同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6707|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

北潭坳水浪窩行~~~(4月13日)

路程簡介

這是麥理浩徑的第三段, 由北潭坳登上牛耳山, 繞經岩頭山, 進入嶂上林帶, 在士多和營地大休, 再由嶂上登山, 行經畫眉山...雷打石及雞公山, 在雞公山頂俯瞰企嶺下海, 遠眺西貢及塔門, 下山穿過樹林, 出去就是西沙路的水浪窩.

日期: 2008年4月13日 (星期日)
集合時間/地點:
(1)~~ 上午九時正~~鑽石山港鐵巴士總站96R站等
(2)~~ 上午十時正~~西貢北潭坳96R巴士站等.
回程: 4:00pm
路程: 10KM
步行時間: ~4.5 hr
  難度3.00 ★★★
領隊: 鄧姑

溫馨提示:
~~ 由於上山斜路頗崎嶇, 行山前需要有足夠休息.
~~ 沿途大部份路程無樹蔭, 請帶備足夠防曬物品.
~~ 嶂上有士多可補給, 但如售罄便沒有, 所以要自備充足糧水

其他: 帽, 防曬用品, 風褸, 毛巾, 後備乾糧, 水果, 零食, 電筒, 行山杖, 地圖, 指南針, 急救藥品, 手提電話, 同埋要講低俾屋企人知... ...

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任).

I will join the hiking.
But why nobody response?
原帖由 Ah_Chai 於 2008-4-10 11:53 發表
I will join the hiking.
But why nobody response?

唔洗擔心...會有人去的..佢地全部都是隱者...出發當日個個就會閃出來的...
後備路線:

如本星期日天氣炎熱..集合後跟原本路線上嶂上大休...回程走黃竹朗落猴塘溪乘車出西貢, 路程只有5.5公里, 比原先路程短一半.

但當然我希望大家唔好咁懶...挑戰自己儘量跟原線行啦...
我當日在北潭坳參加定向接力賽, 在起步時, 請為我打打氣.
你幾點出發呀...怕我地黎到你已出發了.
咦..星期日北潭坳有定向賽事...咁咪會通山都係人...
天氣陰涼....適宜行山..明天見..
微風細雨下...我們仍然繼續我地的行程...整個西貢山頭也被濃霧掩蓋...何等詩意..

上完一山又一山...頭頂上飄下來的也不知是霧水還是汗水

霧中人 清風 迷濛旅人
佈滿水珠的小草 放射狀蜘蛛網 山景 小路 葉片
盲蛛
Here are the pictures I took during this lovely trip!
哈哈...壞左幾日的電腦...終於都攪妥喇...繼續....

小草也冒汗...

午後..天漸變亮...雨也停

笑..你以為行完呢...好戲在後頭呀...
嶂上真係一個好地方...到處都綠草如欣..春暖花開..