同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 20720|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

暢談衝勁營

繼續Trek camp要面對既問題好多, 有主觀同客觀因素, 略列如下

1. 香港夏天愈來愈熱, 對戶外活動黎講係唔適合

2. 當05同06年試過搞秋天Trek Camp時, 又會因為時間接近大專既mid-term, 而且大專學院9-10月迎新已經吸納左部份大專學生既熱情同金錢時, 要吸引大專學生會比較困難

3. 現時市面亦都有不少類似課程, 亦有專職全日職員負責, 相比起來, trek camp缺乏吸引力

4. 大部份同社年輕社友(不計第二代)都已經離開學校, 好少再有時間響平日去搞活動

5. 當然, 我地既心態都有改變到, 呢個亦係無奈既答案

Trek Camp既前景, 其實我曾經諗過, 應該係同社區組織或學校合作, 響暑假期間搞3-4星期既活動, 主要目標係中四至中七學生, 比佢地認識野外求生, 了解野外活動, 再加上社會服務

而家既學校, 都開始注重學生響考試後或暑假期間既活動, 從呢個方面入手會較好, 我自己分析既優缺點如下

1. Band 3既學校, 好似我A-Level們讀過既伊斯蘭中學, 其實早就有類似活動, 而亦有專門老師去帶, 但相信老師既質素會較參差, 山藝技術唔會好高, 我地有好多山藝經驗豐富既朋友, 可以作為技術協助或協助統籌

2. 唔少既社區中心, 資源唔夠去搞呢類活動, 我地可以協助或合辦

3. 如果唔係由同社主辦, 我地就少左自主性, 可能唔會再叫Trek Camp, 或者經常要同學校/社區中心去開會, 籌備既時間要更加長

4. 參與成員唔夠18歲, 活動安全問題要好好考慮

5. 活動收入支出亦會係大問題

經常覺得, 社會正在改變, trek camp既方向同面對既層面可以闊D, 大專學生或在職青年對呢D活動既熱誠係少左, 而邊青/低收入家庭子女係我地應該要照顧既新對象
其實同其他學校或社區組織合作, 都係叫trek camp, 只係性質改變左, 自主性低左, 但如果同社要新血, 呢個係好辦法

如果響中學階段吸引一班朋友, 應該可以維持到一段長時間, 應該好多現在同社資深社員都係當年補習班嘛, 相同道理

但係我地作為搞手既, 積極性一定低左, 因為少左自主性, 同埋要有安全, 更加要帶埋中心職員/老師呢, 如果之間有唔同意見都幾煩下
其實鄧姑轉post既朋友既內容非常正確, 如果為左延續trekcamp而繼續, 係無意思既,

我地唔可以唔認, 而家既年輕人少左行山, 同時我地亦要面對80年代尾開始出生率下降而少左年輕人.......咁既時候應該係改變trek camp性質或者面對既層面

如果唔係, 無人/少人報名只係遲早既事

希望今年既幹事會考慮下