同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
返回列表 發新帖
樓主: 鄧姑

暢談衝勁營

昨早見到卜福晨,我話佢知我響同社既 TC 聽過佢講 talk,佢話一九九幾年個時響同社第一次講 talk。
之後佢仲問我呢幾年有沒有 summer training camp...
以前卜福晨同埋教唱遊果位導師,簡直係TC的主打~~
休息咗好好耐都手癢,我記91,2...年treck camp我地去找扒canoe 添, 好happy呀,我又可以交quota幾好,以前仲有Orient,Rock,sport,山..啲quota, e 家年年都頭痛! 好快比 人叮哂啲牌!
大家呢幾年,仲有無去行山呀? 有無幫出面D 機構搞下類似TC 的野呀?
Stanley 咁你又有無呀?
我就無喇~
應該有其他人有的...
原帖由 鄧姑 於 2008-9-18 00:30 發表
日前因收集資料製作DVD光碟...發覺同社這個長壽節目, 已舉辦了三十二屆...直至2006年便停下來..

其實我都想知....2006年係有無trek camp的?
如果有, 咁都係07打後無~
2006年是有 tc 的 , 但2007, 2008 就無了 -.-
我在這2年也無有行山了 !!

回復 19# lynxlynx 的帖子

我呢幾年行山的次數連五隻手指都數得曬~ 去宿營既次數比去露營多~ 而每次去宿營搞活動都係工作,唔係 leisure for fun。
前幾日有朋友同我講...想再構思攪衝勁營...

新構思新創意...絕對歡迎....同社幹事會無限支持, 有興趣的朋友歡迎提出你的意見....
頭先我將 "暢談衝勁營" 裡面大家的評論由頭到尾睇左一次,
畢竟是Trek Camp出身,總有點情意結...........
心裡面在想: 現在我們進行中的  "青苗計劃" ,是否就是 "衝勁營" 的延續............
這幾個星期有幸同一位年輕人合作辦活動.....這個有抱負..有理想的青年人說來原來是同社2000年Trek Camp 學員, 他說完了trek camp 後也有幫手一直至06年最後一屆, Trek camp 完了他便再沒有出現同社, 他現已是一位很有為的專業社工....原來trek camp ...真的很重要, 可以留下很多人的...
我相信大部份人都不會否定 Trek Camp 的存在價值、其重要性及影響!
(又係開始播首《那些年》的時候了... )
以下的內容是從網上找到的,可以看到當時一些當事人的看法及感受!!

======================================================

2006 年 4 月 14 日 星期五 【晴】

在咖啡室中的一則留言。
各人都有些感慨......

祈望能延續2005年的務實風格,
各位朋友,當然包括2005的參加者,有否興趣再併肩一起實踐這個願望?

怕只怕連一個有心人也沒有吧!
這空間我見到一些不同的角色:
有心無力的人 ~
有力無心的人 ~
無心無力的人 ~
不清楚自己能力的人 ~
有力有心然而有點迷失的人 ~
冷眼旁觀的人 ~
。。。。。。
如何去定斷這悶局呢? 高人請指點。

2005年我是有力有心然而有點迷失的人
我在同社入面都幫左好幾年手trek camp
過程中有開心,有無耐,有辛苦
無論是做得好,做得唔好
都得不到贊賞,最多的可能是批評
有時批評也好,可以改善一下
往往人們只會懂得批評並沒有施以援手
不過有時真係知道自己做得唔好,亦都唔知道自己如何處理才
是最適當
感覺是無助的,結果得過且過就過去了
講真技術我沒有,領導才能我沒有,有的就只是心
自己曾經在trek camp裡面經歷過從未做過事
跟著不同性格的人合作,一起生活,感覺很新鮮,很特別
我覺得很值得推廣給其他人
縱然我完左之後技術沒有,但過程裡面所發生既事都令我懷念
每年trek camp過後,很少人繼續留係同社,
大家都會擔心唔知下年仲有無trek camp呢?
事實告訴我,雖然他們並沒有留在同社,但他們仍會繼績與
組員聯絡,繼續行山,繼續參加山野活動,
令我很安慰,覺得自己的付出是無白費
TREK CAMP係一個好好的橋樑讓初學者去嘗試唔同的活動
係一個好地方

又開始慢慢熱鬧起來了......
小劉姐姐<唔知點解我係覺得加上姐姐的小劉好叫好多>
日前跟友人於席間都有討論起trekcamp的事,
而講開時亦少不免提起些往事。
杜比有幸經歷最近幾年的TC,
雖然並未有落水幫個甚麼大忙,
但都總會有些感想感覺。
姐姐,
我相信一定有人願意贊賞的。
不過, 可能未必有機會讓人家贊賞到呢~
然而未有機會當面稱贊, 之後亦慢慢遺忘....
回到主題。
這個圈子裡的確有唔同類型的人,
有X無X,迷失或是旁觀...等等,
某程度上, 其實佢地都有可能幫得上忙架。
<好像又離題了>
查實,
杜比想講?係~ 好多人都想trekcamp(之火) "燃續"下去吧!
請原諒我出賣左些人, 即使唔講名都唔難估架呢~

>>2006年04月14日 Fri 14:40:00 (GMT+8)
尋找失落的人物;
尋找失落的故事。
一個人、一個iphone、一小點經費;
再加一個深思熟慮採訪的問卷;
懷念與鼓勵的動畫畫面添上天馬行空的建議,
同社垂手可得。
也許深思之後可以再現彩虹......

+
Trek Camp 可以變身做社內活動,咪唔使壽終正寢