同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 鄧姑
打印 上一主題 下一主題

北京奧運之旅

好辛苦排左3個鐘頭..終於入到會場...場內好大..亦好悶熱..

奧運開幕禮把我震撼了, 我一邊看、一邊感動得流著淚, 一個無械可擊的開幕禮, 勝過了世界歷史中所有的開幕禮...

千五人擊鼓, 齊整、同心, 人的實力超越了科技; 郎郎與四川生還小姑娘, 溫馨仁愛; 絲綢舞蹈, 背後可歌可泣的犧牲;

中國四大發明, 歷史中帥領世界; 卷軸科藝, 盡寫我國輝煌; 李寧點燃聖火, 燃點了希望的開始...

整個節目維時4個鐘...最悶是各國運動員進場..好多國家都唔識..仲行成2個鐘..初初都幾興奮..猛拍掌..後來差d訓著...

在進場前由於唔准帶飲品及食物..故唯有幫襯唯一食店~~~麥記..30幾蚊一個包..超貴..

後來被我發現有樣野..幾好食..又平呀..哈哈

自熱飯盒..撕爛包水接觸到個化學包就係8分鐘內蒸熱盒飯, 只賣20皮..一d唔貴

除了開幕禮...翌日我亦在國家體育館觀看了男子體操初賽第三場...

此次北京行除了奧運村外..王府井也是我常去的地方...那裡有好多野食...好多店舖行..更好的是有好多奧運紀念品賣...

大家留意下這件東西...在任何一個地鐵站...奧運場館都有擺放..你知唔知佢係咩...~~~答案是爆炸品處理器

炎炎夏日..北京到處都見荷花....

京津城際鐵路..由北京往天津只需26分鐘...票價58元...每10分鐘開出一班..非常方便...而個火車站又新又大...據聞是全亞洲最大的火車站,
火車行車時相當穩定, 完全感覺唔到架車係300km/hr.咁高速..

北京近年都多了很多新建設...晚上天安門一帶燈火通明..非常靚..而另一靚點便是北京國家劇院..(又名水煮蛋)...你地話似唔似..

下次如有機會..我一定會去棒場..聽番一兩場音樂會先...

在天津我住在一間民宿...位於市中心交通方便...整棟大廈猶如香港沙田"駿X園"般, 屋內兩廳兩房..廚房/廁所..廿四小時冷/熱水/空調供應, 每日租金都只係260蚊人仔/一層樓, 好抵...

可惜..掛住睇奧運.唔記得影相..

等我留低資料在這裡..日後有機會去天津玩...多一個住宿選擇...

電話: 13920083278 黨小姐

在天津奧林匹克中心會場...主要是足球比賽..那天我去到仍然有門票賣...80蚊一張, 幾抵睇..不過, 我太累又太夜了...所以冇睇...

天津著名飽點狗不理...當然要試下啦...走進那自命百年老店...45蚊一竉狗不理(共8個)...雖然貴都試下..味道都唔錯..

點知走到另一食街...通街都話自己係百年老店...但"狗不理"飽卻是10蚊一竉(共10個)...試食下味道質感都一樣...真..真激死...

由天津往青島...坐"和諧號"動車組..5小時車程便到...很舒服..票價200蚊...

青島火車站宏偉又有氣派...

青島奧運帆船賽..10蚊門票便可進場睇賽事...

票價點解咁平...因距離遠..整個賽事你未必睇到, 不過到現場感受下d 氣氛也唔錯..

總括來說..這次行程可說是"不枉此行"...除能感受奧運氣氛外..也覺得這次北京辦奧運確是費盡無數心機..心血...

是認認真真的向全世界說..中國百年奧運夢已達成...

行程中除安檢及在青島住酒店要被隔離感到有些不開心外, 其他一切也覺新鮮..有所得著..

北京奧運相信此生只此一次了...