同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 41146|回復: 212
打印 上一主題 下一主題

復活外遊行~~~~福建永定土樓(3月20~24日)~~如期出發

福建土樓, 因其悠久的歷史, 奇特的風格, 精巧的結構, 宏大的規模而被譽為世界民居建築的奇觀. 土樓如今聲名遠播, 其實是要多謝美國中央情報局. 美國從衛星上拍攝到閩西附近有很多類似核子反應爐的建築物, 即時引起一陣恐慌, 於是不斷地進行探測研究, 僅僅是衛星照片就拍了上萬張. 後來美國情報局有關人員以遊客身份前來旅遊, 才恍然大悟, 他們所擔心的核子反應爐, 其實就是民居土樓! 之後便吸引了很多海外遊客前來參觀遊覽.

福建土樓總數達萬座以上, 其中在福建西南部永定縣, 南靖縣, 華安縣等地區尤其集中, 有三千多座. 而我們今次的旅程, 主要在永定和南靖兩個地方.

復活節四天漫遊...探訪客家土樓風土人情...住土樓民宿了解當地人的生活習性..
為節省時間來回福建永定均為火車睡鋪...

日期: 2008年3月21--24日(復活紅假)
出發日期/時間: 2008年3月20日晚上8時正
集合地點: 深圳羅湖口岸餐廳門口.
費用: HK$1,400 (包來回火車睡鋪,二晚土樓民宿, 3日包車遊覽及導遊費,4日早午晚包餐, 景點入場費)

一次可能唔太舒服但可深入了解風土人情的旅程, 有興趣請儘快報名...
車位安排關係, 人數只限20人
..

因要買火車票...3月9日前我要確實人數...

有冇參考相片睇

以上照片都是網友去完土樓所拍攝的, 遊覽土樓會幾辛苦, 每日都要坐車到山腳, 然後行上觀景台看土樓群, 再走往每間土樓參觀, 晚上住宿土樓, 房間也很整潔, 但房內卻沒有獨立洗手間,要到地下共用洗手間, 如晚上要如廁的便很不方便, 但聽聞每間房都有紅膠筒給你方便的...
食物方面可能也不是大魚大肉..只是一些農家菜..但為何選擇去遊覽土樓呢...只想了解這個世界文化遺產原始風貌..客家族群的生活方式..

我想去

我想去,但今次不太合媽媽去,因為太辛苦,媽媽也怕影響團友進度
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 11:31 發表
我想去,但今次不太合媽媽去,因為太辛苦,媽媽也怕影響團友進度

哈哈..你媽媽都好後生..不過, 預左今次會辛苦架, 但而家行得走得唔去, 老左就真係想去都唔得喇...

阿jack..係去就快d報名, 我手頭上有10多人已報名...好快爆呀...

從厦門去土樓更近

請看左下是土樓所在永定和南靖http://tw.mjjq.com/travel/big5_trip_1709.html
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 11:46 發表
請看左下是土樓所在永定和南靖http://tw.mjjq.com/travel/big5_trip_1709.html

No la..廈門到永定是先乘飛機到廈門, 再乘4個鐘旅遊巴去永定, 時間和金錢都唔化算呀...

乘火車係最直接...一覺醒來已到永定..

一個人去

預我一人先啦
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 12:04 發表
預我一人先啦

咁小朱呢...佢唔去呀...
報名名單:
鄧姑 x 1
潘淑芬 x 1
劉育培 x 2
馬北泉 x 2
羅永波 x 4
何奇遠 x 3
梁有才 x 1
陳愛瓊 x 2
張婉霞 x 1
林齊桂 x 3
蘇伯彰 x 2
鄭燕珍 x 1
蕭慧華 x ?

陈爰瓊x2
thank you
原帖由 瓊姑姑 於 2008-2-28 20:17 發表
陈爰瓊x2
thank you

丁橋...

很抱歉

因為妹妹是同時出門,家中沒人只有媽媽一人,今次我無法跟你們一起去了,下次吧!Sorry!
原帖由 Jackho 於 2008-2-28 23:45 發表
因為妹妹是同時出門,家中沒人只有媽媽一人,今次我無法跟你們一起去了,下次吧!Sorry!

好啦...咁乖仔..批准你啦..
提提大家...所有參加的朋友, 不論大人或小孩, 無論就讀日校或夜校, 如有學生證的, 也請帶去, 咁遊覽土樓時, 景點所有入場費也可以半價的, 到時我會退回每個有學生證的約人仔50元.
所以記得帶學生證呀..有著數的..
有效學生必須附有相片及不過期的...唔好帶張幾十年前的...