同社咖啡室

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14912|回復: 59
打印 上一主題 下一主題

再攻深圳梧桐山~~(12月7日)

~~~大梧桐下山途中遠望豆腐頭及小梧桐

~~梧桐登山路

梧桐山
梧桐山位於深圳特區東部,橫跨羅湖和鹽田兩區,包括東湖公園、仙湖植物園和沙頭角林場的部分場地,面積共31.8平方公里,是一個以山體和自然植被爲景觀主體的城市郊野型自然風景區。是特區內唯一的省級風景名勝區。  

梧桐山爲蓮花山餘脈,歷史上是“新安八景”之一,有較豐富的人文景觀。梧桐山自西南向東北漸次崛起。在其主要山脊線上,分佈著三大主峰(海拔分別爲692米、706米、944米)。由此登高西可俯瞰深圳市區,南與香港大帽山(海拔958米)對峙,向東南遠眺,煙波浩淼的大鵬灣海面及美麗的大鵬半島盡收眼底。  

梧桐山又是天然常綠闊葉林的主要分佈區,林地面積1933.3公頃,依次有規律地分成南亞熱帶常綠闊葉林、南亞熱帶山地常綠闊葉林和山頂矮林。  

梧桐山是"深圳河"的發祥地,梧桐山山高林密,主峰山泉彙入天池,池內深不可測,積萬年草木之精華,藥用價值極高。天池水順谷而下形成了壯觀瀑布群,春雨時一瀉百米,聲如洪鐘,激起千層浪,散出萬束霧花,異常美麗。天池水注入龍潭底有一小洞,內藏珍貴的金尾娃娃魚和山龜。龍潭水流至龍珠山彙集八條谷渠水而成深圳河,風水先生稱此地爲:"九龍戲珠"的風水寶地。  

梧桐山上有一塊試劍石和磨劍石,比蘇州虎丘的試劍石大20倍有餘。瀑布、奇石、古樹、翠竹、奇景、絕景,令人歎爲觀止。   

日期: 2008年12月7日 ( 星期日)
集合地點: 深圳羅湖出關口...口岸餐廳門口等. (羅湖口岸出關後轉左邊行便見)
集合時間: 上午八時三十分.(逾時不侯)
回程時間: 約下午八時
難度 : 4 粒★
領 隊: 鄧群英/馮潤棠

是日行程: 集合後沿香格里拉酒店步行至三島中心,建設路巴士總站,乘坐211巴士,終點站為梧桐山,$2.00。梧桐村起步沿泰山澗旁的小徑拾級而上,綿綿不斷的石級頗費體力,幸好設施完善,大部份路程有樹蔭,流水潺潺,感覺舒服。我們在山頂大合照後,沿山脊緩步往小梧桐,並於山頂餐廳內享用簡便午餐,接著下山往仙湖植物園再次漫遊化石森林景區,於深圳晚膳或可自行乘車返回羅湖散隊。

溫馨提示:  
~~行程緊迫....希望大家預充足時間過關, 準時起行.
~~檢查旅行證件(回鄉證)有否過期...
~~預備人民幣作餐食...交通費及購物用.
~~當日早上請食飽早餐才過關...羅湖口岸冇時間食兼貴.
~~自備充足食水、風褸、替換衣物、午膳、後備乾糧、防曬用品、晴雨天用具.
~~本路線頗長,全程石級,量力參加及帶備行山杖.

其他: 帽, 防曬用品, 風褸, 毛巾, 後備乾糧, 水果, 零食, 電筒, 地圖, 指南針, 急救藥品, 手提電話, 同埋要講低俾屋企人知... ...

此次境外行山, 為方便照顧, 人數只限20名, 所有參加朋友必須在此留言報名...謝甚..

敬請準時, 遲到者如自行追隊, 責任自負

免責聲明: 所有參與同社發起的活動都屬自願性質. 同社對於因籌辦或參加有關活動而可能直接或間接引致之任何損失、損壞或傷害(包括死亡),並不負任何法律承擔或責任(包括疏忽責任)

登山路線圖

由2B梧桐山村上山至944梧桐山頂..再沿路至仙湖公園大門
..

回復 1# 鄧姑 的帖子

Miss Tang:~
請問仲有冇位呢?
thx~
原帖由 Simon 於 2008-11-12 22:45 發表
請問仲有冇位呢?
thx~

有好多..你要幾多位呢??
原帖由 鄧姑 於 2008-11-12 23:15 發表

有好多..你要幾多位呢??

暫 Simon X 3...thx~
原帖由 Simon 於 2008-11-12 23:23 發表

暫 Simon X 3...thx~

OK...
深圳211號巴士
公交大巴
建设路(三岛中心总站)--梧桐山村 06:30--22:00
冷巴2元/ 深圳巴士集团股份有限公司

路線:  建设路(三岛中心总站) - 门诊部 - 东门 - 东门中 - 留医部 - 竹园宾馆 - 水库新村 - 水库 - 东湖宾馆 - 大望桥 - 大望公园 - 大望球场 - 大望小学 - 大望健康服务站 - 新平村委 - 新平 - 乐福超市 - 新田公园 - 新田仓库 - 五中队 - 煤气站 - 塘埂仔 - 梧桐山村~~~ 車程約1小時

【登山线路】
上山线路:梧桐山村─盘山公路─停车场─好汉坡─大梧桐顶 (线路简介:传统的全民健身登山路线,轻松级线路,大部分为公路小部分为山径,安全度高)
下山线路: 大梧桐顶─中梧桐─小梧桐─仙湖植物园 。(标准级路线,一半台阶,一半山径,属于安全线路,往往会被作为下山的路线,可以从梧桐山下到仙湖植物园转转)

鄧姑:
報名3位,謝謝!
梧桐山報名名單

鄧群英  x 1
馮潤棠 x 1
Simon x 6
李國興 x 2
潘淑芬 x 1
劉育培 x 2
伍綺雯 x 1
吳騰斗 x 1
馬北泉 x 1
蘇伯彰 x 2

嚟啦嚟啦!南嶺前哨戰,試驗裝備,檢查証件......
重有小量餘額,手快有,手慢無
上星期四走左去探路....由羅湖口岸行去建設路三島中心約10分鐘, 211號巴士班次都開得好密, 10分鐘就開一班, 26個坐位, 其餘便是企位...大家要預備2蚊人仔入錢呀..因冇人賣飛, 不設找贖, 自己入錢的..

空調大巴d 冷氣好鬼凍, 攪到我差d傷風...而架車可能太少人搭..太輕喇...成日拋下拋下....嘔死我....嘔下嘔下行左45分鐘就到總站...梧桐山村..

一落車就知係遊客區啦....咁鬼多野賣..

一落車就知呢度d 人好鬼窮啦....幾蚊碗雲吞麵..幾毫子個包...

行下行下就見到個梧桐山牌坊...舉頭就見到梧桐山頂..嘩..好高呀..由於係閒日..所以唔見得好多人..搵到登山入口..原本想行下上去的...但見天已開始暗..再加上遠望到個牌話"請小心山賊...." 都係走人先...

前星期日..有某網站組隊去行梧桐山..你地睇下d 相...星期日原來梧桐山人山人海...旺過旺角...好似年三十晚行花市咁...噢!!!賣GOD...

今次真係要認真見識下國內行山的壯觀場面....
喂老友記,行山都係想遠離繁喧,靜靜地享受大自然,但係睇咁情況…有o的想縮沙…

原帖由 alice 於 2008-12-2 10:18 發表
喂老友記,行山都係想遠離繁喧,靜靜地享受大自然,但係睇咁情況…有o的想縮沙…

唔緊要啦...就當今次去嘉年華會...兼往深圳尋美食...我帶定環保袋去購物架....

回復 10# 鄧姑 的帖子

唔好意思...想問下仲可唔可以加人(約2-3)?...謝謝!