同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7751|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

北京奧運之旅

我在這星期四(7/8)便會起程往北京,此行除觀看奧運開幕禮及幾場賽事外, 亦想感受一下首都的奧運熱,一生人一次,點都要為國家贈興的...

希望能看到平安奧運和有素質的奧運!

除北京外..我還會試搭京津城際鐵路往天津, 感受此高速火車的威力..

再往青島觀看奧運帆船比賽....8月18日由青島飛回港..

我會影多些相..回來後再同大家分享...

最好每日有文字報導,像記者一樣傳回同社
最好每日有文字報導,像記者一樣傳回同社
Bye..Bye..各位..我要起程了...

據聞我會與香港某高官同機, 所以要預早到機場進行安檢...哈哈..唔知是誰呢???

18/8 回來再見..至於可否每天都有文字報導...我諗有難度了...因留京數天..差不多每天都有賽事要睇...日日排隊進場都可能排餐飽啦...
Hi~~~各位..我回來了...
剛飛抵北京, 當然要逛一逛新建成的三號客運大樓, 聞說這個客運大廈的設計師是跟我們香港國際機場是同出一人手筆, 所以首都機場給我地香港人的印象是熟口熟面, 不過首都機場看似大得多, 由於要配合奧運的傳宣, 機場更新增了5個機械福娃, 今次好好彩係咁大個機場都比我捉到歡歡影番張相.

北京街頭到處都是民警...武警..還有許多由民間自發性參與的首都治安自願者, 有年輕的學生..亦有退休的公公..婆婆...一時間走在街上你會感到好安全..而義工們亦非常熱心...無論你是問路..或查詢奧運資料..又或閒聊奧運在他們心中的價值...他們也會詳盡的給你解答..

今次往北京...我每天都乘搭地鐵到處逛, 北京地鐵給我的印象是很乾淨...超便宜(無論去那一個站, 不論長短, 都是兩蚊人仔, 超抵),為免麻煩我在第一日便買了張IC卡搭地鐵, 點知仲抵, 有6折, 每程只係一蚊幾毫便可以周圍去....
除了一號線較舊及擠迫外, 其餘都很新及少人,非常舒服.. 而北京各名勝如天安門...王府井..圓明園..天壇..等等...通通都可以搭地鐵去...

由於奧運關係..每次進入地鐵站/火車站, 都要進行安檢, 如發現有液體..如水..都要在安檢人員面前飲一啖, 以示真係清水..攪到我成日都要飲水..

奧運氣氛在北京非常熾熱...到處都掛滿彩旗...人民頭上..臉上..車上都貼上奧運標誌, 如果你隨便向你身邊路人說聲"中國加油", 便有好多人跟著附和...大家為了這次奧運都感到很光榮...開心...[size]

8月8日由於要進場看奧運開幕禮...午餐過後便開始出發入場...首先乘地鐵往北土城站...那裡守衛很嚴, 沒有門票的, 一律不淮走近閘口..

一步入禁區, 安檢便非常嚴密, 除檢查身份證, 門票外, 還要用儀器搜身...所有一切違禁品不准帶進場, 包括一切食品飲品...

還有一切液體~~今次係佢地面前飲水都冇用, 可憐那跟左我十多年的水壺, 就在此處要拋棄, 真慘...

有朋友帶左一支好少份量的防曬護膚液, 他們搜到後倒了少許在枱上,則時用火機燒, 可能有酒精成份發覺可燒得著,那支液除拋棄外, 我朋友更要入房作更徹底的搜查...

通過一輪安檢後便進入通往奧運會場的地鐵, 原來北京因此次奧運加建一條新地鐵線名為奧運中心線, 內有三個站, 分別為奧體中心(鳥巢/水立方站), 奧運村及奧運公園站, 但現時只開放鳥巢/水立方站, 其餘都關閉...

除手持奧運門票外,其餘一般民眾也不可乘搭..

這個站又幾有特色的...

由於時間尚早...在奧運村內我便到處逛...嘩..嘩..奧運村好大呀..我站在街中...完全望唔到街尾..

為了娛眾..仲有花車遊行..

鳥巢...水立方的日與夜..