同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3751|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

小心有賊

小心有賊
依家 d 地圖同 oahk 註冊左未過註冊期都會有人大大聲話自己 field 過, 仲攪比賽比人玩架!
FROM HKOC BROAD:

香港既街道圖都有好多出版社出自己既version,又唔見地政總署話人侵權(or visa versa)?多version先有得揀,唔通某出版社畫得差,人地想出個好d 既version都唔得咩??
梁家傑:有得揀,你至係老闆!!
龜:無得揀,
ALSO FROM HKOC
個人意見, 絕對不代表香港野外定向會的立場 :  
我們要與時並進, 不要故步自封!  日後最好的方法就是要採取更開放的態度、更有效率和更合理的定向地圖測繪製度。
香港野外定向總會應注重定地圖製作質素方面的工作, 製定相關標準, 主動設法提高測繪人員的測繪技術, 如設立定向地圖測繪委員會, 定期舉辦定向地圖測繪訓練班等,。
假如果有一張現成和高質的定向地圖在眼前, 主辦賽事的機構或賽程設計者, 一定不值得花費不必要的時間和資源去做一張就算很接近的另一張定向地圖。
道理非常簡單, 就是要地圖註冊制道應要朝向開放的角度去想, 有競爭才有進步!
咁攪法同社 d 圖都可以亂比人侵權啦!

麻煩梁林向總會查詢以正視問題!

第十四屆白理義先生野外定向紀念賽

第十四屆白理義先生野外定向紀念賽截止報名日期為21.9.07.快找partner組隊.