同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

復活外遊行~~~~福建永定土樓(3月20~24日)~~如期出發

我想落柯打

紅豆沙,唔該!
原帖由 avuso 於 2008-3-11 21:35 發表
我想落柯打

紅豆沙,唔該!

紅豆沙..好呀..要熱定要凍呀先生..
由於要買保險, 劉育聰及吳熾華可否將你們的中英文姓名, 身份證號碼, 出生日期等資料email to mkytang@netvigator.com.

Thanks.

其他朋友的資料我已有, 不用send..
Information Just send to your e-mail.
原帖由 avuso 於 2008-3-11 23:05 發表
Information Just send to your e-mail.

Pls check your email..

回復 48# 的帖子

Miss Tang:

Just send info...Pls check...thx!
原帖由 Simon 於 2008-3-12 13:01 發表
Miss Tang:

Just send info...Pls check...thx!

Thanks a lot!!

我有位朋友也想去土樓

可否提供今次留宿的客棧資料,我朋友想7月去土樓,多謝!
原帖由 Jackho 於 2008-3-13 02:04 發表
可否提供今次留宿的客棧資料,我朋友想7月去土樓,多謝!

阿Jack, 土樓住宿安排有好多選擇的..可因應需要作安排

http://www.wqlkz.com/index.asp 這是今次我們去土樓的地方, 住宿及包車費都貴, 但我覺得佢地安排較妥當, 地方亦較整潔.聯絡人為張老師, 資料如下..

裕德樓  
福建省漳州市南靖县書洋鎮塔下村
張旺偉先生   
email: zww101@sina.com
電話: +86-596-7771118 / 13959606687
http://www.wqlkz.com/index.asp
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
這是另外一個土樓的住宿, 最先我是找他的, 但因為包車問題所以我轉左去張老師那邊, 他的價錢係好平, 但地方就冇張老師那邊乾淨.

福裕樓樓主林勤明先生
email: tulou.lqm@163.com
contact no.:
13860221798 (龍岩)
(86)597-5535900
(86)597-5834888

Thank you

Thank you for your help...
還有一星期我們便要出發去土樓...大家的行裝執好未呀...

溫馨提示

1). 土樓住宿與酒店不同, 所有日常用品包括毛巾,牙刷,牙膏, 沖涼液, 洗頭水...等等個人物品也要自携的.

2). 現時土樓那區氣溫不太凍,17度~~28度, 大家只需帶多一件風衣..其餘T-恤,輕便服裝便可以.

3). 由於每天都要到處跑山睇樓, 建議著波鞋或行山鞋, 第三天晨早由住宿土樓到牧場要行3公里(慢行約一小時), 所以要帶水壺/帽/ 防曬用品...

4). 參觀土樓學校, 現時已安排有30~40位小朋友同大家見面交談, 而我地團內4位精英小朋友到時亦會行出黎用普通話介紹自己及日常生活情況, 介時大家要幫幫手協助他們, 至於文具/書籍/玩具/糖果..等, 大家量力有幾多帶幾多啦..到時會以茶會形式互相交談的.

5). 土樓是一個攝影幾好的地方, 大家帶齊攝影架生喇..不要忘記帶义電器(for電話/相機)

6). 為防感染..最好大家帶一樽消毒洗手噴液, 飯前或活動中如有需要也可消毒洗手...(記住洗手時唔好咁張揚, 靜靜地進行, 以免影響人家..)---> 要買就儘快, 市面已開始缺貨.

7). 土樓客家人普遍熱情, 參觀時如想進入人家處, 必先要打聲招呼..

8). 如有需要也可帶少量藥物for自己需要.

9). 土樓地下一般都會飼養家畜(雞/鴨/鵝)等, 大家不要太走近...更不可觸摸呀..

10). 從網上圖片見到土樓有好多水井, 井口都幾闊, 小朋友小心不可到處亂跑...

11). 上火車前每件行李也須經檢查, 大家留意不要帶違禁品 ( 易燃物/爆炸品/軍刀...)

12). 帶備有效的身份證/回鄉證/少量人民幣便可以.

13). 有學生證的, 請謹記携帶.

14). 行程中有夜行拍攝夜景/及方便晚間去廁所, 請帶備手提電筒.

希望今次四天睇樓團, 大家玩得開心d...

20/3(星期四)晚準8時正
羅湖關口口岸餐廳門前集合, 不見即散..準時呀..
(由於當日是復活節前, 好多人過關回鄉或旅遊, 羅湖應非常熱鬧,
請預留多些時間過關..)

如有問題, 可打電話給我.
香港手提: 96xx 96xx, 國內手提: 134xxx99147

唔去土樓的朋友, 有冇興趣在24/3上午黎深圳同我地一齊食自助餐歡度復活節呀..

這間領鮮環球自助餐是香港稻香集團屬下的一間分店, 自助餐質素唔錯, 有三百多款野任食, 原本每位人仔98元, 但而家做緊優惠, 五人同行, 一人免費, 則人仔78元左右, 有興趣的最好能組成五人, 則會抵d, 我地睇樓團30人已有6位免費了, 三月份生日的又有香檳同旦糕同你慶祝(我地團內今次有4位朋友喇)...

地址係羅湖友誼城, 香格里拉洒店對面, 佳寧娜/嘉里中心隔離, 由火車站行去經火車站下沉廣場約十分鐘左右, 自助餐時間: 中午11:30至14:30,
有興趣的在這兩日好快知會我...我幫你地訂位呀...

原來適當時候去日哦夜哦係有效的...紅磡中鐵火車售票處被我哦完後, 終於都幫我換票, 最後爭取到去程時我地只分配兩個車箱, 不用太散..更改如下:

5號車箱~~~冇變,照舊18人一個車箱
6張床,上/中/下鋪, 共18張床鋪
1. 波仔 x 3 (一張床)
2. 何遠 x 3 (一張床)
3. 蕭慧華 x 3 (一張床)
4. 鄧姑/餅嫂/珍 (一張床)
5. 阿育x2, 瓊姑x2, 阿柯x2 (二張床, 上/中/下鋪到時互相協調)

6號車箱~~~其餘12人集中在此
6張床, 中/上鋪, 共12張床鋪
1.蘇彰x2,
2.李生/李太,
3.才記/Simon
4.阿齊 x2,
5.馬北 x 2,
6.阿聰/阿華

溫馨提示

溫馨提示

6號車箱的人士請注意,想要有覺好睡,記得,最緊要.....最緊要,自備"强加"耳塞",公衆地方打鼻鼾声可能高違100分貝。
原帖由 avuso 於 2008-3-15 22:44 發表
溫馨提示

6號車箱的人士請注意,想要有覺好睡,記得,最緊要.....最緊要,自備"强加"耳塞",公衆地方打鼻鼾声可能高違100分貝。http://www.akinalliance.org/discuz/images/smilies/default/hu ...

6號車箱邊個咁勁呀...等我送2個"衣夾"俾佢...