手續費的, 你試下問下...
大家還記得土樓的張老師嗎, 他在今天來了香港, 遲些我會同他飲茶兼遊下香港, 大家有興趣的可聯絡我...
不經不覺去土樓遊覽已是3年前的事了, 睇番d相...波子/星星那時都好細, 而家已是少年郎, 變化真大....
睇到你地d相, 真後悔咁遲先跟你地去玩.......
昨天與張老師及他的新婚太太一齊到銅鑼灣遊艇會飲茶, 一別數年張老師比前年輕了....哈..他還說現在土樓生意很好, 除原本土樓外, 還新建多一座樓房供遊人住宿,獨立房間還有冷暖氣....

他爸爸還很客氣的送來一些茶葉及梅菜乾給同社, 我現放在小屋內, 遲下可整梅菜扣肉...

未知現在農曆新年,老師客棧會開的嗎?(不過我已經發 email 給他問問了)
原帖由 karen 於 2011-2-3 18:52 發表
未知現在農曆新年,張老師的客棧會開的嗎?(不過我已經發 email 給他問問了)

新年是旺季, 一定開的....Karen, 幾時去土樓張老師那裡, 我想帶些少心意給他們...有行程時Call 我呀!!
我打算今日 (年初二) 下午出發~
你可以打電話俾我響火車站交收...

我依家未 plan 行程,可能先去廈門,才去永定,或是換轉,
我都係響深圳見買到咩車票就去邊度...
Tang Guo, I got your message.
I am now in Mr. Cheung's 土楼.
Talk to you...

BTW, please check the email box.
原帖由 karen 於 2011-2-5 21:59 發表
Tang Guo, I got your message.
I am now in Mr. Cheung's 土楼.
Talk to you...

BTW, please check the email box.

哈哈...咁快就到土樓喇..

幫我向張老師及其家人說聲: 恭喜發財, 身體健康, 土樓生意蒸蒸日上.....日後有機會我會再到土樓探他們的...
想不到,我在房間內偷了一個 wireless network... 超快!
張老師他們都很忙,房間全滿了!土樓很多人,外面堵車!
這邊放烟火跟香港放烟花差不多呢!
原帖由 鄧姑 於 2011-2-6 00:02 發表

哈哈...咁快就到土樓喇..

幫我向張老師及其家人說聲: 恭喜發財, 身體健康, 土樓生意蒸蒸日上.....日後有機會我會再到土樓探他們的...

鄧姑, 我又去~~
原帖由 karen 於 2011-2-6 01:05 發表
想不到,我在房間內偷了一個 wireless network... 超快!
張老師他們都很忙,房間全滿了!土樓很多人,外面堵車!
這邊放烟火跟香港放烟花差不多呢!

土樓的煙花根本同香港的煙花有得揮, 那次我們到訪, 張老師也送了幾個煙花給我們燒...嘩..記得那次係橋頭放時, 那震撼的威力嚇到我地要狂奔的..勁呀!

土樓上的星空

土樓上的星空

土樓上的星空

土樓上的獵戶座

土樓上的獵戶座

我依家問緊張老師攞報價,打算 4 月的 4 日復活節假期帶學生作「福建土樓生活體驗」,我睇中佢地為香港國際學校學生及一些團體搞的土樓生活體驗,內容有上山採茶、參觀茶作坊、學做木偶戲、學校義教、學做竹編織、農家糍粑製作。但張老師的住宿及包車費都幾貴